Традиційну українську паску та італійські панетоне кластимуть тернополяни у свої великодні кошики. Аби покупці змогли вибрати випічку собі до смаку, у супермаркетах щодня проводять дегустації
Паски у магазинах, як кажуть їхні виробники і продавці, цього року не відрізнятимуться на смак від минулорічних. Щодо цін, то ситуація різна. Аби конкурувати на ринку, деякі виробники не підвищують цін. Натомість дехто замість 300 і 500 грамових пасок пече їх вагою 200 і 400 грамів, хтось у тісто кладе не масло, а маргарин, а хтось виготовляє паски без родзинок.
Деякі виробники вважають, що головне – спекти паску з натуральних продуктів, додаючи всі смаколики — родзинки, цукати тощо. А ціна – це реальна оцінка того, що у виробі є дорогі складники. Адже є тернополяни, які куплять паску і за 100 гривень, але щоб була з натуральних складників, із родзинками і цукатами.
„RIA плюс» поцікавилася, які цього року паски можна буде придбати у магазинах, кондитерських крамничках, супермаркетах та на ринку.
Різна посипка та поливка
- Тісто буде таке ж, як і торік, але з іншою поливкою, - розповідає менеджер ТОВ „Тернопільхлібпром” Олександр Вовк. – Торік була прозора поливка і кольорова посипка, а цього року на пасках буде біла помадка і кольорова посипка. Вони будуть такі ж смачні, солодкі, але без родзинок.
Підприємство відпускає свої паски вагою 100-500 г за ціною 10-32 грн відповідно. У магазинах вони коштуватимуть на 10-20% дорожче.
У ТОВ „Надзбруччя хліб” про свої паски розповідати не захотіли і повідомляти ціни відмовилися, лише запевнили, що вироби будуть, як завжди, смачними.
Паски у торговельній мережі будуть різного розміру – на 100, 200, 300, 400, 500 і навіть 700 грамів. Дехто вважає, що найпопулярніша - 300-грамова паска, а дехто паски такої ваги не пече.
У власній пекарні супермаркету „Новус” готуватимуть випічку вагою 100, 200, 500, 700 грамів.
- Це будуть традиційні українські паски, политі білою помадкою і з кольоровою посипкою, - розповідає старший тістоміс Мар’яна Кобель. – Наша випічка пухка, висока, на маслі, з родзинками і ваніллю. А елітна паска – ще й з цукатами, коньяком, замішана на молоці, має багато цукру.
Проводять дегустації пасок
Уже чотири роки у “Новусі” проводять дегустації пасок, аби споживачі змогли вибрати виріб до смаку. У продажу випічка буде до 30 квітня.
У супермаркеті „Сільпо” на продаж уже виставлені паски власного виробництва та італійські панетоне. Паски можна буде придбати до Провідної неділі. Тут теж із 16 до 17 години кожного дня відбуватимуться дегустації пасок власного виробництва.
- Наші паски будуть з родзинками, на маргарині, свіжих яйцях, із свіжим лимоном, политі помадкою зі збитого з цукровою пудрою білка і посипані кольоровою посипкою, - розповідає заввідділом Марія Коніцька. – Торік ми спекли 4 тисячі пасок, цього року плануємо зробити не менше, а може, і більше. Усе залежить від попиту, але бачимо, що споживачі повертаються до нашої випічки.
У супермаркеті також реалізовуватимуть італійські панетоне. Півкілограмовий виріб коштує 119 грн, кекс на 750 г – 159 грн, 900-грамова італійська паска – 179 грн, а кілограмовий смаколик – 223,19.
На етикетках зазначено, що спекли їх із пшеничного борошна, свіжих яєць, цукру, натуральних дріжджів, зневодненого масла чи маргарину (деякі мають у складі соняшникову та пальмову олію), глюкозно-фруктового сиропу, сухого знежиреного молока, солі, какао-масла. Мають вони у складі емульгатори, регулятори кислотності – лимонну кислоту, ароматизатори – масло, ваніль чи какао-масло.
Італійські паски можна замовити і у кондитерській-піцерії „Сицилія”.
Усі секрети не розкривають
Усіх інгредієнтів тут не розкривають, зазначають лише, що їхні панетоне будуть з цукатами і родзинками, прикрашені декоративним цукром і посипані кольоровою посипкою.
На Центральний ринок паски привезуть чимало місцевих виробників і з Тернополя, і з навколишніх сіл. Проте не всі охоче розповідають про свої вироби, мовляв, приходьте на ринок і пробуйте. Запевняють лише, що паски будуть смачні, з родзинками.
Паски цього виробника будуть на ринку до п’ятниці.
- У п’ятницю ми востаннє привеземо паски, бо досвід показує, що тернополяни скуповуються напередодні свят і їдуть на села, - каже пан Фецула.
Щодо терміну зберігання, то у супермаркетах кажуть, що паски їхнього виробництва в упаковках будуть свіжими протягом 7-12 днів.
Ціна пасок в супермаркетах і на ринку, грн
«Новус» - власна випічка
100 г – 14,99
300 г – не буде
500 г – 59,99 (елітна 99,99)
«Сільпо» на Живова – власна випічка
100 г – 8,94
300 г – 23,94
500 г – 35,94
«Пані Паляниця» (фірмова випічка «Тернопільхлібпрому»)
100 г – 11
300 г – 23
500 г – 38
Кондитерська і піцерія «Сицилія»
Українські паски
100 г – не буде
200 г – 25
300 г – 55
500 г – 70
Італійські панетоне
100 г – 30
300 г – 70
500 г - 100
Паски на Центральному ринку
ПП Литвин
100 г – 6,50
300 г – 18
500 г – 26
ПП Фецула
100г – 8
200 г – 13
300 г – не буде,
400 г - 16
500 г – не буде
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер