Гривня: що змінилося за 20 років

Гривня: що змінилося за 20 років

З дня введення української валюти минуло 20 років. Із 2 по 16 вересня 1996 р. НБУ  вводив нацвалюту за курсом 100 000 карбованців за 1 грн та 1,8 грн за 1 дол США. Сьогодні, аби придбати товари, на які колись вистачало 10 гривень, потрібно 200-300.

  • Коли брат одружувався у 1996 році, то гості на весілля несли молодим по одній, дві купюри номіналом одна гривня, – говорить тернополянка Валентина Теслюк.

Жінка пам’ятає, коли гривню ввели на грошовий ринок України. Тоді, за її словами, мало хто знав реальну вартість нової валюти.

  • Гривня сьогодні нічого не варта, однак її не так то й легко заробити у теперішніх умовах, – розповідає пані Теслюк. – Більше того, п’ять, десять чи двадцять монет номіналом одна і дві копійки продавці у магазинах часто відмовляються брати. Мовляв, це не гроші.

Проте, як пояснює редакції “RIA плюс” представник Нацбанку в Тернопільській області Роман Романик, вони не мають права не приймати монети чи купюри української національної валюти.

  • Монети номіналом одна, дві, п’ять, десять, 25, 50 копійок та гривня були і залишаються в обігу на грошовому ринку нашої країни, – розповідає Роман Романик. – Станом на сьогодні НБУ не вивів з обігу жодної монети.

Інша ситуація, коли гроші пошкоджені більше ніж на 55%. Тоді їх можна безкоштовно обміняти в будь-якому банку. Загалом усі установи та пункти продажу мають приймати купюри, незалежно від року появи зразка.

Відео дня
  • У разі, якщо не приймають непошкоджені гроші, тернополянам потрібно скаржитися менеджеру, адміністратору чи директору тієї установи. Слід також зробити відповідний допис у „Книзі скарг та пропозицій”, – каже він. – Якщо це не дало результату, можна поскаржитися у Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів.

Політика вплинула на курс валют

  • Під час грошової реформи в Україні 1996 року відбувся лише обмін купоно-карбованців на гривню, тобто не було грамотно поєднано грошову та фінансову складові, – каже доцент кафедри економіки та фінансів Тернопільського техуніверситету Тетяна Винник.

За словами фахівця, за 20 років гривня тричі різко девальвувала, причому двічі завдяки нашому східному сусіду – Росії. Тобто падіння обмінного курсу гривні зумовлене не стільки економічними, скільки політичними чинниками. Зокрема, зниження курсу нацвалюти відносно іноземних валют у 1998 році відбулося на 285%. Причина – дефолт у Росії. У 2008 році – на 155%. Причина – фінансова криза у США і країнах ЄС. А у 2014-му - на 200%. Причина – військова агресія Росії, анексія Криму.

  • Купівельна спроможність гривні знизилась майже у 14 разів, – коментує експерт. – Проте це порівняно з доларом, який за аналізований період теж знецінився і втратив щонайменше половину своєї “ваги”.

Економіст каже, що сьогодні, аби придбати товари, на які колись вистачало 10 грн, потрібно витратити уже 200-300. До прикладу, в 1996-1998 роках за 10 грн можна було придбати 17 літрів бензину. Нині ж така кількість пального коштує 390 грн. Тож через кожні 4-6 років на гривню можна купувати все менше і менше товарів.

  • На мою думку, основною підставою реального знецінення гривні, що призвело до зростання споживчих цін, була і залишається некомпетентність та фінансова безграмотність влади, – каже економічний фахівець. – Гривня сьогодні недооцінена, а курс штучно занижений на 70%. За Індексом біг-мака (індекс вартості життя у різних країнах — прим. ред.), який розраховує журнал The Economist, долар в Україні має коштувати 7,74 грн.

Найліберальніша грошова реформа

  • Гривня в грошовий обіг України була введена протягом 2-16 вересня 1996 року за курсом 100 000 карбованців за 1 грн. За ним були перераховані ціни, тарифи, зарплати тощо, – розповідає викладач кафедри банківської справи ТНЕУ Любов Прийдун. – Це була одна із найліберальніших грошових реформ, адже мала прозорий і неконфіскаційний характер.

Перші зразки гривні номіналом одна, дві, п’ять, десять та 20 були надруковані, як каже фахівець, ще в 1992 р. у Канаді, на Canadian Bank Note Companу. Однак ці банкноти вирішили у той час не вводити в обіг. У 1994 році банкноти номіналом 50, 100 та 200 грн друкувала британська фірма Thomas De La Rue. Розмінні ж монети чеканили на Луганському верстатобудівному заводі й частково - в Італії. А з початком функціонування монетного двору України та фабрики банкнотного паперу гроші почали друкувати в Україні. Щодо курсу долара до гривні, то він у 1996 році становив 1,8 грн за американську валюту. Станом на 20 вересня 2016 року – 25,76.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • тойво

    Сьогодні, аби придбати товари, на які колись вистачало 10 гривень, потрібно 200-300.





    А скільки тоді зарплата була пригадайте.стипендія в 1997р була 12грн.

    12,Карл!!

    Анонім reply тойво

    А ще, за 20 років, Україна наплодила карлодаунів.
  • Анонім

    п. Ониськів, а в чому фішка вашої статті? Так би мовити, мораль?

    Діонісій reply Анонім

    моралі тут немає, один стеб, або дібілізм,
  • Анонім

    Перше травня, пасха, зелені свята

    Hімці, жиди, поляки, цось мі сє покренчіло

    Вперед поволи граєм собі вар’ята

    Бачимо третім воком же ніц сі не змінило(Брати Гадюкіни)
  • Діонісій

    тіпа знущаєтесь над людьми такими питаннями ?

    в дупі наша гривня зараз, скоро будемо, як колись купоно-карбованцями по сто-двісті тисяц купюрами розплачуватись в магазині за хліб.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up