Забрали права, бо наїхав на яму

Забрали права, бо наїхав на яму
– Сподіваюся, що до закордонної поїздки, яка у мене запланована, відбудеться наш найгуманніший у світі суд і встановить, що своїм наїздом на яму я завдав збитки тільки собі, і поверне мені права, – каже тернопільський водій Володимир Горон

У повчальну ситуацію, яка відзеркалює нашу державну систему, потрапив нещодавно тернопільський мандрівник Володимир Горон. Чоловік уночі їхав автомобілем з Івано-Франківська до Львова.
– Майже у самому Львові я потрапив у яму, – розповідає Володимир Горон. – Рухався нешвидко, бо дорога там така, що просто жах. Але результатом заїзду у глибоку яму стали погнутий диск і зламаний задній правий важіль, колесо аж перекосило.

Тепер - із "вовчим білетом"
Тернопільський мандрівник після удару почув шипіння, плавно з'їхав на узбіччя і зупинився. Щоб усунути виявлені неполадки, потрібно було звернутися на СТО, а для цього - не обійтися без евакуатора. Пан Володимир зателефонував до знайомого і попросив поради. А той, у свою чергу, запропонував скористатися послугами своєї страхової компанії, у якої в договорі автоцивілки прописані дві безкоштовні евакуації. Пропозиція, звісно ж, хороша, тож водій зателефонував до страховиків.
 
- Оператор сказав, що мені треба викликати ДАІ для реєстрації дорожньої пригоди, – пригадує Володимир Горон. –  Після цього мені дадуть безкоштовний евакуатор. Зробив так, як і казали. Тож за якийсь час до мене приїхав наряд даішників.
Водій каже, що львівські працівники ДАІ поводились по-дружньому, навіть співчували йому. Але пояснили, що мусять скласти протокол і тільки після цього можуть видати довідку про дорожню пригоду.
Протокол оформляли довго, даішники кудись телефонували, консультувалися. Врешті-решт на місце пошкодження автомобіля приїхали ще й працівники дорожньої служби.  



– Дорожники пробували на мене наїжджати, – додає співрозмовник. – Мовляв, чого це я їм проблеми створюю. Ця яма ніби і зовсім не яма. А чи не міг я десь в іншому місці поламатися, а не на їхній ділянці дороги? А може, я і поламався деінде, а сюди приїхав їм проблеми створювати. У підсумку мені пришили "недотримання безпечної швидкості руху, що спричинило матеріальні втрати". А ця стаття передбачає вилучення водійського посвідчення до рішення суду.
Володимир Горон зазначає, що можна було б відмовитися від складання протоколу. Тоді він не міг би скористатися безкоштовним евакуатором, зате залишився б із водійським посвідченням.

– Я все ж таки вирішив іти до кінця, щоб побачити, як працює наша державна і страхова машина, – каже тернополянин. – Потрібну довідку я отримав, евакуатор безкоштовно доставив мою машину на СТО. Ця послуга у Львові коштувала б мені 350 гривень. Але тепер сиджу з "вовчим білетом". Із цим талоном можна тимчасово їздити. Сподіваюся, що до закордонної поїздки, яка у мене запланована, відбудеться наш найгуманніший суд і встановить, що своїм наїздом на яму я завдав збитки тільки собі, і поверне мені права.
Пан Горон каже, що навіть не знає, на кого у цій ситуації варто нарікати – на страховиків із їхніми додатковими “бонусами” чи на даішників і всю державну систему. Водночас чоловік висловлює надію, що дорожникам перепаде на горіхи.

Карати потрібно керівників дорожніх служб
Юрист Богдан Глядик, який займається розглядом автомобільних питань, зазначає, що безкоштовна послуга евакуатора - це тільки плюс страховикам, які намагаються пропонувати своїм клієнтам додаткові бонуси. Але через державний бюрократизм навіть хороші ідеї не завжди вдається втілити так, як мало б бути.

– Описана ситуація, на жаль, сьогодні трапляється нерідко, – розповідає Богдан Глядик. – Складається враження, що інспекторів ДАІ навчили, що обов’язково хтось повинен бути винен. Навіть якщо ви їдете 40 км/год, у тумані, а через дорогу перебігатиме собака, через що ваш автомобіль отримає пошкодження, інспектор ДАІ зробить винним водія авто.
За словами Богдана Глядика, проблема з завданням шкоди через «мегаякісне» дорожнє покриття - ненова. Особливо актуальною для автовласників може бути ситуація саме цієї весни, адже дороги з кожним днем стають гіршими. Коштів для їх ремонту у дорожніх служб немає.

Як зазначає юрист, стаття 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху при утриманні автомобільних доріг і вулиць. Згідно з цією нормою, до відповідальності повинні притягувати службових та посадових осіб дорожніх служб, власників доріг.
– Саме тому працівники дорожньої служби так нервували, – пояснює Богдан Глядик. –
Водію необхідно було зафіксувати усю ДТП на фото, відео. Зафіксувати розміри ями, місце події, пошкодження автомобіля, знайти свідків тощо. У таких випадках потрібно вимагати від інспекторів ДАІ скласти адмінпротокол саме на власників автомобільних доріг, де було пошкоджено авто.

Оскільки протокол про адміністративні правопорушення оформлено щодо водія, який і зазнав збитків, у суді справу розглядатимуть саме щодо наявності в його діях складу адмінправопорушення, пояснює юрист.  
– Відповідно до статті 124 КупАП, передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 340 до 425 гривень або позбавлення водійських прав від шести місяців до року, – пояснює Богдан Глядик. – Щоправда, суддя може прийняти рішення та визнати водія невинним або ж направити матеріали адміністративної справи у ДАІ для доопрацювання. Якщо дорожню службу не визнають винною в завданні водієві шкоди, власник пошкодженого транспортного засобу не матиме змоги отримати відшкодування від дорожників.
Коли відбудеться розгляд у суді адмінпротоколу, складеного на тернопільського водія Володимира Горона, наразі невідомо. Але ми у наступних публікаціях обов’зково повідомимо, яке рішення прийняв суд і чим завершилася історія наїзду на яму.

Коментарі (4)
  • Султанов Карім

    нічого страшного не сталось. в суді справу закриють за відсутністю складу адміністративного порушення. є відповідна практика. а потім можна судитись з дорожниками щодо відшкодування збитків.

    igor golovko reply Султанов Карім

    Так страшного то нічого не сталось але нашо дайцям людям мозги парити?. Чому зразу не попередили водія про складання протоколу адмінвідповідальності саме щодо нього а не дорожників. Це є дві великі різниці і виходить шо знову все робиться проти водія а не задля безпеки руху.
  • Анонім

    Чомусь Львівська трасса не любить Мерседес Віто.

    Вертались 17 лютого з матчу Шахтар - Баварія, теж не швидко їхали, влетіли в яму так що теж диск погнули.
  • Анонім

    Їхав вуйко на ровері

    - кулько сє спустило,даї,суд,дорожники-

    то велика сила!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up