До 25-ї річниці незалежності НБУ вводить нові монети

До 25-ї річниці незалежності НБУ вводить нові монети

НБУ випустив три пам'ятні монети "25 років незалежності України". Одна з них номіналом 250 гривень (золото) тиражем 400 штук, інша - номіналом 20 гривень (срібло) тиражем 3500 штук і монета номіналом 5 гривень (нейзильбер) тиражем 50000 штук. Всі вони ввійшли в обіг 17 серпня.

 

 

 

 

Золота монета присвячена відновленню української державності в новітній період історії. Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою України 24 серпня 1991 року, став для народу України доленосним історичним документом, який відобразив віковічні прагнення українців до створення самостійної, соборної, суверенної і демократичної України.

На аверсі монети розміщено: на матовому тлі напис півколом УКРАЇНА (угорі), номінал ДВІСТІ П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ (унизу); у центрі, на дзеркальному тлі, у колі зі стилізованого рослинного орнаменту - малий Державний Герб України, під яким - рік карбування монети 2016.
 

Відео дня

 

 

 

На реверсі монети на тлі стилізованого букета зображено мапу України з жовто-блакитним прапором (елемент оздоблення - емаль) та написи 25 РОКІВ (над картою), НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ (на карті).

 

Срібна монета присвячена відновленню української державності в новітній період історії. Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою України 24 серпня 1991 року, став для народу України доленосним історичним документом, який відобразив віковічні прагнення українців до створення самостійної, соборної, суверенної і демократичної України.

На аверсі монети розміщено: на тлі символічної композиції з букв `Я` напис УКРАЇНА (з латентним зображенням), над яким - малий Державний Герб України; унизу на дзеркальному тлі напис - рядок із вірша І. Франка `Не пора` …НАМ ПОРА ДЛЯ УКРАЇНИ ЖИТЬ!, номінал 20 ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2016.
 

На реверсі монети на тлі стилізованого букета зображено мапу України з жовто-блакитним прапором (елемент оздоблення - емаль) та написи 25 РОКІВ (над картою), НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ (на карті).

 

 

Монета з нейзильберу присвячена відновленню української державності в новітній період історії і відображає головні етапи становлення та багатовікового розвитку української державної традиції. Монета входить до набору з чотирьох пам`ятних монет у сувенірній упаковці: `Київська Русь`, `Галицьке королівство`, `Козацька держава`, `25 років незалежності України`, присвячених 25-річчю незалежності України, кожна з яких репрезентує певний етап державного становлення та розвитку держави впродовж тисячоліття.

На аверсі монети розміщено: повну композицію, елементи якої зображені на аверсах монет `Київська Русь`, `Галицьке королівство` та `Козацька держава`, що символізує етапи становлення та розвитку держави, - лев та козак з мушкетом тримають малий Державний Герб України, над яким - рослинний орнамент та вінець; унизу на матовому тлі написи: УКРАЇНА, номінал П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2016 (праворуч) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч). Автори композиції: Дмитрієнко М. Ф., Івахненко О. А., Мітченко В. С., Савчук Ю. К., Якутович С. Г.

На реверсі монети в центрі вінка зображено профіль молодої жінки у вінку з квітів - символічний образ України (стилізація з Державного кредитового білета УНР, виконаного Георгієм Нарбутом); написи 25/РОКІВ (угорі), НЕЗАЛЕЖНОСТІ (півколом унизу).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Злобний Троль

    А чому Україна зображена з Кримом і Даунбасом?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up