Чому нафта дешевшає, а бензин - ні?

Чому нафта дешевшає, а бензин - ні?
Ціни на нафту стрімко падають на світових ринках. На Заході очікують, що вже незабаром вартість бареля нафти може впасти до 30 доларів. А тим часом ціни на бензин в Україні залишаються на місці і, як стверджують експерти, ще й можуть зрости у середньому на гривню.


- Ще два-три місяці тому ціни на пальне були більш-менш об’єктивними, - говорить водій Роман Стецюк. - Адже на той час долар зріс більше ніж у два рази, а падіння ціни на нафту було не таким значним. Тепер же барель нафти коштує 48 доларів, а минулого року був по 112. Долар можна купити по 18-19 гривень, а минулого року він був по 8. Тобто маємо падіння ціни на нафту трохи більше ніж удвічі і зростання курсу долара теж трохи більше ніж у два рази. Зберігається рівність. То виходить, що ціна на бензин мала б бути такою ж, як і минулого року, тобто 95-й мав би коштувати 11 гривень за літр. Ну нехай там інфляція, податки зросли - тоді 13-14 гривень, а не 18.

Проте більшість експертів вважають, що теперішні ціни на бензин є об’єктивними, а ціна не може бути прямо пропорційною до падіння вартості нафти, оскільки є ще багато інших факторів, які впливають на формування роздрібних цін.
- Звичайно, нафта здешевшала майже вдвічі, але минулого року долар був по 8 гривень, а зараз нафтотрейдери купують його по 20 гривень, - розповідає незалежний експерт Юрій Огірчук. - Окрім того, через зростання курсу долара автоматично зросло і податкове навантаження, оскільки мито і акциз нафтотрейдери сплачують в іноземній валюті. Таким чином нинішні ціни на пальне можна вважати справедливими. Більше того, найближчим часом слід очікувати їх підвищення на 5%, оскільки запроваджують акцизний збір із роздрібного обороту. Тож вийде 0,8-1 грн/л. 

Тернопільський економічний експерт Ігор Качмарський теж вважає, що не варто очікувати здешевлення пального. На його думку, при ринковій економіці такого поняття, як обґрунтована ціна, немає.
- Рівень цін диктує попит і пропозиція, - каже Ігор Качмарський. - Держава не може вимагати у власника автозаправної станції сплати всіх податків, дотримання технічних норм і ще диктувати, скільки має коштувати бензин чи дизпальне. Єдиний виняток, коли чиновник може втрутитися, - це монопольна змова, коли всі мережі штучно утримують надвисокі ціни.
Як пояснює експерт, 45-48 доларів за барель - це вартість фючерсів на нафту у лютому-березні. Тепер автомобілі заправляють пальним, виробленим зі значно дорожчої сировини, придбаної восени минулого року.
- Я не чекав би значного подешевшання пального, - вважає Ігор Качмарський. - Нафтотрейдери не проти заробити більше, бюджет отримує мільярдні податки, споживачі і бізнес вже адаптувалися до існуючих цін.

Народний депутат, член комітету з питань бюджетної та митної політики Роман Заставний вважає, що ціни на пальне мали б бути трішки нижчими.
- Є багато нюансів у роботі найтотрейдерів, і нам у майбутньому треба працювати над вдосконаленням нашої митної та податкової політики, - розповідає Роман Заставний. - Мита й акцизи нафтотрейдери сплачують у доларах, тому через зростання курсу валют у них зросло і податкове навантаження. Також ускладнена процедура купівлі валюти - нафтотрейдери купують валюту за курсом, який вищий орієнтовно на дві гривні за офіційний. Тому не можна говорити про прямо пропорційне зниження цін через те, що нафта впала в ціні.

Нардеп також зазначив, що тепер уроздріб продають пальне, виготовлене із сировини, закупленої ще восени. А тоді барель нафти коштував значно дорожче. За ф’ючерсами, які зараз продають по 48 доларів на барель, ціна нафти формується на лютий. Бензин із цієї сировини у роздріб потрапить у березні. Ймовірно, у березні пальне може трохи подешевшати.
-  Однак, на мою думку, уже сьогодні ціни на пальне мали б бути трохи нижчими, ніж є насправді. Тим паче, що п’ятивідсотковий акциз на роздріб іще не введели. Наскільки мені відомо, відбувається активізація з боку Антимонопольного комітету. Наразі там триває зміна керівництва. Після цього Антимонопольний комітет візьметься за питання ціноутворення.
До речі, в країнах Євросоюзу ціни на пальне все ж таки трішки знижуються. Натомість у Росії на тлі падіння рубля пальне зростає у ціні.

ДОВІДКА
На 20 січня середня ціна на бензин марки А-95 у Тернопільській області становила 17,19 грн за літр, на бензин марки А-95+ - 17,80 грн за літр, на бензин марки А-92 – 16,90 грн за літр. На початку минулого року бензин марки А-95 коштував приблизно 11 гривень.

Коментарі (1)
  • Маховик правди

    Потрібно розуміти ,що нафту в бензобак не заляєш , бо її ше треба перегнати ,щоб отримати чистий бензин . А тепер відповідь на питання чому дорогий бензин ,а відповідь дуже проста ,що у нас багато нафтопереробних заводів пустили на металобрухт ,а ті що лишилися ними зараз володіють олігархи і російські власники котрим в свій час ці заводи продали за копійки .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up