Яким повинен бути набір автомобіліста

Яким повинен бути набір автомобіліста
Аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки – це те, що повинно бути у водія обов'язково. Решта – за його побажанням. Тож кожен водій вирішує сам, що йому брати в дорогу, а що ні.

- У мене в багажнику є все необхідне, що може знадобитися у дорозі, - каже водій Михайло Гурик (37 р). - Завжди вожу з собою домкрат, запаску, аптечку, набір ключів та розхідні матеріали – масло і тосол.
У наш час, коли сервісні послуги досить розвинені, можна просто взяти в дорогу гаманець із грішми і у випадку найменшої неполадки викликати евакуатор або мобільний шиномонтаж, щоб замінили колесо просто в дорозі. Проте дозволити собі таку розкіш можуть далеко не всі автомобілісти, та й не завжди доречно це, коли, скажімо, колесо можна самостійно поміняти за 15 хвилин. Тож простіше все ж таки покласти у багажник найнеобхідніше, аби найменша дрібниця не перетворила поїздку на суцільний жах.

Аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки – це перші три речі, які повинні бути у багажнику водія. У пункті 31.4.7 Правил дорожнього руху зазначено, що експлуатація транспортних засобів заборонена у випадку відсутності цих трьох автомобільних аксесуарів.
Раніше за порушення цієї заборони водіям загрожувало покарання у вигляді штрафу. У 2008 році за порушення більшості пунктів правил дорожнього руху розміри штрафів збільшили у десятки разів. А от за відсутність аптечки, вогнегасника і знака аварійної зупинки покарання пом'якшили – замість штрафу тепер передбачене лише попередження.
Відтак даішники впродовж останніх кількох років під час зупинки водія майже ніколи не цікавляться наявністю у машині аптечки чи вогнегасника.

З аптечкою та вогнегасником усе нібито зрозуміло. Це речі, якими краще ніколи не користуватися, але вони необхідні у дорозі. А от, схоже, не всі водії розуміють, навіщо знак аварійної зупинки. Його виставляють на дорозі у випадку ДТП чи якоїсь неполадки. Наприклад, через поганий стан доріг поширена в останні роки ситуація – пробили колесо чи погнули диск на ямі.
Якщо це трапилося у темну пору доби, увімкненої аварійки в таких випадках недостатньо.
Потрібно ще позаду авто встановити знак аварійної зупинки. Згідно з Правилами дорожнього руху, знак аварійної зупинки встановлюють на відстані 20 м від транспортного засобу, якщо вимушена зупинка сталася у межах населеного пункту. Якщо за межами населеного пункту – тоді на відстані 40 м.
Слід розуміти, що в темну пору доби водій може вчасно не помітити перешкоду на проїжджій частині. Тоді у випадку зіткнення доведеться думати не про штраф, а про ремонт автомобілів та відповідальність за спричинення дорожньо-транспортної пригоди.  

- Звернув увагу, що багато водіїв вирушають у дорогу, не маючи у своєму багажнику тих речей, які необхідні на випадок якоїсь екстреної ситуації, - розповідає тернополянин Роман Матвійків. - Недавно, наприклад, бачив, як пізно ввечері водій зупинився на проїзжій частині. Міняє колесо. Знака аварійної зупинки не має. Тож кинув позаду машини якусь гілляку, щоб хтось, бува, не на'їхав на нього. Добре, що хоч так, однак гілляка - це не те. Знак аварійної зупинки у темну пору доби має світловідбивну функцію. Тому його видно здалеку. А деякі водії, якщо й мають у багажнику знак аварійної зупинки, не знають, як правильно його розміщувати.
Встановлюють за три метри від автомобіля.
Про аптечку, вогнегасник і знак аварійної зупинки йдеться у правилах дорожнього руху. Решта – за побажанням водіям. Тож кожен водій вирішує сам, що йому брати в дорогу, а що ні.

Пробите колесо чи зігнутий диск – типова проблема. Щоб така дрібниця не завдала надмірних клопотів, потрібно мати у багажнику домкрат, запаску і балонний ключ. Також незайвий компресор для накачування коліс або ножний чи ручний насос.
Інструменти зараз мало хто возить у багажнику. Утім, набір ключів не завадить, якщо водій може самостійно усунути незначні неполадки. Можна з собою також прихопити в дорогу запасні лампочки.
- Колись у мене в дорозі перегоріла лампочка, а на найближчій АЗС не було такої, - розповідає водій Микола Грещук. - Тож тепер завжди беру в дорогу запасні лампочки ближнього світла. Щоправда, багато сучасних автомобілів сконструйовані таким чином, що ледь не півмашини треба розбирати, щоб замінити лампочку. Тому заміна можлива тільки на станціях техобслуговування.

Також у багажнику корисним може стати ліхтарик на випадок якоїсь нічної неполадки та світловідбивний жилет. Щоб не забруднитися під час ремонту, корисними будуть рукавиці. Якщо їх немає, тоді можуть знадобитися вологі серветки чи вода. Місця у багажнику усе це багато не займає.  Взимку у багажнику необхідною річчю стає лопата. Адже впродовж кількох останніх років зими у нас із сюрпризами, а дорогу розчищають не завжди вчасно.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up