Хто почав заробляти більше?

Хто почав заробляти більше?
Долар рік тому коштував 8 грн, а тепер — майже 16. Це спровокувало ріст цін, насамперед на експортні товари та пальне. Купівельна спроможність більшості українців суттєво знизилася. Та декому зростання курсу долара тільки на руку

- Зарплату завжди отримую у гривнях, - розповідає тернополянин Степан (прізвище відоме редакції — прим. ред.). - Однак після зростання курсу валют гривнева зарплата збільшилася відповідно до коефіцієнту знецінення. Тобто, незважаючи на валютні коливання, у доларовому еквіваленті розмір зарплати майже не змінився.

Степан працює програмістом у тернопільській компанії, яка займається виконанням замовлень для закордонних клієнтів у сфері інформаційних технологій. Здебільшого замовники — зі Сполучених Штатів. Тому тернопільська фірма гроші за виконану роботу отримує у доларах. Згідно з чинним законодавством, своїм працівникам фірма зарплату виплачує у гривнях, однак за рахунок доларової виручки є можливість піднімати заробіток відповідно до курсу валют.

- Такий вид заробітку не є новим, - розповідає Степан. - Мої знайомі програмісти, з якими разом вчився в університеті, починали цей бізнес ще років десять тому. Раніше у мене теж була непогана робота, однак коли мене запросили на цю роботу, я погодився. Усі переваги теперішньої роботи найбільше відчуваю у такі періоди нестабільності. Знецінення гривні для нас менш відчутне, ніж для інших категорій працівників.

Відео дня

За словами співрозмовника, зараз у Тернополі є декілька компаній, які працюють у сфері інформаційних технологій і виконують замовлення зарубіжних клієнтів. 

Через зростання курсу валют більшість українців дуже суттєво збідніли, однак є ті, хто не постраждав або навіть опинився у виграші. Їх, звичайно, небагато, але вони є. Насамперед це працівники компаній, що зорієнтовані на експорт. Фірми отримують оплату за свою продукцію у валюті. Після зростання курсу долара у перерахунку на гривні вони отримують більші суми, ніж раніше. А це означає, що є можливість хоча б частково підняти зарплату працівникам, щоб наблизити її до еквіваленту зростання валют.
Також у виграші ті громадяни, які з закордоном працюють напряму. Це заробітчани, які виїжджають на роботу, а також дистанційні співробітники. Останні живуть і працюють у Тернополі, завдання отримують через Інтернет, виконують його і таким же чином надсилають готовий продукт. Найчастіше такими дистанційними співробітниками є програмісти, дизайнери чи рерайтери. Оплата праці у них - на порядок вища від тієї, що можна отримати за виконані завдання для українських клієнтів. Та щоб отримати ці замовлення, порозумітися з замовниками, потрібно досконало володіти англійською мовою.

Наймасовішою категорією жителів Тернопільщини, які заробляють у валюті, є заробітчани. Саме їхні доходи у більшості випадків не постраждали, хоча і тут не все однозначно. Наприклад, у Польщі та Росії чимало наших співвітчизників отримують зарплату відповідно у злотих та рублях. Щодо долара злотий цього року теж знецінився, але ненабагато. У кого раніше у перерахунку зі злотих виходило 1000 доларів, тепер може вийти тільки 900. Значно гірша ситуація з рублем. Російська валюта знецінилася майже так само, як і гривня. Тому у Росії зберегти свої заробітки змогли тільки ті заробітчани, які отримують зарплату у доларах.

Тернополяни, які отримують зарплату у валюті або у гривнях еквівалентно до курсу валют, не тільки зберегли свої доходи. Тепер вони навіть у виграші, оскільки долар зріс майже на 100%. А більшість товарів, навіть експортних, хоч і суттєво зросли в ціні, та не настільки. Наприклад, літр бензину марки А-95 минулого року коштував 11 грн, тепер — 17. Тобто минулого року у листопаді заробітчанин за 100 доларів (еквівалент — 800 грн) міг придбати 72 літри бензину марки А-95, тепер за 100 доларів (еквівалент — 1500 грн) можна придбати 88 літрів такого ж бензину.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дуглас

    знали кого спитати, простих людей не програмістів спитайте

    Анонім reply Дуглас

    а програмісти, то що складні люди? Ліпиш фігню...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up