У Тернополі - доларова лихоманка

У Тернополі - доларова лихоманка
Апетити змінюються – наприкінці 80-их на початку 90-их люди стояли у кілометрових чергах за ковбасою, тепер же займають черги за доларами. Впродовж ось уже тижня у банківських відділенннях Тернополя виникають величезні черги за валютою.

Згідно з обмеженнями, запровадженими Національним банком, продають по 200 доларів на руки в день. Дехто кілька днів підряд ходить у банківські відділення, щоб придбати необхідну кількість доларів. Серед покупців - переважно забезпечені люди. Проте є пенсіонери та спекулянти, які потім перепродують валюту на чорному ринку.

- Зайшла в банк, щоб зняти гроші з карточки, бо банкомат не працював. Була дуже здивована, - розповідає тернополянка Людмила Ониськів. - У загальній черзі більше двох десятків людей. Як виявилося, більшість із них прийшли купувати долари. Уважно придивилася до тих людей, що стояли у черзі. Серед бізнесменів та валютних міняйл були і пенсіонери та просто робочі люди, які теж прийшли за валютою. Мене це ще більше здивувало. Я працюю офіційно на роботі і як для жінки отримую доволі пристойну зарплату. Чоловік мій працює на двох роботах і отримує вдвічі більше за мене. Не кажу, що ми геть усе проїдаємо. Є у нас і заощадження. Але щомісяця купувати по 200 доларів, особливо тепер... Ми не можемо собі такого дозволити. А з того, що я почула у черзі, дехто по кілька днів підряд тепер ходить у банк, щоб накупити доларів. То такі ми бідні?

Після того як долар підскочив до 15 гривень, Нацбанк вдався до рішучих адміністративних заходів задля стримування курсу валют. Впродовж останніх двох тижнів офіційний курс тримається в межах 13 гривень за долар. Саме такий курс у комерційних банках, однак там валюти спочатку взагалі не було. Тепер час від часу з'являється, але в обмеженій кількості. Долар можна вільно придбати на чорному ринку, але у валютних міняйл курс сягав спочатку 15 гривень. У понеділок, 13 жовтня, у міняйл долар можна було придбати по 14 гривень.
Чимало валютників тепер теж пасуться біля банківських відділень – купив у банку по 13 гривень, продав на ринку по 14. На кожних 100 доларах 100 гривень прибутку.
В одному з комерційних банків розповіли, що такий ажіотаж за валютою буде тривати до тих пір, поки офіційний курс і курс на “чорному” ринку не вирівняються.

А тим часом в Україні вже оголосили війну незаконним валютним операціям. Спочатку правоохоронці повідомили про боротьбу з незаконними валютними операціями у Києві. Згодом докотилось це і до регіонів. Як повідомили у секторі взаємодії з громадськістю Тернопільської обласної міліції, лише впродовж тижня міліціонери виявили 19 фактів здійснення незаконних операцій з валютою. Усіх правопорушників притягнули до адміністративної відповідальності згідно статті 162 КУпАП (Порушення правил про валютні операції). У так званих «міняйл» вилучили понад 10 тисяч гривень та 750 американських доларів.
Якщо тернополяни володіють інформацією щодо місць і осіб, які нелегально здійснюють обмін валюти, міліція просить звертатися за телефоном 27-12-58 або 102. Однак, що тут звертатися? На ринку біля автовокзалу міняйли як стояли, ні від кого не ховаючись з грішми у руках, так і досі стоять. Їх тепер, правда трохи менше, але повністю своєї діяльності міняйли не згорнули.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Маховик правди

    Ну а якщо вся ця паніка з доларом це лише частина чергової афери, коли люди накопичують долари ,а потім цей долар опускають до рівня 4 грн і люди знову починають масово скидати долари .Вже таке було коли так само бавилися з курсом долара спочатку зробили 4 грн, почекали поки люди скинуть долари і через 3 місяці лупанули по12 грн .
  • Олег

    у 19 валютчиків вилучили 750 доларів. то де вони таких бідних валютчиків виловили?
  • Anonymous

    Продавати долари лиш тим, у кого є довідка про валютний кредит. І проблема вирішиться бодай тимчасово. А то хтось в матрац ті долари складає, а комусь дійсно за необхідості неможливо їх знайти і доводиться переплачувати спекулянтам.
  • igor golovko

    А міліція шо не люди? Їм також зарплату у гривнях платять і вони теж думають як зберегти вартість своєї праці. Репресіями тут не допоможеш і є тільки два варіанти - наситити ринок валютою або індексувати гривневі зарплати. Інаше ажіотаж не збити. Хтось може сказати шо треба економіку піднімати - так треба але це буде не зразу а людям треба вже і зараз. Всі добре розуміють як обезцінюється їх праця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up