Що нам прогнозують в економіці у 2015 році

Що нам прогнозують в економіці у 2015 році
"Турклуб Тернопіль" раніше пропонував тури в Грузію, що передбачали сходження на Казбек, рафтинг і трекінг. Однак у 2014 році через фінансові труднощі попит на цей напрямок суттєво знизився
В 2015 році позитиву в економіці очікувати не варто, але ситуація буде не такою поганою, як в 2014-му. Про це одноголосно кажуть і аналітики міжнародних структур МВФ, HSBC, Morgan Stanley, S&P, Dragon Ukraine, ІЕІПК, і місцеві економічні експерти

Хоча офійних підсумків стану економіки за 2014 рік ще немає, адже їх традиційно оприлюднюють наприкінці січня-всередині лютого, провідні міжнародні аналітики вже зробили прогноз для України.

Однак, як зазначає координатор Інформаційної кампанії Stronger Together Любов Акуленко, усі прогнози враховують ситуацію, яка була ще донедавна, тобто стан замороженого військового конфлікту. Активізація конфлікту або й повномасштабна війна можуть суттєво погіршити показники економіки, незважаючи на і так невеселі прогнози аналітиків.

Долар – 17 чи 23 гривні?

Відео дня

Певно, найбільше простих громадян хвилюють перспективи гривні, а також коливання інших валют. Тут одностайності немає. У бюджет заклали курс 17 грн/USD. Morgan Stanley ще 15 грудня проголосив, що, відповідно до їхніх розрахунків, курс гривні буде лише 16 гривень за долар, демонструючи таким чином стриманий оптимізм. Тож аналітики на всеукраїнському та міжнародному рівнях певні, що стрімка девальвація гривні – на 50% залишиться у 2014 році, а в 2015 українська валюта якщо і падатиме, то помірними темпами.

Менш оптимістично оцінює ситуацію тернопільський фінансовий аналітик валютних ринків Олег Жак.

Він стверджує, що сьогоднішній курс гривні більше продиктований політичними мотивами, ніж станом економіки. Тому й вважає, що говорити про позитивні зміни в економіці і зміцнення курсу національної валюти без припинення бойових дій просто безглуздо. І це основний фактор, що впливає на валюту держави попри всі старання керівництва.

- З точки зору економічних показників, тут теж ситуація невтішна,  – коментує Олег Жак. - Україна продовжує купувати більше, ніж продавати, а це постійний девальваційний тиск. І цей тиск досить серйозний. Крім цього, на рівень життя громадян впливатиме інфляція. Не варто забувати і про те, що в наступному році Україну очікують серйозні виплати за суверенними боргами. Якщо держава не справиться з виплатами, то питання дефолту знову постане досить гостро.

Тож, з огляду на вищеперераховані фактори, аналітик прогнозує курс на рівні 22-23 гривень за долар.

Особливу увагу Олег Жак звертає на ситуацію із доларом та євро. Він прогнозує продовження сильного і безкорекційного росту долара не тільки відносно євро, а й відносно решти провідних  валют. Радить очікувати зміцнення долара відносно європейської валюти і готуватися до зміни паритету, коли євро стане дешевшим за долар. Причина – слабкість євро через кризові явища у європейській економіці. Зокрема й тому, що для успішного росту економіки в зоні євро закладено відсоток інфляції на рівні 2%, але вже тривалий час досягнути цього рівня не вдається. Та й рівень безробіття, який у минулому році склав 12% і тим самим встановив новий рекорд, теж впливає на європейську валюту.

Інфляція і зростання тарифів

Звісно, що в 2015 році не варто очікувати зростання прибутків, натомість інфляцію будемо вимірювати двозначною цифрою. 13-14% обіцяють у МВФ, а в Morgan Stanley прогнозують майже 21%. Хоча нам не звикати – у 2008-му інфляція становила 22% річних.

Девальвація нівелювала літнє подорожчання тарифів, тому їх, ймовірно, піднімуть знову, щоб трохи погасити дефіцит бюджету, який у 2014 році становив 10%, а у 2015-му, імовірно, буде 8,5%.

Зовнішній борг України продовжує зростати. Зараз він становить 75% від ВВП. Левова частка цієї суми – борг держави перед зовнішніми інвесторами, в першу чергу, перед МВФ, який виріс від $7,1 млрд до $10,9 млрд, а до кінця 2015 р. становитиме вже $18 млрд, за прогнозами Dragon Ukraine. У наступному році аналітики обіцяють зростання боргу до 85%. Кажуть, що дефолту можна уникнути. Хоча гарантій не дають.

Без інвестицій і з безробіттям

- Позитивної динаміки розвитку економіки, якщо відверто, не очікую, зважаючи на високий рівень безробіття, суттєве навантаження на бюджет в контексті військових, соціальних видатків тощо, – каже економічний експерт, директор НДІ інноваційного розвитку і державотворення ТНЕУ Олександр Длугопольський. - Тернопільська область, хоча й за 2014 р. показала приріст регіонального продукту за рахунок сільського господарства, у перспективі через масову міграцію населення у Польщу, Францію, Італію на заробітки, навряд чи втримає цю тенденцію. Стає просто невигідно працювати в Україні з огляду на мізерні зарплати і валютні спекуляції. Чимало освічених людей вже виїхало, готових виконувати некваліфіковану працю за вільноконвертовану валюту. А ті, що залишаються, вимушені будуть виживати будь-якими способами (а це йде врозріз із стратегією боротьби з корупцією, тіньовою економікою тощо).

Ситуацію із відтоком інвестицій в Україну та область експерт пояснює просто. Мовляв, знайомий італієць кілька років тому на запитання, чому він займається в корумпованій Україні бізнесом, відповів: «Так, у вас рівень корупції високий, проте головне, що є стабільність». Тобто усі знають, кому, за що, коли і куди. І саме це, виявляється, не відлякує інвесторів. Сьогодні ж ситуація не є стабільною, а тому й щодо іноземних інвестицій є побоювання.

Місцевий бізнес не згортається

У представників місцевого малого та середнього бізнесу різні стратегії поведінки у 2015 році. Одні припиняють активний ріст і розвиток, інші – навпаки, планують діяти активніше, треті – шукають нові сфери збуту  і розширюють перелік послуг.

В одному бізнесмени Тернопілля єдині – не хочуть говорити про 2014 рік. Минув – і добре, що пережили. Як пережили – несуттєво.

- У 2015 році у нас будуть вимушені зміни у структурі персоналу, - каже голова відділу активного відпочинку туроператора "Турклуб Тернопіль" Олександр Рибаков.  - Адже частину хлопців-інструкторів мобілізували, тож приділяємо більшу увагу підготовці дівчат-інструкторів. Та й загалом кількість працівників не скорочували – навпаки, ще взяли одного хлопчину на роботу.

Олександр Рибаков додає, що у зв’язку із ситуацією в країні довелось згорнути деякі інвестиційні проекти щодо розширення бізнесу, а також скоротити кількість турів у Грузію й Туреччину з огляду на їх меншу популярність. Наголошує, що "Турклуб Тернопіль" не припиняє свою роботу, просто оптимізує ціни (тобто здешевлює послуги для приваблення українських туристів) і переорієнтовується на туристів-іноземців, які мають більшу змогу оплатити адекватну ринкову вартість турів у валюті.

Великі плани на 2015 рік має і директор магазину побутової техніки "Ельмарт" Володимир Луців.

- Хоча в період кризи багато хто обирає стратегію залягти на дно, ми не з їх числа, – коментує Володимир Луців. – Будемо діяти достатньо активно і агресивно. І впевнені, що це буде успішною стратегією. Хоча, безумовно, криза змушує нас переглянути фінансові плани і дещо оптимізувати витрати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up