"Долари купують панікери або ті, кому вони дуже потрібні"

"Долари купують панікери або ті, кому вони дуже потрібні"
У гривні що не день, то історичний мінімум. На ринку міняйли продавали валюту уже по 13,7 грн за долар. Проте Нацбанк обіцяє найближчим часом стабілізувати нашу валюту. Фінансові експерти теж вірять у те, що курс долара в Україні вдасться знизити

- Усі, хто скуповує валюту за завищеним курсом на тіньовому ринку, скоро будуть про це жалкувати, тому що НБУ стабілізує систему уже найближчим часом, - обіцяє голова Національного банку України Валерія Гонтарєва.

По 13 гривень за долар – це вже не фантастика, це наша сумна реальність. На початку минулого тижня курс гривні на міжбанку різко впав до 13,25-13,60 грн/дол., а офіційний курс опустився до історичного мінімуму - майже 13,14 грн/дол. Курс євро подолав позначку у 18 гривень.

Комерційні банки у цей час виставили курс продажу на рівні 13,40-13,60 грн/дол. На ринку міняйли продавали долари ще дорожче – по 13,7.

Відео дня

Однак зазвичай так буває, що в період різкого зростання чи підвищеного ажіотажу придбати валюту у комерційних банках неможливо, оскільки її там немає. Тоді тернополяни змушені звертатися до валютників. Їхня діяльність хоча й незаконна, але торгують вони відкрито на вулиці поблизу автовокзалу та ринках.

- Минулого тижня знайомі передали гроші з села і попросили поміняти гривні на долари, - розповідає тернополянин Анатолій Кузьмук. - На ринку поцікавився в одного міняйли. Продає по 13,3. Підійшов до іншого – по 13,7. Звісно ж, повернувся до того, що пропонував меншу ціну. Поки міняв, до чоловіка підійшли колеги-міняйли, поцікавилися курсом, за яким він продає. І повідомили, що 13,30 – це вже вчорашній день. Мені той чоловік ще поміняв за домовленим курсом. Але коли підійшов ще один клієнт, він уже сказав, що продає долари по 13,4. Та коли той клієнт почав рахувати гроші, валютник щось прикинув і сказав, що вже навіть по 13,4 не продає. У валютника запитали ціну, на що він відповів, що взагалі цього дня доларів не продає, а тільки купує. Ось такі перипетії були на тіньовому валютному ринку.

До речі, до кінця тижня Національному банку вдалося трохи зміцнити гривню. Міжбанківські торги у п'ятницю, 15 серпня, завершилися на рівні 13,1-13,25 грн/дол. У Тернополі валюту можна було придбати у банках за курсом 13,4 грн/дол. Це вже прогрес, бо долари були та й курс трохи нижчий, ніж на початку тижня.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва під час свого виступу у Верховній Раді пояснила падіння гривні військовими діями на Донбасі, панічними настроями підприємств і населення, а також очікуванням санкцій, які Україна готується ввести проти Росії.

За словами очільниці НБУ, фундаментальних підстав для девальвації національної валюти немає. Проте Нацбанк не готовий витрачати валютні резерви на підтримку курсу.

- Збалансований курс гривні залишається на рівні 11,5-11,9 грн/долар, - заявила вона. - Жодних економічних чинників для курсу 13 або 13,5 грн/долар немає. Це тільки панічні настрої.

Валерія Гонтарєва зазначила, що Нацбанк має намір стабілізувати гривню найближчим часом через ринкові та адміністративні заходи. Якщо ринкових заходів для стабілізації нашої грошової одиниці не вистачатиме, то регулятор застосує жорсткі адміністративні санкції, роботу над якими, за її словами, вже ведуть за погодженням з Міжнародним валютним фондом. Також голова Нацбанку повідомила, що НБУ за останній тиждень продав 150 млн доларів на міжбанківському валютному ринку.

Директор Тернопільського філіалу компанії Forex Club Віталій Воронкевич вважає, що зростання курсу долара США і євро на міжбанківському ринку і, як наслідок, на готівковому ринку країни обумовлене амбітністю продавців валюти. На тлі тиску внутрішніх і зовнішніх чинників вони піднімають курс.

- Це підвищення більше спекулятивного характеру, воно має психологічний вплив на учасників валютного ринку, - пояснює Віталій Воронкевич. – Серед внутрішніх чинників - це військові дії на Сході і зірвані угоди з МВФ щодо надання фінансових траншів на тлі першої причини. Із зовнішніх факторів варто врахувати те, що валюти країн, які розвиваються, вже перебувають під тиском. Подивіться на російський рубль, мексиканський песо, білоруський рубль, казахстанський тенге. Це черговий виток зростання американської валюти.

На думку експерта, зупинити зниження гривні на цьому етапі можуть завершення АТО і деескалація конфлікту на Сході України.

- Якщо говорити про заходи, які може застосувати регулятор, то це адміністративні рішення, які будуть спрямовані на зниження спекулятивних дій на міжбанківській арені, - каже Віталій Воронкевич. - Тобто ймовірність зниження курсу є. І до позначки 13 грн/долар, що бачимо вже сьогодні внаслідок інтервенцій НБУ, і до 12-ти. Курс 11 грн/долар за умови ведення військових дій на території країни виглядає занадто оптимістичним.

Читачі сайту te.20minut.ua по-різному ставляться до подальших перспектив національної валюти.

«Щось я не пригадую часів, щоб долар зростав, а потім на одну-дві гривні ставав дешевшим. Розмови про курс 11 грн/долар - швидше для того, аби люди не такими швидкими темпами у валютників скуповувались», - написав на сайті te.20minut.ua читач під ніком “просто цікаво”.

Проте є серед наших читачів і оптимісти.

«Долари треба було купувати, коли був курс до 10-ти гривень, - написав читач під ніком Андрій. - Зараз не бачу сенсу це робити. Адже всі розуміють, що курс штучний. Реальна вартість долара — 11-12 гривень. І як тільки завершиться АТО, знову буде так. Зараз купують долари панікери або ті, кому вони дійсно потрібні».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up