Тернопільський квас, як варили так і варять, але в кіосках-грибочках уже не продають

Тернопільський квас, як варили так і варять, але в кіосках-грибочках уже не продають

Продавати квас у кіосках-грибочках швидше за все більше не будуть, оскільки вони вже своє віджили. Квас на заводі цього року технологи варять в таких самих об’ємах, як і минулого року. Проте, весь квас купують підприємці, які його і продають безпосередньо тернополянам.

Сонце, літо, відпустки і звичайно ж, бочковий квас. Ось так склалося, ще з радянських часів, що літня спека і гальба натурального квасу, звареного на тернопільському заводі безалкогольних напоїв, у свідомості тернополян сприймаються як тотожні речі. Місцевий бочковий квас давно вже є однією з візитівок нашого міста, оскільки він унікальний в свому роді. Та цього літа улюблений напій зник з торгових точок у місті.

У Тернополі було 15 кіосків, де торгували квасом. Проте цього року жоден з них не відкритий. Відновлювати кіоски швидше за все не будуть, оскільки вони вже своє віджили, розповідає, директор Тернопільського заводу безалкогольних напоїв Ігор Свистун.

  • Якщо говорити відкрито, продаж квасу у “кіосках-грибочках” - не дуже вигідний для нас бізнес, - продовжує він. - Рентабельність від продажу складала усього 8%, а інфляція минулого року була аж 40%. Ми з людьми ледве розрахувалися. Відповідно, цього року прийняли рішення перейти на новий, виший рівень. Працюємо лише з підприємцями та продаємо їм наш продукт лише у великих бочках.

Термін споживання квасу, який варили на заводі раніше - три доби, додає пан Свистун. В Україні аналогів йому немає. В середньому зараз термін реалізації квасу, що є у магазинах - місяць, а то і більше. Директор каже, що квас на заводі цього року їхні технологи варять в таких самих об’ємах, як і минулого року. Єдине що змінилося те, що вони цей напій через власні точки збуту не реалізовують, як це було у попередні роки.

  • Весь вироблений квас у нас купують підприємці, які його і продають безпосередньо тернополянам, - каже Ігор Свистун.

На питання чому квас не продають у славнозвісних “кіосках-грибочках”, директор відповідає,  що зараз попит диктує умови праці на ринку.

Відео дня
  • Мало хто з тернополян споживає квас, так би мовити на ходу, - каже Ігор Свистун. -  Люди хочуть присісти, поговорити, попити квасу - одним словом відпочити хвильку, другу за бокалом.

Ігор Свистун розповідає і про загальні тенденції ринку безалкогольних напоїв. За його словами, у спеку люди не купують солодкої та мінеральної води, бо вона не втамовує спраги. Тернополяни надають перевагу квасу та пиву.

  • Газована та солодка води мають одинакову хімічну формулу: Н2СО3 - це є вугільна кислота, яка складається з води Н2О та вуглицю СО2,  - каже директор. - Усім відомо,  що стається зі шлунком якщо вживати кислоту.

Зовсім інші властивості має квас.

  • Ми свій квас варимо виключно з натуральних продуктів, а саме з: жита, ячменю та чистої культури, так званої закваски, яку ми додаємо замісь дріжджів, - каже директор.

Термін споживання такого квасу, всього лиш три дні, однак, як каже співрозмовник, попиту на нього зараз немає. Тому на заводі змушені варити квас у якого термін реалізації два тижні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Спочатку казали що квас не продають через те що покрали частину обладнання з тих будок. Потім говорили що договір на надання земельної ділянки під ті будки не продовжено. Відповідно вимагали надання необхідних ділянок з водовідведенням на безоплатній основі щоб продавати той квас. Далі почали годувати тим що квас не рентабельний і підприємство на ньому нічого не заробляло. Тоді постає питання, навіщо було нас годувати тими казками про ті будки і відсутність договорів? Скажіть зразу що продавати не вигідно і не морочте людям голову!
  • Анонім

    Квас варити підприємство вміє, а от директор Свистун краще б помізгував де і як придбати сучасні ємності для реалізації квасу. А то свисту багато, а квасу тернопільського немає....
  • Анонім

    Курва...
  • Анонім

    Це вже не той квас ,самі пийте цю суміш концентратів ,минулого вже не повернеш
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up