Для тернополян опалення та гаряча вода не дорожчатиме (ОНОВЛЕНО)

Для тернополян опалення та гаряча вода не дорожчатиме (ОНОВЛЕНО)
Платити за тепло та гарячу воду українцям доведеться більше. Так, за новими тарифами, тепло у двокімнатній хрущовці обійдеться власнику орієнтовно у 500 грн за місцяць. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП – прим. ред.).

 

За його інформацією, 18 жовтня далі НКРЕКП  на своєму  засіданні у формі відкритого слухання розглянула і встановила тарифи на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню, 162 підприємствам, які є виконавцями цих послуг та звернулися до НКРЕКП про їх перегляд. Рішення Комісії набирає чинності після державної реєстрації Міністерством юстиції та його офіційного оприлюднення.

- Ми [Комісія] прекрасно розуміємо, що ці тарифи суттєво вищі ніж ті, які були в попередньому році. Чому це відбулося… Це відбулось тому, що сама методологія розрахунку змінилася, методологія по відношенню до періоду, на який ці тарифи застосовуються, - пояснює Голова НКРЕКП, Володимир Демчишин. - У минулі роки споживачі протягом 12 місяців оплачували рахунки за тепло і за теплу воду, тому ті тарифи були нижчими, в першу чергу це стосується тепла. В цій версії тарифів розрахунок вівся на 6 місяців (на період опалювального сезону). Тобто, тільки за рахунок зміни методології тарифи зросли в 2 рази.

Крім того, пояснює очільник, НКРЕКП привела ці розрахунки до економічно обгрунтованого рівня. Тобто в історичному періоді протягом років підприємства теплокомуненерго отримувало дотації із бюджету. На 2014 рік такі дотації були суттєво зменшені, на 2015 рік їх взагалі немає. Тому, для того щоб підприємства теплокомуненерго мали можливість розраховуватись зі своїми поставщиками, включаючи поставщиків газу, комісія була вимушена переглянути ці тарифи. 

- Комісія розуміє, що це достатньо серйозне питання, може навіть скажу, проблема, оскільки в середньому вартість тепла в розрахунку на один квадратний метр складає 10-11 грн, тобто для середньої двокімнатної «хрущівки» тариф становитиме 500 грн/місяць, - пояснює Володимир Демчишин. - Ми розуміємо, що це в рази більше, ніж у попередній опалювальний сезон, але я ще раз кажу - це рівень, який необхідний для компенсації витрат для підприємств теплокомуненерго за умови відсутності державних дотацій для ТКЕ.

Можливим рішенням цієї проблеми НКРЕКП вважає перегляд самої методології розрахунку і повернення до 12-місячного, а не 6-місячного нарахування. З цією пропозицією комісія  планує звернутися з цією пропозицією до Уряду.

Утім, для тернополян таке повідомлення НКРЕКП нічого не змінює. Як пояснюють в «Тернопільміськтеплокомуненерго», тернополяни платитимуть за тими тарифами, які затвердили ще влітку 2014.

Коментар:
Володимир ОНИШКІВ, заступник директора з економіки КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». 
Тернополяни не платитимуть більше за тепло. Ситуація така – раніше Президент України Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Натомість була створена Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - НКРЕКП. Натомість двох комісій стала одна.  І фактично вона перезатвердила ті тарифи на опалення та гарячу воду, які були затверджені Національною комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Можливо, у тих містах, де подорожчала холодна вода нещодавно, і змінились тарифи на гарячу воду, опалення. Для тернополян вони залишаються такими ж, про затвердження яких ми повідомляли у червні. Тобто, централізоване опалення – 8,12 грн за кв м, гаряча вода – 21,86 грн куб м за умови, якщо рушникосушка підключена до системи гарячого водопостачання, і 20,34 грн – якщо рушникосушка підключена до системи централізованого опалення.
  

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up