Сьогодні останній день виплат для вкладників "Терра Банку"

Сьогодні останній день виплат для вкладників "Терра Банку"
Зранку 11 листопада тернополяни купчилися під дверима «Укрінбанку», щоб отримати свої кошти. У відділенні банку запускали по двоє, решта чекали на вулиці
Вкладники коштів «ТЕРРА БАНКУ» за договорами, строк дії яких закінчився 22 серпня поточного року, можуть отримати свої кошти в ПАТ «Укрінбанку» до 22 листопада. Максимальна сума виплати, визначена Фондом гарантування вкладів, не перевищує 200 тисяч гривень.

Нагадаємо, що на підставі постанови Правління нацбанку України від 21 серпня поточного року «Про віднесення ПАТ «ТЕРРА БАНК» до категорії неплатоспроможних», на дану фінустанову була накладена тимчасова адміністрація на три місяці (до 22 листопада). На офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб знаходимо інформацію про те, що на період дії адміністрації, вкладники «ТЕРРА БАНКУ» можуть отримати свої кошти за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні та карткові рахунки). Виплати  за зазначеними договорами здійснює ПАТ «Український інноваційний банк» (далі – «Укрінбанк» - прим. авт.). Сума виплати не може перевищувати 200 тисяч гривень.

Йшли з пустими руками

Після того, як у редакцію «RIA плюс» звернулися кілька тернополян, які жалілися, на те, що «Укрінбанк» відмовляється виплачувати кошти вкладникам «ТЕРРА БАНКУ», наш журналіст вирішила на власні очі побачити, як відбувається процес виплат. Минулого тижня кореспондент завітала в банк та поспілкувалася з «живою чергою».

Відео дня

О дев’ятій ранку під відділенням «Укрінбанку» було вже чоловік десять. Кожні п’ять хвилин приходили нові люди, які також хотіли отримати свої гроші. Хоч на вулиці було холодно, тернополяни юрмилися перед зачиненими дверима – охоронець запускав лише по два чоловіки. Списки вкладників, які мали забирати гроші в призначений день висіли прямо на дверях.

- Отут вказано прізвище та ім’я, хто сьогодні має прийти в банк, - пояснює чоловік із черги. – За зарплатою прийшов. Карту заблокували, але маю на ній кошти.

Черга рухалася повільно й люди нервували, що потрібно чекати на холоді.

- Учора ніби юридичним особам гроші дали, тому тепер в банку пусто, - говорить пан Юрій (прізвище не називаємо з етичних міркувань – прим. авт.). – У кого сума депозиту кругленька, доведеться приходити кілька разів, адже в касі на всіх не вистачить. Будемо бачити, що робити. Можна дзвонити, цікавитися. Але то усна відмова… Мабуть, вимагатимемо, щоб оформлювали якісь документи письмово.

За словами тернополянки Ірини (прізвище не називаємо з етичних міркувань – прим. авт.), вона повинна була отримати того дня понад 20 тисяч гривень. Але їй пояснили, що коштів наразі немає.

- Я зареєструвалася через гарячу лінію банку, - каже вона. – Отримала смс-повідомлення, якого числа прийти. Якщо вони людей викликають, то повинні мати гроші. А то даремно тільки ноги набивати.

Працівник банку, який на кілька секунд виглянув із-за дверей, сказав, що видаватимуть гроші тільки тим, котрі мають до тисячі гривень. Решті порадив приходити після обіду. Тоді, мовляв, мають бути кошти.

Тернополянин Микола (прізвище не називаємо з етичних міркувань – прим. авт.), який перший був у черзі також вийшов з приміщення з пустими руками. Чоловік має депозит понад 200 тисяч гривень.

- Казали, щоб після обіду ще прийшов, можна дзвонити, але ліпше піду, а то по телефону ще довго футболитимуть, - каже він. – Узагалі зараз банки лопають, як мильні бульбашки. То й не мої кошти – родичів, потрібно забирати. Казали 200 тисяч максимум можуть повернути, а що з рештою суми ніхто не знає – розводять руками.

З клієнтами працюють понаднормово

Чоловік обурювався, що прізвище вкладників вивісили прямо на дверях.

- Зараз такий час, люди не хочуть афішувати свої статки, а тут – прямо на дверях. І де конфіденційність? – акцентує він.

Як пояснила директор Тернопільського центрального відділення ПАТ «Укрінбанк» Лілія Федорчук, відколи почалися виплати вкладникам «ТЕРРА БАНКУ», працівники установи працюють навіть понаднормово.

- Ми намагаємося робити все від нас залежне, аби всі клієнти були задоволені та якомога скоріше отримали свої кошти, - наголошує вона. – Вкладники «ТЕРРА БАНКУ», строк дії договорів яких закінчився 22 серпня поточного року, можуть отримати гарантоване відшкодування, попередньо зареєструвавшись на нашому сайті http://www.ukrinbank.com.  З метою організації безперебійних виплат ми також пропонуємо телефонувати за безкоштовним номером телефону цілодобової служби підтримки клієнтів 0 800 501 422 та визначити дату приходу у відділення ПАТ «Укрінбанк» для отримання належної суми.

Директор банку пояснила, що дрібніші суми вони намагаються виплачувати зранку. Тому тернополяни, які ще не отримали зарплати чи мають депозити на суму до 20 000 гривень, можуть спокійно отримати свої гроші. А от тим, у кого сума більша, пропонують приходити після 15.00. Мовляв, після обіду в банку є необхідна кількість готівки.

- Гарантована сума виплат, передбачена Фондом гарантування вкладів фізичних осіб становить 200 тисяч гривень, - наголошує вона. – До 22 листопада мусимо встигнути з виплатами. Є особи, котрі готові переоформити вклади в «Укрінбанк». Ставши нашими клієнтами, вони отримують право на особливе позачергове обслуговування.  Результатом нашої сумлінної роботи є те, що ми вже опрацювали більшу частину заявок.

На питання журналіста, чому люди мусять простоювати черги на холоді та чи не можна якось оптимізувати роботу працівників, пані Лілія відповіла, що такі дії були вимушеними.

Потрібно мати паспорт і код

- Ми орієнтуємося по клієнтопотоку, якщо людей дуже багато, намагаємося, аби кожен наш співробітник працював з конкретною людиною, щоб забезпечити максимально швидке та якісне обслуговування клієнтів, - каже вона. – Іншим пропонуємо зачекати. Це допомагає уникнути стресових ситуацій як серед працівників, так і відвідувачів. На жаль, у нас траплялися прикрі інциденти, коли всередині великої черги, яка перебувала в приміщенні, виникали палкі сварки та суперечки, які гальмували роботу працівників всього банку.

Наостанок Лілія Федорчук додала: для того, щоб отримати гарантоване відшкодування виплат, клієнти «ТЕРРА БАНКУ», згідно чинного законодавства України, обов’язково повинні мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.

Після спілкування з керівництвом місцевого відділення «Укрінбанку» наш журналіст телефоном зв’язалася з людьми, які зранку йшли з пустими руками. Люди запевнили, що гроші отримали, навіть здивувалися, що їм так швидко виплатили кошти.

Ми також спробували дізнатися, скільки ж усього вкладників «ТЕРРА БАНКУ» мають отримати кошти через «Укрінбанку» та як бути з тими, у кого сума вкладів перевищує 200 тисяч гривень. Втім у місцевому відділенні цього банку пояснили, що вже не уповноважені надавати такі роз’яснення. Порадили зателефонувати в Київ.

Консультант центрального відділення пояснила, що наразі тривають виплати вкладникам, строк дії договорів яких закінчився 22 серпня. Про строки та порядок виплат вкладникам, строк дії договорів яких закінчується після 22 серпня 2014 року буде оголошено додатково на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб —www.fg.gov.ua, на сайті ПАТ «ТЕРРА БАНК» — www.terrabank.ua та у відділеннях даного банку. Отримати детальнішу інформацію можна тільки в уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури  тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Юрія Ірклієнка. Втім, як зауважили у приймальній, через насичений графік роботи ми зможемо з ним поговорити не раніше 20 листопада.

До слова, щоб дізнатися, як відбуваються виплати вкладникам «ТЕРРА БАНКУ» в сусідніх містах, ми зв’язалися з нашими колегами в Хмельницькому та Вінниці. Кореспонденти запевнили, що ніяких скандалів та непорозумінь на кшталт тернопільських у них не виникало.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up