Що треба знати вкладникам банків

Що треба знати вкладникам банків
З початку цього року Національний банк України визнав неплатоспроможними 26 комерційних банків. Ситуація у банківському секторі доволі нестабільна. Тому пересічним українцям варто знати, як захистити себе, якщо твій банк став банкрутом

- Кілька моїх знайомих звернулися у свої банки і розірвали депозити, - розповідає тернополянка Світлана Федорчук. - Я їх не розмію. Так, у нас непевна ситуація в економіці. Але це не значить, що треба панікувати. Бо паніка породжує ще більшу нестабільність. Закономірно, що люди бояться за свої гроші, але банкрутство банків – це справа не одного дня. Тому, маючи депозит, потрібно уважно стежити за фінансовими новинами. Якщо в банку починаються якісь негаразди, тоді вже варто братися за виведення своїх грошей.
Нацбанк України регулярно відслідковує ситуацію у комерційних банках. Якщо фінансовій установі загрожує банкрутство, Нацбанк, щоб захистити інтереси вкладників, приймає необхідні рішення. Перший крок – це введення тимчасової адміністрації у неплатоспроможний банк. Тимчасова адміністрація вводиться терміном на три місяці.
“Якщо у банк введена тимчасова адміністрація, звертатися із заявою на повернення коштів у Фонд гарантування вкладів не потрібно, - роз'яснюють у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). - Під час тимчасової адміністрації виплату коштів здійснює сам банк у межах його фінансових можливостей, але в сумі не більше 200 тисяч гривень”.
Інформацію про час та порядок виплат оприлюднюють на сайті Фрнду гарантування вкладів та на сайті банку, в якому введено тимчасову адміністрацію.
Якщо за три місяці у проблемному банку не вдається стабілізувати ситуацію, тоді Нацбанк приймає рішення про ліквідацію такого комерційного банку. При цьому визначається банк-агент, в якому здійснюють виплати по боргах банкрута.



“У випадку ліквідації банку, вкладник свої кошти може отримати протягом 30 робочих днів з дня початку виплат в межах гарантованої суми відшкодування. - роз'яснюють у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. - Кошти можна отримати у відділеннях банку-агента”.
Після закінчення цього терміну виплати гарантованої суми відшкодування відбуваються за результатами розгляду індивідуальних письмових звернень вкладників до Фонду. Тобто, тоді вже потрібно подавати заяву у ФГВФО на повернення коштів. Повернення коштів кредиторам банку здійснюється за рахунок коштів, отриманих в результаті реалізації майна банку.
- У мене був картковий рахунок у комерційному банку, який цього року уже збанкрутував, - розповідає тернополянин Микола Семенчук. - Коли у банк ввели тимчасову адміністрацію, я відразу ж відкрив собі картку в іншому банку і попередив своїх комерційних партнерів, що більше не скидали мені гроші на старий рахунок. На час введення тимчасової адміністрації у мене на картці було близько 3000 гривень. 1000 гривень одразу зняв. Потім ще 1000 мені видали, коли уже почалася процедура ліквідації банку. На решту суми я подав заяву у Фонд гарантування вкладів. Сподіваюся, що незабаром отримаю і решту коштів. Проте дуже неприємно, що доводиться затрачати багато часу для того, щоб повернути своє, зароблене.

Черговість задоволення вимог кредиторів збанкрутілого банку:

Відео дня

1. зобов'язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян
2. грошові вимоги щодо заробітної плати, що виникли із зобов'язань банку перед своїми працівниками
3. вимоги Фонду, що виникли внаслідок виведення неплатоспроможного банку з ринку, повернення цільової позики банку, наданої протягом здійснення тимчасової адміністрації
4. вимоги вкладників - фізичних осіб у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом
5. вимоги Національного банку, що виникли в результаті зниження вартості застави, наданої для забезпечення кредитів рефінансування
6. вимоги фізичних осіб, платежі яких або платежі на ім'я яких заблоковано (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності)
7. інші вимоги і вимоги за субординованим боргом (субординований борг – капітал, який не може бути виведений з банку, раніше, ніж за 5 років з часу його введення).
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up