Коли добриво буде на користь

Коли добриво буде на користь
Тернополянка Аліна каже, що відколи її мама почала щотижня поливати свої орхідеї розчином органічного добрива, вони цвітуть рясно
Не варто сподіватися, що добриво стане панацеєю для рослини і врятує її від помилок догляду господині. Зокрема від ситуацій, якщо рослини стоять по кутах квартири, там темно, простір захаращений багатьма рослинами, а горщики для вазонів надто великі

Аби вазони, розсада і рослини на городі милували око гарним листям, буйно цвіли, а розсада на дачі дала щедрий врожай, без підживлення і стимуляторів росту не обійтися, вважають досвідчені дачники. Питання лише в тому, чи довіряти народним методам, чи купованій хімії.

Тернополянка Євгенія Присяжнюк захоплюється фіалками, тож аби вони завжди гарно квітли, жінка купує добриво з мікроелементами й органікою, а також спеціальний грунт. А розсаду, яку вирощує щороку, вдома нічим додатковим не підживлює, каже, що рослинам на перший час вистачає запасу поживних речовин із грунту.

- Вже не один рік переконуюся, що для розсади треба купувати якісний грунт, багатий на різні мінеральні речовини, - розповідає жінка. - Купую екогрунт «Флора». Там є дернова земля, торф, мінерали та інші корисні речовини для рослин. Цей грунт підходить і для розсади, і для моїх фіалок. А от якось взяла іншу землю, де був лише торф, то коріння вазонів перепалило. Фактично втратила свої фіалки: частина з них перестала цвісти, частина – втратила колір.

Відео дня

Коли жінка висаджує розсаду на дачі, то її чоловік підживлює рослини настоєм молодої кропиви і двічі за сезон стимулює ріст рослин розчином курячого посліду у попорції 1:20.

- Треба дати запас корисних речовин рослинам одразу при посадці, - каже пані Євгенія. – Тому я задовго до посадки збираю цибулиння, шкаралупу з яєць, висушую використану заварку чаю. Все це перемішую. Крім того, після спалювання гілок у нас залишається попіл, його теж варто додати до цієї суміші. Жменю суміші треба покласти в ямку до кожної рослинки при посадці і влити туди літр води. Про такий спосіб колись прочитала у журналі для дачників і вже багато років так роблю.

Підживлювати треба весь рік

Підживлювати кімнатні рослини потрібно обов’язково, бо субстрат на основі торфу не містить усіх необхідних речовин для росту і розвитку, каже біолог квіткової фірми „Ігор” Надія Смолій. Тоді вазони будуть тішити господарів квартири красою листя і квітів.

  • Підживлювати рослини потрібно весь рік, - зазначає пані Надія. – Восени-взимку – рідше, а навесні-влітку, а це період з березня до вересня – частіше, але не перевищувати тих доз, які зазначені на упаковці конкретного підживлювача.

Колись узимку не рекомендували підживлювати кімнатні рослини, бо вважали, що їм достатньо запасу поживи з грунту. Також тоді не було пластикових вікон і менше опалювали у квартирах, тому було прохолодніше, тобто і спосіб вирощування рослин, і умови їх перебування були іншими, зазначає пані Надія.

  • Зараз усе змінилося, і ті рекомендації з книжок 60-70-х років застосовувати не можна, - каже біолог. – Іншої інтенсивності стало опалення, тож узимку рослинам досить тепло, тому вони і тоді ростуть. Змінилися грунти - тепер середовище для рослин у горщиках стало контрольованим. Це готові субстрати, спеціально призначені для конкретних рослин.

Грунт на вулиці – це живе середовище зі своїми мікроорганізмами, комахами, хробаками, тут відбуваються природні процеси його збагачення корисними речовинами. Однак і його потрібно періодично удобрювати. А от грунт у горщику не є таким постійно, і в цей непоживний субстрат потрібно вносити корисні для рослин речовини.

  • Ідеальна схема стимуляції  росту рослин – за чергою додавати мінеральні й органічні добрива, - зазначає співрозмовниця. – І завжди потрібно дотримуватися обраної схеми підживлення. Якщо добриво вносити дуже рідко, наприклад, раз на місяць, можливо, це і зручно для господаря, але для рослини краще, коли її підживлюють раз на тиждень, але добривом м’якшої дії.

Тобто краще вибирати те добриво, де вказана доза для частішого підживлення.

  • Треба дотримуватися усіх рекомендацій, що зазначені на упаковці добрива, - наголошує пані Смолій. – Не забувати, що вносити добриво потрібно у вологий грунт і в рекомендованій дозі. Адже для рослини погано, якщо вона недоотримає добрива, шкідливим є і перенасичення корисними речовинами.

Кожному своє

Якщо рослині замало добрива, вона виростає невеличкою за розмірами, має менше листя, і воно не таке красиве. А від надмірної його кількості може загинути.

  • Також слід зауважити, що добрива поділяють на універсальні і спеціалізовані, - наголошує співрозмовниця. – Наприклад, є препарати, які допомагають відновити кореневу систему після пересаджування або допомагають усунути проблему пожовтіння листків. Спеціалізованих добрив хочуть орхідеї, кактуси, азалії, фіалки. Тож варто придбати саме ті добрива, які призначені конкретно для цих квіток, бо вони справді дають ефект і рослини після їх застосування квітнуть краще.

Є препарати, які не призначені для конкретної рослини, а загалом для квіткових рослин чи для декоративнолистих. На це теж варто звертати увагу.

Яким способом підживлювати рослини, залежить від ваших уподобань, додає біолог. Комусь зручніше робити це з водою для поливу, комусь обприскувати листя. До речі, багато засобів призначені для обох способів підживлення. Тут головне - не поєднувати ці способи одночасно, а листя і корені підживлювати окремо.

- Не варто сподіватися, що вигляд рослини залежить лише від добрива, - зазначає пані Надія. – Чим більша увага рослині, тим краще вона виглядає. Добрива дозволяють допомогти рослинам максимально, але не замінять постійний догляд і увагу до них.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up