Секрети смачного лимонаду від тернопільських барменів

Секрети смачного лимонаду від тернопільських барменів

З імбирем чи огірком, ананасом, м’ятою чи лаймом можна приготувати смачний лимонад, а хто хоче здивувати незвичними поєднаннями, то експериментує навіть з лікарськими рослинами.

Лимонад - напій фестивалів, вуличних ринків, а також популярне найменування в меню тернопільських кафе та ресторанів.

Його давно вже готують не лише з самих лимонів, води та цукру. Газований чи негазований, і навіть зовсім без лимонів. З базиліком чи імбирем, апельсином чи лаймом, ананасовим соком чи сезонними фруктами, наприклад, коли достигне жовта алича, рецептів освіжаючого та тонізуючого напоїв є чимало. Кожен з закладів готує свій особливий лимонад.

До речі, на одному з сайтів з рецептами цього популярного напою ми знайшли лимонад з соком алое і огірковим сиропом. Автори зазначають, що це напій для тих, хто любить незвичайні гастрономічні поєднання, і ним можна здивувати гурманів.

Відео дня

Усіх секретів приготування своїх лимонадів у тернопільських закладах, звісно, не розкрили, проте деякими подробицями все ж поділилися.

 

Готує за 30 секунд

Класичний – з лимонним фрешем і м’ятний – зі свіжою м’ятою та м’ятним сиропом – готують лимонади в „Клубі файного міста”.

- Лимонади стали особливо популярними після поширення американських фільмів, - розповідає старший бармен Юрій Березовський, - а газований лимонад – це напій дитинства. Це не новинка серед асортименту барів, але напій безумовно цікавий, має велику історію і дуже популярний у спеку. Навчитися готувати лимонад можна за 5 хвилин, адже все геніальне, як кажуть, просте. А час приготування залежить від готовності його складників. Коли маєте усе готове під рукою, то достатньо 30 секунд або й менше, щоб смакувати освіжаючим лимонадом.

Ідеальний смак лимонаду – і в міру кислий, і в міру солодкий, каже бармен.

- Співвідношення усіх складників, звичайно, ми не розкриваємо, але скажу, що методом кількох спроб можна досягнути ідеального смаку лимонаду. Для того, щоб вдома впродовж дня готувати лимонад, можна вранці зробити заготовку цукрового сиропу і окремо зробити фреш з лимонів, а вже сам напій готувати безпосередньо перед вживанням. Одна деталь – всі складники треба добре змішати в шейкері, бо всі вони мають різну густину. Отож, в шейкері збиваєте лимонний фреш і цукровий сироп, потім додаєте очищену воду і далі збиваєте. Насипаєте на 2/3 склянки кубиків льоду. І для гарніру кладете 2 тоненьких скибочки лимону, а прикрашаєте товстішою скибкою лимону і подаєте у склянці з двома трубочками.

М’ятний лимонад, як і класичний, з лимонів, теж досить популярний у відвідувачів закладу.

  • Берете кілька листочків м’яти, 2-3 скибочки лимона і все мнете спеціальним барменським товкачиком - мадлером, засипаєте льодом, додаєте трошки м’ятного сиропу, бо самої м’яти недостатньо для насиченого смаку, додаєте очищеної (дистильованої) води і добре перемішуєте в шейкері, - розповідає Юрій.

Саме такі лимонади обрали для закладу, бо вони класичні і універсальні.

- Кожен заклад хоче робити щось таке, чого не робить інший, ми спробували кілька рецептів і зупинилися саме на таких. Можна сказати, що відштовхувалися від власних уподобань, хоча мені особисто більше подобається класичний лимонад. Можливо через те, що сам я не прихильник м’яти. Я взагалі вдома п’ю просто воду з лимоном. Це великий міф, коли вважають, що бармени вдома готують одні коктейлі, - каже Юрій. - Звичайно, рецептів є десятки, кожен заклад вибирає такий, щоб виділятися, бути кожного сезону оригінальним. Готують і з базиліком, імбирем, ананасом, навіть з яблуком і корицею. Ми вибрали такі смаки, бо загалом лимони і м’ята - це ті складники, з якими не прогадаєш.

До речі, з посудом для лимонаду як і зі складниками теж можна експериментувати.

  • Мені особисто найзручніша склянка, низ якої має грані, на виході тут 360 грамів, - розповідає Юрій. – Для кожного напою є свій посуд, лимонад краще подавати у більших високих склянках. Цього року ми вирішили взяти сині. Мені так більше подобається. Патріотично виглядає – блакитне гарно поєднується з жовтим.

 

Експериментують зі смаками

Ананасово-імбирний лимонад готують в кафе „Барбареско”.

- Свіжий імбир треба потерти, процідити, вистояти і приготувати сік, потім додати  пакетований ананасовий сік, і газовану воду, - розповідає бар-менеджер закладу Сергій. - Прикрашаємо листочком чи шкіркою ананасу і шматочком цього фрукту. Цей рецепт обрали тому, бо зараз модно поєднувати різні смаки – солодке, кисле, гірке, солоне.

Імбир дає специфічну гірчинку, він тонізує, пощипує язик. Ананас – це і кислинка і солодкий смак. Головне в цьому напої - цікаве співвідношення інгредієнтів.

- Я вже більше десяти років у цій справі, - розповідає Сергій. – Постійно їздимо на різні майстер-класи чи навчання в Київ і Одесу. Побачили там такий напій, вдосконалили його, щось додали своє, і запропонували нашим відвідувачам. Щодо посуду, то звичайний барний посуд зараз відходить в минуле, і нові заклади стараються експериментувати з посудом. Тому ми подаємо наш лимонад у спеціальних лимонадних банках.

Одним з популярних напоїв, які пропонують тернопільські підприємці на різноманітних фестивалях, є лимонад.

  • Спочатку вичавлюємо сік з лимонів, додаємо сироп, половину склянки спрайту і половину води, кладемо кілька кубиків льоду, і прикрашаємо двома скибочками лимонів, - каже співвласниця „Баркас-бару” Надія Шимчук. – Такий напій в нас досить популярний.

З цукру, лимонів та мінеральної води готують лимонад у „Pasta Fresca”. Подають його у спеціальній склянці-кухлі з вушком.

- Загалом до напою входить чотири складники, - розповідає бармен Едем. -  Всіх секретів я вам не скажу, але основне - це лимонний фреш, цукровий сироп і мінеральна вода. Навіть якщо в інших закладах для лимонаду і використовують ті самі складники, то спосіб приготування у кожного закладу свій, тому лимонади у всіх різні на смак. Будь-який тонізуючий газований напій має бути охолоджений, тож  подаємо його з льодом. Крім скибки свіжого лимона, наша фішка - прикрашаємо лимонад сушеною скибочкою лимона. За цим рецептом напій готували ще до того часу, як я почав працювати в закладі, напій користується популярністю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up