Податок на розкіш пропонують платити усім

Податок на розкіш пропонують платити усім
30% податку планує ввести уряд на незадекларовані доходи. Експерти стверджують, що завдяки цьому нововведенню можна буде обкласти податками всі неофіційні доходи українців, які, згідно з даними податківців, становлять близько 300-400 млрд грн за рік

Введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами, планує запровадити уряд Арсенія Яценюка. Міністерство фінансів спільно з Державною фіскальною службою екстрено готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, яка передбачає введення податку на розкіш.
Коротка суть нововведення така – якщо твої витрати перевищують доходи, які ти задекларував, і ти не можеш довести, де ти взяв із задекларованого майна гроші, які витратив, то з перевитрат повинен сплатити 30% податків”.
Згідно із пропонованим нововведенням, купити будь-який товар на суму понад 10 мінімальних зарплат, а це близько 12800 грн, можна буде тільки за безготівковим розрахунком і за наявності паспорта та індкоду. Торгові організації зобов’яжуть повідомляти інформацію про куплений товар, вартість якого перевищуватиме цю суму, у фіскальні органи. На основі цієї інформації фіскальна служба матиме можливість розрахувати суму податку. Наприклад, чоловік купує автомобіль вартістю 150 тис. грн., а його місячна заробітна плата становить 3000 грн. Річний дохід покупця автомобіля - 36 тис. грн. Віднімаємо від 150 тис. грн суму легального доходу: 150000 – 36000 = 114000 грн. Отож, від суми 114000 потрібно буде доплатити 30% податку, а це 34200 грн, або ж довести, що ці гроші були накопичені впродовж багатьох років чи кимось подаровані.
Експерти стверджують, що завдяки цьому нововведенню можна буде обкласти податками всі неофіційні доходи українців, які, згідно з даними податківців, становлять близько 300-400 млрд грн на рік.
Про запровадження податку на суму, що перевищує витрати над задекларованими доходами, в Україні говорять уже давно. Цей податок ще називали “податком на розкіш”. Його пропонували запровадити для державних чиновників, які офіційно заробляють по 3-4 чи навіть 10 тисяч гривень зарплати і при цьому купують автомобілі за 500 тисяч гривень та будинки вартістю 2-3 мільйони гривень.
Основна мета податку – боротьба з корупцією.
Проте тепер Кабінет Міністрів спільно з фіскалами, схоже, вирішили рубанути з плеча – під їхнє нововведення підпадають усі громадяни.
Ініціатива виведення грошей з тіні начебто й хороша, однак така реформа уже викликала спротив у суспільстві. Люди бояться, що замість багатих податок на розкіш доведеться платити “простим смертним”.

– У нас що не реформа, то якась оказія, – каже тернополянин  Анатолій Борисюк. – Наприклад, не так давно запровадили податок на нерухомість. Багато говорили про те, що цей податок будуть платити багатії, однак насправді закон виписали таким чином, що для заможних там є тисячі законних способів ухилитися від оподаткування. Але також платниками податку на нерухомість є приватні підприємці, які використовують своє житло у бізнесових цілях. У цю категорію входять і підприємці, які не орендують офісів, оскільки в цьому немає потреби. Тож із розпіареного податку на нерухомість виходить так, що замість багатих насправді цю плату в бюджет вносять дрібні підприємці. Відчуваю, що так само буде і з тим 30% податком на розкіш. Замість олігархів платитимуть звичайні люди, у тому числі й заробітчани.

Свої застереження з приводу запланованого нововведення висловив і тернопільський економічний експерт Ігор Качмарський.
– Нічого страшного в самому тексті підготовленого законопроекту не бачу, – каже пан Качмарський. – У нормальній країні під час кризи для боротьби з корупцією і тіньовими доходами – це якраз те, що лікар прописав. Це в теоріі. Але на практиці передчуваю, які неприємності матимуть громадяни. Спочатку їм нарахують податок, донарахують пеню, потім треба буде півроку-рік носити довідки і доводити законність доходів. Для заробітчан - взагалі жахи: більшість із них отримують оплату нелегально або давно повикидали довідки і квитанції.

Втім, виводити гроші з тіні - однозначно, що потрібно, вважає тернопільський підприємець Юрій Федуник.
- 30% чи не 30% це ще треба обговорювати, але в загальному ініціатива правильна.  - говорить Юрій Федуник. - Мають бути загальні правила для всіх, бо це не нормально коли один платить податки, а інший ні. Такий закон потрібно було запровадити ще 20 років тому. Щоправда, тепер для початку потрібно зробити амністію капіталу. Потрібно щоб люди заповнили так звану нульову декларацію, тобто задекларували усе наявне майно і це має бути відправна точка. Далі податки повинні платити усі.

Експерти зазначають, що запропоновану реформу навряд чи приймуть у такому вигляді, в якому вона зараз є. Законопроект, якщо й затвердять, то, швидше за все, його ще доопрацьовуватимуть.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко пропонує урядову ініціативу випробувати спочатку на державних службовцях.
– Цей 30% податок перш за все потрібно апробувати на держслужбовцях і тих, хто зайнятий у державному секторі економіки, – вважає Олег Устенко. – Адже, по-перше, там ці процеси досить легко відстежити, а по-друге, в країні дуже багато корупційних каналів. Враховуючи, що влада оголошувала про боротьбу з корупцією, чому б не почати з себе? Що стосується решти населення, то викликає сумнів те, яким саме чином можна буде дізнатися витрати громадян. Щоб подібний механізм запустити, необхідно, щоб більша частина покупок здійснювалася за допомогою платіжних карток.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Маховик правди

    Я ще раніше казав ,що нічого нового вони не придумають ,як залізти людям в кишеню через введення нових податків.
  • Анонім

    Анекдот: верховна рада ввела податок на бідність, на думку творців законопроекту це стимулюватиме громадян ставати багатшими :)
  • Анонім

    Точно як у казці про Чіпполіно - податок на дощ, податок на повітря :))) Сумно, бо якщо , приміром, людина 3 роки відкладала на холодильник і нарешті його купила,то мусить платити податок, бо збирати можна лише 1 рік! Виходить, отак!!!
  • Анонім

    Це просто ще одна лазійка для корупціонерів - людина заплатить разів у 4 меншу суму в кишеню чиновнику і декларація буде впорядку! Виводять вони тіньовий бізнес!...

    Анонім reply Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up