Українців чекає іще одна податкова реформа


Українців чекає іще одна податкова реформа
Зменшення єдиного соціального внеску та ПДВ ініціює Кабінет Міністрів у рамках нової податкової реформи. Із 22 теперішніх податків планують залишити тільки 9, а податкову міліцію хочуть взагалі ліквідувати

Прийняття закону про економічне зростання, на основі якого проведуть податкову реформу, анонсував минулого тижня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Очікується, що держбюджет-2015 прийматимуть уже на новій податковій основі.
Уряд пропонує зменшити нарахування на фонд оплати праці (єдиний соціальний внесок), а також розширення шкали прогресивного оподаткування фізичних осіб. Також запровадять зміни щодо податку на додану вартість і податку на прибуток. Загальну кількість податків планують скоротити – із 22-х теперішніх до 9-ти. Усі ці зміни, запропоновані Кабміном, не пізніше ніж у вересні повинна затвердити Верховна Рада.


- Ми беремо місяць на обговорення нашої податкової реформи з бізнесом, підприємцями, з усією країною, - зазначив Арсеній Яценюк. - У перший пленарний тиждень після обговорення проект внесемо до парламенту. Ми готові до сприйняття будь-якої критики, але тільки з пропозиціями, як краще. Ми вивчили весь досвід, який є у світі, і вважаємо, що знайшли оптимальну економічну і податкову модель.
Із усіх запропонованих змін найбільш вагома стосується єдиного соціального внеску. Зараз для фізичних осіб-підприємців розмір єдиного соціального внеску, залежно від видів діяльності, становить від 34,5 до 36,7%. Уряд пропонує запровадити диференційовану шкалу для сплати єдиного соціального внеску. Якщо мінімальна зарплата, тоді без змін — 34,5-36,7%. Якщо зарплата вища мінімальної, тоді 15%.

- Ставки єдиного соціального внеску сьогодні є непідйомними для більшості роботодавців, - розповідає голова Регіональної ради підприємців області при обладміністрації Юрій Ворко. - Тому, якщо підприємцям сьогодні встановити розмір соціального внеску на рівні 15%, то, звісно, ж вони будуть тільки аплодувати.
За словами Юрія Ворка, першочергове завдання, яке сьогодні стоїть у сфері оподаткування, це легалізація усього бізнесу.

- Коли бізнесу буде зручно і комфортно працювати, тоді він повністю вийде з тіні, - каже голова регіональної ради підприєців. - Тоді не буде такого явища, як зарплати у конвертах. Для будь-яких реформ потрібен певний час, щоб вони запрацювали. Зменшення соціального внеску на перших порах може призвести до недоотримання коштів у Пенсійний фонд, однак із часом, якщо відбудеться легалізація бізнесу, за рахунок зростання задекларованих доходів вдасться компенсувати усі втрати.
Уряд також планує зменшення ставки податку на додану вартість. Зараз ПДВ становить 20%.
Юрій Ворко вважає, що ставка ПДВ не повинна бути єдиною в усіх галузях. На його думку, в одних галузях ПДВ мало б бути навіть вищим за 20%, тоді як в інших доречно зменшити до 10%.

Щоб компенсувати зменшення фінансування бюджету, пропонують реформу податку на доходи фізичних осіб. Запропонували шість можливих моделей. Наприклад, одна із них — до 10 мінімальних заробітних плат – 15%, від 10 до 17 - 20% до частини перевищення, від 17 мінімальних заробітних плат – 25%. При цьому додаткові надходження можуть скласти 3,5 млрд грн.
- Чотири із цих моделей дійсно спрямовані на збільшення оподаткування заможних громадян, - вважає голова ТОГО “Фонд соціально-економічних ініціатив” Леся Колінець. - Але дві моделі фактично передбачають збільшення оподаткування середнього класу – якщо зарплата від 1 до 17 мінімальних заробітних плат – податок 20%, а не як тепер: до 10 мінімальних зарплат – 15%. Ці моделі вважаю неприйнятними.
Серед інших важливих змін — це бюджетна автономія для регіонів.
Уряд готовий передати регіонам права на бюджетну автономію, яка включає сільськогосподарський податок і податок на нерухомість, а також право самостійно залучати кредити і самостійно, без участі казначейства, мати банківський рахунок.

Окрім змін в оподаткуванні, запланована повна ліквідація податкової міліції. Підприємці могли б, звісно, радіти, однак “святе місце” пустим не буває. На базі кількох розслідувальних органів у сфері фінансів планують створити єдиний орган — Службу фінансових розслідувань.
- Нещодавно у Києві члени ради підприємців однозначно висловилися проти створення цього органу, - розповів Юрій Ворко. - Тому що це буде дуже потужний монстр з надзвичайно широким колом повноважень. Думаю, представникам бізнесу варто об'єднуватися в громадські  організації і створити свій антикорупційний орган, щоб активніше захищати свої інтереси.

Ігор КАЧМАРСЬКИЙ, політолог, економіст:
- Від зменшення ПДВ ефект однозначно позитивний, за умови, що не буде збільшено інших податків і нарахувань, але не зрозуміло, за рахунок чого бюджет компенсує зменшення надходжень. Якщо радикально не зменшити корупцію в сфері державних закупівель, то країну чекає колапс. Щодо виведення зарплат з тіні, на хвилі патріотизму частина підприємців погодиться легалізувати кошти "з конвертів", рівно на суму зменшення податків. Повністю вийти з тіні бізнес не готовий. Немає довіри до держави. Один раз в 2004 році повірили, потім кусали лікті. Щоб переконати знову, потрібні рішучі реформи обіцяні на Майдані, яких зовсім не видно. Ціни від зменшення податків не зміняться, хіба що їх ріст сповільниться. На вартість товарів дуже тисне девальвація гривні на 75%. Це значно потужніший фактор впливу, ніж зміна податкового навантаження на 2-3%.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up