Чотирилапих у Тернополі купують навіть в кредит

Чотирилапих у Тернополі купують навіть в кредит
Сім’я Захарчишиних з Гусятинського району хоче знайти маленьке цуценя для дітей, а пса-охоронця вони вже мають
Від 300 до 500 грн обійдеться на ринку маля пекінеса чи такси. Середня ціна цуценяти вівчарки, спаніеля, алабая - 700-2200 грн. А за малого лабрадора-ретривера просять 4500 грн. Кошенят на ринку практично немає, кажуть, що не сезон.

Шоколадного лабрадора для дружини, щось маленьке, щоб гратися, дитині, чи пса на полювання шукали тернополяни на ринку тварин в неділю. Ринок тварин збирається на Микулинецькій, 106 щотижня, у неділю.

З котиків ми побачили лише шотландське висловухе кошеня. Підліток, який продавав тітчине кошеня, віддавав його за 2000 грн. До речі, в інтернеті кошенят такої породи в Тернополі оцінюють дешевше – є й за 1-1,5 тисячі грн.

Відео дня
  • Люди не мають грошей, - каже пан Іван з Теребовлі, який продає цуциків спаніеля. – Зараз ціни, я вважаю, дешевші. Раніше я продавав щеня за 500 грн, то мав 60 доларів. А зараз прошу 800 грн, це навіть не 30 доларів. Лінда моя породиста, і батько їхній Граф теж породистий, з-за кордону знайомі привезли, але без документів. Якби були з документами, то коштували б від 2000 грн. Але і тих 800 грн люди не мають. Каже один: «Сьогодні я куплю пса, а завтра не матиму, за що хліба купити».

А за 4,5 місячних чорних лабрадорів просили по 4500 грн.

- Поки вони виростуть, скільки усього потрібно, - каже власниця собак пані Наталя з Петрикова. – Вони ж як діти: і яблучко свіже треба дати, і морквинку почистити. В них стільки треба вкласти, що ціна відповідна. Поки собака вагітна – на тиждень йде по мішку корму за 600 грн. Щепити кожне потрібно. Раніше щеплення коштувало 68 грн, потім 80 грн, тепер – 100 грн, а я вже своїх щеплювала, і не раз. Скільки я молочка спеціального купляла і сосок, а пеленок скільки перепрала, а скільки разів вночі до них вставала, хто то порахує. Якість я гарантую, але кінцевий результат для мене – віддати в хороші руки. Якщо побачила, що людина хороша, то навіть в кредит одне віддала. Звичайно, покладаєшся лише на совість людини, але нічого, його хазяйка справно тричі переказала гроші на картку.

 

На ринку – то здорове?

Про те, що собаки здорові, доводиться довіряти розповідям їхніх власників і зовнішньому вигляду малят. Фахівців ветеринарної служби, які, як нам повідомили в адміністрації ринку, приходять здійснювати інспекцію тварин, за час нашого перебування на торговиці ми не побачили. Тож довідок, що тварин хтось перевіряв, господарі не мали. Дехто з продавців мають паспорти на батьків цуценят, які вони чистокровні і титуловані, і радять ветеринарів, в яких обслуговуються батьки цуценят.

- Чи є сьогодні лікарі, не знаю, ще не приходили, - каже хазяйка алабаїв пані Оксана з Чернихівців, і припрошує погладити собак. – Погладьте - хребет відчуваєте? Правильно - ні, бо вгодовані, їдять добре, здорові. Собака з глистами худа, не їсть, та й зрештою довго не живе. Нашим дівчаткам 1,5 місяці, вже скоро їх треба буде щеплювати.

Люди тут дбають за свою репутацію, каже жінка. Вона не перший рік займається розведенням собак. Каже, що ніхто на собак не скаржився.

Є й заводчики собак, які постійно торгують, а є такі, хто вперше приніс тваринку на продаж. - Я перший раз тут, от двох і принесла на базар, - каже власниця пекінесів пані Люба, що живе неподалік Тернополя. – Джулька моя щеплена, щороку в селі ходять від сказу їх щеплювати. Вони чистенькі, але я кажу покупцям, якби були блохи чи глисти, то треба в аптеці купити ліки, а потім обов’язково щепити. Так всі радять.

Малят до 2-х місяців продають не щепленими. Якщо їх куплять одразу, то ці витрати будуть нести вже нові власники тварин.  

 

Як вибрати

Хто не розбирається сам в чистоті породи, беруть з собою спеціаліста, щоб порадив, розповідає хазяйка алабаїв. А загалом люди дивляться на те, що можна побачити зовні.

  • Дивляться, щоб носик вологий був, чисті очі, вушка обрізані, лапа міцна, в грудях широкі, - пояснює власниця алабаїв. - Коли мале не спить, має бути активне.

Щодо придбання породистого собаки, власниця лабрадорів радить звертати увагу на батьків цуциків, на їх родовід, чи на 7-й чи 8-ий тиждень після народження малята були щеплені, і як часто мама має малят, краще, коли в'язка планована - раз на два роки.

- Але не лінійкою їх треба міряти, і не своїми стереотипами, - каже пані Наталя. – Головне, щоб в душі щось тьохнуло, що це створіння – для вас. І не обов'язково ваше те, що зразу підійшло на поклик. Буває, що та скромняжка, яка забилася в куточку і гризе яблуко, саме ваше.

А ще наперед треба визначитися з породою і для чого купуєте собаку.

  • Коли хтось нав’язує свою думку стосовно породи, то воно не стане вашим улюбленцем, - каже власник спаніелів. – Тож треба зразу визначитися, яка порода найбільше подобається.

Його цуциків переважно купують дітям на день народження, хоча їхня мама – мисливський пес, який постійно супроводжує господаря в полюванні на качку.

- В мене їх четверо було, - каже хазяйка карликового пекінеса Ольга Дзівульська з Бучача. - Одного купили хлопчику на день народження, а іншого взяли батькам на річницю – 30 років подружнього життя.

Але стосовно подарунка на свято варто дуже добре все зважити, кажуть досвідчені продавці.

- Якось хлопець хотів купити цуценя своїй дівчині на Новий рік, - розповідає власниця лабрадорів. – То я зразу запитала, а ти впевнений, що в 6-й ранку 1 січня вона готова вигулювати собаку і вночі двічі вставати до нього? Якщо йдеться про день народження, то я раджу робити такий подарунок раніше цього дня, а день народження присвятити дитині. Коли собаку приносять в день свята – вважайте, що свято пропало - весь день пройде в клопотах з мисками, вигулюванням, прибиранням.

 

Безкоштовно – у волонтерів

- Будь-яка собака може стати найкращим другом, - каже волонтер громадської організації «Ноїв ковчег» пані Віра. - Тварину завжди можна, як кажуть, „відчухати”, і вона буде супердомашньою. Те саме щастя можна мати тільки взяти його безплатно з Дичкова, з центру стерилізації бездомних тварин. За той час, поки собака там знаходиться, в неї є шанс, що її хтось забере.

Породисті собаки в них трапляються рідко, проте бували пікінеси, і алабайка, навіть вівчарка була з родоводом, бо господарі виїхали за кордон і привезли його під центр. За словами волонтерки, зараз в Дичкові близько 40 тварин, є й цуценята. Аби знайти їм господарів, волонтери дають оголошення в ЗМІ і через Інтернет.

- Якщо хтось хоче взяти собаку – це нічого не коштує, - каже пані Віра. - Тим більше, якщо потрібно собаку в село, яка буде жити на подвір’ї, то краще брати безпородну– вони витриваліші. Кому потрібна собака, можна звертатися за тел. 096-277-14-51.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up