В автошколах вивчають навіть етику водіння

В автошколах вивчають навіть етику водіння
Правила дорожнього руху, будову автомобіля та етику водіння вивчають учні у автошколах. На навчальну їзду передбачено 40 годин. Вартість навчання – від 2000 гривень плюс пальне

З початком вересня перший дзвоник пролунав не тільки для школярів та студентів. В автошколах навчання триває цілорічно, однак зросла активність і серед тих, хто бажає отримати посвідчення водія.   

Більшість у групі - дівчата
- Чекав десь півтора місяця на формування групи, - розповідає слухач автошколи Іван Войтенко. - Назбирали нас близько 30. Більшість – дівчата. Є автошколи, де курс навчання – коротший. Я вибрав довший, чотиримісячний, аби добре вивчити всі правила. Наразі навчання мені цікаве. На заняттях викладач використовує багато прикладів з життя, пояснюючи правила дорожнього руху. Це добре, що теорію поєднують з практикою. Також можна потренуватися в спеціальній програмі складати іспит з ПДР в ДАІ. Знайомий вивчив теорію і скаржиться, що трохи спізнюють початок водіння. Бо попередня група ще не від'їздила. Як буде у нашій групі – побачимо...
У Тернополі працює більше десятка автошкіл. Одна з наймолодших у місті - “Актив Драйв”.  
Навчання у цій автошколі триває два місяці. За цей час кожен учень проходить курс теоретичних та практичних занять. Правила дорожнього руху, технічний пристрій автомобіля, основи безпеки на дорозі, надання першої медичної допомоги — усе це є складовими курсу теоретичної підготовки. Програма практичного курсу у школі побудована таким чином, щоб врахувати початковий рівень підготовки учня, особисті риси, передбачити всі тонкощі для максимально успішного навчання.

На навчальну їзду – 40 годин
Автомобільна школа Всеукраїнської спілки автомобілістів (ВСА) працює у Тернополі з 1975 року. Зараз тут проводять навчання для водіїв усіх категорій. Термін навчання у школі 2,5-3,5 місяця, залежно від категорії.
- Повний курс навчання для водіїв категорії В триває два з половиною місяці, - розповідає директор автошколи ВСА Галина Греськів. - Теоретичний курс включає у себе вивчення будови автомобіля, етики водіння та правил дорожнього руху. Загалом, на теоретичний курс передбачено 100 навчальних годин.  
Як зазначає Галина Греськів, етика водіння – відносно новий розділ у навчальній програмі автошколи. Його запровадження викликане агресивною поведінкою водіїв на дорогах країни. Етику водіння вивчають впродовж 10 годин.
На навчальну їзду передбачено 40 годин.
- У нас у Тернополі є обладнаний автодром, - розповідає директор автошколи. - Перші практичні заняття проводимо там. Якщо інструктор бачить, що учень уже має відповідні навики, тоді вони виїжджають у місто. У нас є спеціально затверджені маршрути, на яких ми маємо право проводити навчальну їзду. Відповідно, на цих маршрутах учні здобувають водійські навики.
Усі автомобілі, на яких проводять навчання в автошколі, мають додаткове обладнання – зчеплення та гальма, за допомогою яких інструктор може допомагати керувати автомобілем.   
Теоретичні заняття в автошколі ВСА тривають у вечірній час. Практичні – впродовж дня, час узгоджують з кожним учнем індивідуально.
В автошколі Спілки автомобілістів вартість навчання для здобуття водійського посвідчення категорії В у Тернополі становить 2150 грн плюс витрати на пальне. У районах області значно дешевше – від 1200 грн плюс пальне. Ціна коливається залежно від району.      
Усі учні складають внутрішній іспит, після якого вони отримують свідоцтво про закінчення автошколи. Після цього здають екзамен в ДАІ для отримання водійського посвідчення.

"Репетитор" для автомобілістів
Цікаво, що деякі автошколи пропонують свої послуги особам, які уже мають водійське посвідчення, але хочуть вдосконалити свою майстерність.
- Так склалося, що автомобіль я придбав через п'ять років після того, як закінчив автошколу і отримав водійське посвідчення, - розповідає тернополянин Назар Столярчук. - За цей час багато чого уже призабув, тому було трохи складно відновити знання і навики.   
Школа кермувального мистецтва “Драйв-експерт”  навчає тих, хто має посвідчення водія, але не вміє добре їздити або ж хоче просто покращити свої навики з водіння.  
- Наразі у нас є три основні навчальні курси, - розповідає керівник школи Михайло Шмигельський. - Кожен із курсів складається із п'яти навчальних занять. Курс для початківців передбачає одне заняття на тренажері і чотири - на автодромі. На автодромі поступово проходимо вправи від простішого до складнішого – вивчаємо проходження поворотів, вчимось гальмувати. Наступний курс “Місто” передбачає п'ять практичних занять у міських умовах. Під час поїздок містом більший робимо акцент на прогнозування аварійних ситуацій. Бо на наших дорогах без цього ніяк не обійдешся.
За словами пана Михайла, після завершення цього курсу водій не буде професіоналом, але впевнено почуватиметься на дорозі і не виділятиметься із загального потоку.
Курс “Майстерність” розрахований на водіїв, які хочуть підвищити свої навики з водіння. У програмі курсу передбачені заняття з основ автоспорту.
Вартість курсів “Початківець” і “Місто” - 3500 грн з урахуванням вартості бензину. Вартість одного з цих двох курсів – 1750 грн. Вартість курсу “Майстерність” - 4000 грн з урахуванням вартості бензину та комплекту шин. Михайло Шмигельський каже, що на один курс вистачає одного комплекту шин.
Послугами школи “Драйв-експерт” користуються як чоловіки, так і жінки. До речі, для жінок є спеціальний курс “Леді”, який допомагає їм адаптуватися до дорожніх умов та впевнено кермувати автомобілем. Незабаром Михайло Шмигельський планує запровадити курс “Зима”, під час якого водіїв навчатимуть управляти автомобілем на слизькій дорозі.
 
Довідково
Для вступу в автошколу потрібні паспорт, ідентифікаційний код та медична довідка. У паспорті має бути постійна або тимчасова реєстрація, оскільки без неї в ДАІ не видадуть посвідчення. 

Коментарі (1)
  • Лукіян Людмила

    а чи існують такі автошколи, які вчили меньше часу. чи дешевше  для людей, які вже вміють водити авто? (суто формальність - здати екзамен і  отримати документи)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up