У Тернополі є де заробити 8-10 тисяч гривень

У Тернополі є де заробити 8-10 тисяч гривень

Проблема відтоку працівників до Польщі існує вже більше ніж три останні роки, кажуть тернопільські роботодавці. За бажання у нашому місті можна заробляти до 18 тис. грн щомісяця, стверджують вони. А заробітчан за кордоном легко обдурити.

Міграція трудових ресурсів – основна причина браку робочих рук у Тернополі, кажуть місцеві роботодавці.

  • Після вступу Польщі, Чехії та інших країн Східної Європи у ЄС уряди цих країн зіткнулися із нестачею кваліфікованої робочої сили, оскільки багато фахівців залишили малооплачувані посади у своїй державі та мігрували у більш економічно розвинені країни, – розповідає «RIA плюс» викладач кафедри економіки та фінансів ТНТУ ім. І. Пулюя Віталій Левицький.

Уряди цих східноєвропейських країн, за словами фахівця,  швидко зрозуміли, що через брак кваліфікованих фахівців їхні економіки спіткають проблеми. Тому вакуум, який почав утворюватися на ринку праці, вони намагаються заповнити висококваліфікованими робітниками з України.

Однак парадокс – польські можновладці розуміють, що без робочої сили у них почнуться економічні проблеми, а наші урядовці ніяк не можуть зрозуміти, що не варто втрачати той трудовий ресурс, який тримає нашу і так слабку економіку. Для того, аби втримати наших людей в Україні, необхідно розвивати промисловість, сільське господарство та сферу послуг, а не підживлювати економіку черговими траншами, за які рано чи пізно доведеться розраховуватися платникам податків.

Відео дня

У сезон бракує робітників

  • Понад 30-35% наших працівників у сезон їдуть на тимчасовий заробіток у Польщу, – розповідає директор ТОВ “Габарит КЛ” Роман Лаус. – Відток робітників до сусідньої країни ми спостерігаємо три останні роки.

Чоловік пояснює: якщо він не набрав робітників на будівництво навесні, то у розпал сезону їх шукати вже пізно, оскільки нема кого працевлаштовувати.

  • Раніше наші люди частіше їздили на роботу у Росію. Проте останні три роки більшість переорієнтувалася на Польщу, – додає він.

Керівник будівельного підприємства каже, що ця проблема характерна для більшості наших підприємств.

  • Я часто спілкуюся на цю тему зі своїми колегами-будівельниками. У них така ж ситуація з робітниками, як у мене, – зазначає він. – Зараз усі дорожать своїми робітниками, особливо кваліфікованими.

Для того, щоб хоча б якось збалансувати ситуацію, пан Лаус платить великі зарплати своїм підлеглим.

  • Каменярі, муляри, штукатури, монолітники у нас працюють від виробітку й отримують 8-10 тис. грн. Це при середньому навантаженні на робітника, – каже Роман Лаус. – Та якщо робітник має бажання і хоче заробити більше, то роботи є вдосталь. Без проблем за місяць можна заробити і 14-16 тис. грн, а то й більше.

Керівник будівельного підприємства каже, що у них найбільші зарплати отримують плиточники та оздоблювальники. Якщо роботи є вдосталь, то заробляють навіть до 18 тис. грн на місяць. Проте, продовжує пан Лаус, і тут є людський чинник – лінь. Наші робітники вдома часто лінуються, а за кордоном, на заробітках, основна їхня мета - гроші і мінімум витрат.

  • Звичайно, ми до Англії чи США не рівняємося, – каже співрозмовник. – Однак із Польщею ми можемо конкурувати за робочу силу, тим більше нашу.

Чоловік розповідає й те, що він своїм працівникам, які хочуть їхати у Польщу на роботу завжди каже, що вони удома можуть отримувати не лише таку ж зарплату, як там, а набагато більшу.

  • Насправді, не така вже й суттєва різниця у зарплаті. Більше того, тамтешні заробітки – одноразове явище. Сьогодні тобі пощастило з роботою у Польщі, а наступного разу ні, – наголошує він. – А тут ти не стоїш на місці, розбудовуєш свою країну і сам розвиваєшся як фахівець.

Не так сталось, як гадалось

Брак кваліфікованої робочої сили відчувають і на тернопільскому пінопластовому заводі «ТІСО».

  • Ми, як решта роботодавців, останніми роками відчуваємо брак працівників, особливо кваліфікованих, – розповідає директор ТОВ «ТІСО» Іван Чичкевич. – До прикладу, у мене зараз проблема з водіями.

Керівник підприємства каже, що часто працівники залишають робочі місця, де працювали роками, і їдуть шукати кращої долі у Польщу.

  • Працював у мене на виробництві один молодий чоловік, приблизно п’ять років. Дружина його переконала, що тут жодних перспектив. Словом, поїхав він із жінкою у Польщу. Проте сталось не так, як гадалось, – пригадує Іван Чичкевич. – Недавно телефонував і казав, що роботи ані він, ані його дружина так і не знайшли.

Директор також пригадує ситуацію, коли один його працівник двічі їздив у Польщу, а потім двічі телефонував звідти і просився назад на виробництво. Пан Чичкевич каже, що у нього сьогодні середня зарплата на підприємстві - 6000 грн, максимальна – 10000 грн.

Обіцяють 9 злотих, а рахують по 7

Про те, що не все так добре буває на чужій землі, говорить і один з перевізників наших заробітчан у країни ЄС Сергій Крамар.

  • Польські роботодавці часто дурять наших людей, обіцяючи вісім чи дев’ять злотих за годину, а по закінченні роботи платять по сім, а то й шість злотих, – розповідає він. – Таке часто буває у приватників, які неофіційно приймають тернополян на роботу.

Співрозмовник пригадує ситуацію, коли він привіз наших хлопців у деревообробний цех, що у південно-східній частині Великопольського воєводства, біля міста Каліш. Тернопільські заробітчани з тамтешнім керівником домовлялися про зарплату дев’ять злотих за робочу годину, але після трьох місяців роботи поляк їм зарплату порахував по сім злотих. Перевізник додає, що часто бувають і непорозуміння, пов’язані з житлом. Польські роботодавці запевняють, що все гаразд, а коли наші люди приїжджають на роботу, то бачать, що умови незадовільні. Наприклад, помешкання не опалюється, у приміщенні сиро, немає кухні, санвузла тощо. Проте буває й таке, що поляк забезпечує усім необхідним, а наші люди за тиждень-другий все знищать, насмітять, пляшки у квартирі порозкидають.

  • Для того, аби не потрапити в таку ситуацію, тернополянам слід бути обачними і працевлаштовуватися виключно офіційно, – наголошує пан Крамар. – Перед початком роботи заробітчанин та роботодавець повинні обговорити та прописати всі умови праці, зарплату тощо.

Перевізник каже, що це все потрібно, аби в разі непорозуміння українець міг звернутися у так званий “ужонд праці”, себто біржу праці, чи до адвоката і відстояти свої права перед роботодавцем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Обнагліли! Високі зарплати їм давай! А ви хіба не знаєте, що дешева (вважай дармова) робоча сила то чи нет єдине досягнення нашої влади. Чим же тоді наш президент хвалитись буде, якщо всі великої зарплати захочуть?
  • Анонім

    Стаття цікава, але дуже далека від реалій.
  • Gervin Lyk

    При курсі 8 в нас були зп і по 15000 і по 7000-8000, але всі подумали, що краще хай курс буде по 27, а ми поїдемо на заробітки

    Niko reply Gervin Lyk

    Згідна на всі 100! якби не той курс і не така політика уряду з їх "реформами" і кредитами під шалені відсотки, ніхто б нікуда не їздив і розвивали б свою економіку

    Анонім reply Gervin Lyk

    Коли таке було і де?
  • Gervin Lyk

    Там люди розуміють, що якщо хочуть мати 8годинний день, то повинні працювати без 15 перекурів і розмов за роботою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up