Що і як дорожчало на Тернопільщині цьогоріч

Що і як дорожчало на Тернопільщині цьогоріч
Тетяна Грищук - перший заступник начальника Головного управління статистики у Тернопільській області
Ціни на споживчому ринку Тернопільщини зросли за рік майже на 22%. Це, у порівнянні з подорожчанням у інших областях, хоч немалий, але й невеликий показник. Оскільки у загальній таблиці по Україні за подорожчанням товарів та послуг область займає 16 місце.



Про це розповіли у Головному  управлінні статистики під час прес-конференції у вівторок, 16 грудня. 

- Є 12 груп товарів та послуг, за  ростом цін на які наше управління проводить спостереження, - каже перший заступник начальника Головного управління статистики в Тернопільській області Тетяна Грищук. - Це продукти харчування і безалкогольні напої,  алкогольні напої, вироби, одяг і взуття, житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива, предмети домашнього вжитку, охорона здоров’я, транспорт,  відпочинок, освіта, культура, різні товари та послуги, тощо. 
Результати спостереження за період від грудня 2013 до листопада 2014 такі -  індекс споживчих цін по області склав майже  122 %. Тобто, ціни за 2014 рік зросли на 22%.

- На споживчому ринку на продукти харчування та безалкогольні напої ціни зросли майже на 21%, - каже Тетяна Грищук. -  Найбільш суттєво, майже на 41%, зросли ціни на фрукти. На 33% подорожчали продукти переробки зернових.  Зокрема, гречка подорожчала майже  на 48%, борошно пшеничне на 32%. М’ясо та м’ясопродукти стали дорожчими майже на 29%. 

Аналізуючи динаміку з початку року пані Грищук зазначає,  що ціни на яловичину почали зростати у нас з червня. І до листопада їхній ріст склав майже 45%. М’ясо птиці подорожчало відповідно  на 38%. Свинина – майже на 30%. 

- Майже на 25% подорожчав хліб і хлібопродукти, - каже пані Грищук. - Аналізуючи ситуацію по місяцях, бачимо - хліб у нас не дорожчав тільки у січні та березні, у липні – тоді було навпаки невеличке здешевлення. І у кінцевому результаті  - до листопада він у нас подорожчав майже на 22%.

Великий ріст цін, додає фахівець, відбувся по макаронних виробах  - на 18%. Зросла солідно і вартість рису - майже на 52%. Подорожчали також  і такі соціально-значущі продукти як молоко та яйця. По цій групі продуктів ріст відбувся майже на 11%. 


- Найбільше з цієї групи подорожчали яйця – на 20%, на 15% кисломолочна продукція, на 9% - сири та сметана, і майже на 8% - молоко,  - каже пані Грищук. - Алкогольні напої та тютюнові вироби – це так само група товарів, по яких проводиться спостереження за замінами цін, подорожчали на 23%.

Зросли суттєво ціни на житлово-комунальні послуги -  на 30,7%. Це, за словами фахівця, особливо  відчули жителі області восени. Відбилось на гаманці жителів і зростання цін на транспорт. Вони зросли в основному за рахунок подорожчання палива і мастил, транспортних засобів – на 57,9% та 55,6% відповідно. Крім того, на 20,7% та 13,5% підвищилась вартість перевезень залізничним та автодорожнім транспортом. 

-У сфері охорони здоров’я ціни підвищились на 25,9% - додає Тетяна Грищук. – Щодо цін у інших груп товарів та послуг, то результати такі: одяг і взуття подорожчали на 18,8%. Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання  житла подорожчали на 34%.

У сфері відпочинку і культури ціни зросли на майже на 23%, а у сфері зв’язку – на 2,1%. Дізнатись більше  про те, як змінювались ціни за рік, можна на веб-сайті  Головного управління статистики та Держстату України.

Довідка:
Індекс споживчих цін – показник, який характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Він є показником зміни вартості фіксованого набору споживчих товарів та послуг поточного періоду у порівнянні з базисним (За інформ. Головного управління статистики в Тернопільській області) 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up