Схема, як встановити лічильники на комуналку

Схема, як встановити лічильники на комуналку
На тепло, газ чи воду тернополяни можуть встановити лічильники. Проте якщо в одних випадках це – безкоштовно, то в інших треба заплатити кілька тисяч гривень. Найскладніша процедура з лічильником – у тепломережах.

В умовах постійного підвищення тарифів за комунальні послуги, встановлення лічильника стає актуальним для більшості тернополян, аби мати реальну картину, скільки ти спожив і за що маєш платити. Тож 20minut.ua поцікавилась в комунальних підприємствах, що необхідно для встановлення лічильників на газ, воду та тепло.

Лічильники на газ - безкоштовно

Встановлювати лічильники на газ можуть і працівники “Тернопільміськгазу”, і приватні фірми. Причому, як за гроші, так і безкоштовно, оскільки в місті діє цільова програма.

Відео дня

- Зараз в наявності є близько 3-4 тисяч лічильників, які встановлюють на пільгових умовах. Але поки що ми встаоновлюємо їх лише в тих квартирах, де є газові плити та колонки, - розповідає начальник монтажної дільниці КП “Тернопільміськгаз” Богдан Павлів. - Тож тернополянам потрібно просто прийти до нас, взяти довідку про відсутність боргу за газ і написати заяву на встановлення лічильника. Ми ставимо людину на чергу і кажемо, коли до неї прийдуть наші працівники. Сам лічильник та монтажні роботи є безкоштовними. Однак хочемо попередити, що черга вже розтягнулася до літа.

Та встановлює лічильники не лише “Тернопільгаз”.

- Мені лічильник на газ поставила приватна фірма, - розповідає тернополянка Вікторія Підгородня. - Сусіди попередили, що сьогодні в будинку відімкнуть газ, бо їм встановлюватимуть лічильник. Тож я просто підійшла до майстрів і запитала, як і мені домовитися про встановлення лічильника. Працівники дали мені номер телефону, я зателефонувала, домовилася, щоб лічильник встановили ті ж самі працівники фірми, які працювали у сусідів. Жодних довідок про відсутність боргу я ніде не брала.

“Ніагара” справді допомагає “Тернопільміськгазу” встановлювати пільгові лічильники, пояснюють у комунальному підприємстві.

- “Ніагара” просто взяла на себе певну кількість робіт, оскільки заявок від тернополян було дуже багато. У них черга тягнеться десь на місяць. І так, у них не треба подавати довідок про відсутність боргів. Також вони можуть терміново встановити лічильник, якщо ви не хочете чекати. Тоді його вартість разом із монтажем становитиме 1500 грн.

Після встановлення лічильника, вам на руки дадуть акт про виконані роботи, а через декілька днів працівники “Тернопільміськгазу” прийдуть перевірити, як він працює, та опломбувати. Після цього вам необхідно буде піти в “Тернопільміськгаз” і поставити лічильник на облік в розрахунковому відділі. Ця процедура є безкоштовною.

Лічильник на тепло можна і на окремі квартири

Тернополяни можуть встановити засіб обліку тепла як на окремі квартири, так і на цілий будинок, кажуть в КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

- Однак я хочу наголосити: якщо стоїть лічильник на цілий будинок, а в декого із ваших сусідів є індивідуальне опалення, то ми кожній квартирі рахуємо встановлену норму для оплати за тепло, - розповідає головний інженер КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Станіслав Конопляник. - Покази лічильника в даному випадку не беруться до уваги.

Процедура встановлення лічильника на тепло, порівняно з газом, більш складна. Бо це підприємство їх не встановлює, а посилає до приватних фірм. Тернополянам доведеться самостійно шукати, де придбати лічильник, і хто його встановить.

- Спочатку варто взяти у нас довідку про відсутність боргу та отримати технічні умови для встановлення лічильника. Потім знайти фірму, яка має ліцензію Архбудконтролю на встановлення приладів обліку. Ми нікого не можемо порадити. Але наголошу: обов'язково цікавтесь наявністю ліцензії у фірми!

Отже, на підставі техумов тепломереж фірма, яка має відповідний сертифікат на виконання проектних робіт, розробляє вам проектно-кошторисну документацію на встановлення лічильника. Скільки це коштує – пан Конопляник не називає. Так само і з ціною на самі лічильники.

- Раніше вони коштували 2000-3000 грн. Але це було ще до подорожчання. Тож сказати точнішу ціну не можу, - каже пан Конопляник.

Після встановлення лічильника вам на руки мають видати акт виконаних робіт. Тоді викликаєте до себе інспектора, який перевіряє, чи правильно встановлений лічильник та опломбовує його. Опісля цього його ставлять на облік. Вартість такої послуги - 18 грн. І з наступного місяця ви вже можете подавати показники за тепло. За обігрів під'їзду у випадку наявності лічильника у квартирі тернополяни не платять, розповів пан Конопляник.

Така ж схема є і стосовно встановлення лічильника на гарячу воду. Спочатку берете довідку про відсутність боргу, шукаєте фірму, яка би встановила лічильник, і тоді інспектор приходить, опломбовує лічильник і ви йдете із документацією в “Тернопільміськтеплокомуненерго” і ставите його на облік. Ціну такого лічильника та вартість монтажних робіт там також не повідомляють.

У водоканалі підкажуть, хто встановлює

- Щоб встановити засіб обліку води, не потрібно довідки про відсутність боргу, - розповідає начальник відділу розрахунків населення КП “Тернопільводоканал” Руслан Бурмас. - Хоча бажано таки боргу не мати. Людина найперше звертається до організацій чи фізичних осіб, котрі мають ліцензію на встановлення лічильників. Їх перелік можна отримати у відділі розрахунків населення за адресою: вул. Медова, 1.

Орієнтовна ціна лічильника - від 150 грн. Це без вартості виконаних робіт, в кожній фірмі вона – різна.
- Людина, яка встановила лічильник, з актом про виконані роботи звертається до підприємства, що обслуговує житловий фонд, для погодження. Це якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку, - розповідає далі пан Бурмас. - Якщо проживаєте у приватному секторі, то такого погодження не потрібно. Після цього людина з актом виконаних робіт має звернутися до КП “Тернопільводоканал” в кабінет №17 для реєстрації водоміра.

Лічильник реєструють з дати його опломбування працівниками “Тернопільводоканалу”. Опломбування коштує 10,54 грн.
Підставою для відмови реєстрації лічильника може бути те, що він - нетиповий, несправний, не включений у державний реєстр засобів вимірювальної техніки або має видимі зовнішні пошкодження.

 

Довідка:

КП “Тернопільводоканал”, вул. Танцорова, 7, тел.: 52-84-50, 52-84-80, 52-85-20

КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”, вул. Франка, 16, тел.: 52-75-93

КП “Тернопільміськгаз”, вул. Шептицького, 20, тел.: 52-40-20

“Ніагара”, вул. Мазепи, 10, тел: 55-17-71, 55-17-77

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Щодо газового лічильника! Записалися на чергу по встановленню лічильника в серпні 2014 року, мали поставити до нового року. Термін прийшов і нам повідомили, що акція закінчилася. Якщо бажаєте, це буде коштувати 1500 грн. А сусід виявився спритнішим, і без усіляких записів, за "могорич", встановив безкоштовно.
  • Vito

    Сьогодні ставили на Танцорова....зовсім безоплатно..запис був пів року назад
  • Анонім

    Лічильник газовий придбали, вартість встановлення закатали 700-800 грн!!!

    Анонім reply Анонім

    з 700 грн

    70грн кран + 30 грн(Різьба,коліно,хомут,труба)+250(розхідні витрати - це бензин,карбід,кисень,дріт, льоноволокно,паста і т.д.) і сама робота 350грн
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up