Українські дороги з’їла корупція

Українські дороги з’їла корупція
Реалізація антикорупційного пакету законів дозволить додатково мобілізувати до бюджету понад 90 млрд грн. Цієї суми вистачило б, аби повністю поремонтувати усі дороги в Україні або вдвічі збільшити зарплати вчителям і лікарям

Наші урядовці зараз перебувають у постійному пошуку додаткових коштів для наповнення бюджету. А ось де ці кошти кошти можна взяти. Лише на непрозорих закупівлях держава щороку втрачає від 35 до 53 млрд грн. А це близько 10-15% від видаткової частини бюджету. Фахівці, яких залучили до розробки антикорупційних документів, порахували, що реалізація положень Антикорупційного пакету законів гарантовано додасть до бюджету щонайменше 90 млрд грн. А це більше ніж три цьогорічні бюджети Міністерства освіти та науки. До слова, у 2014 році Міносвіти отримав 24,3 млрд грн.
- Цієї суми вистачило б, аби перемонтувати всі автодороги в Україні або вдвічі збільшити зарплати вчителям та лікарям, – запевнив голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Боротьба з корупцією - це була одна з основних вимог Революції Гідності. Власне, тотальна корупція і стала одним із чинників, що спонукали українців до масових акцій спротиву.
Від початку Революції минув уже рік, однак чимало наших співвітчизників обурені тим, що у питанні боротьби з корупціонерами нічого не зрушилося.
- Сьогодні уряд думає, де знайти додаткові кошти для наповнення бюджету, - говорить тернополянин Сергій Ярмолюк. - Але у головах наших урядовців поки нема інших ідей, як ввести якісь нові податки чи збільшити пенсійний вік. Натомість боротися з корупцією вони не поспішають. Хоча, думаю, якщо перекрити всі корупційні схеми у країні, то з часом і на ремонт доріг вистачатиме, і пенсійний вік можна буде не збільшувати.

Поки що у питанні боротьби з корупцією справи в країні справді невтішні. За інформацією досліджень незалежних міжнародних організацій, Україна протягом останніх трьох років стабільно посідає 145-150 місця з-поміж 170 держав світу у боротьбі з корупцією. Така ситуація суттєво гальмує проведення важливих соціально-економічних реформ та заважає притоку інвестицій в Україну.
Втім, попри нарікання громадян, перші кроки у боротьбі з корупцією під тиском громадськості, хоч і повільно, але все ж таки здійснюють.
Так, у жовтні цього року президент підписав пакет антикорупційних законів, що сприятимуть викоріненню хабарництва та інших форм корупційних злочинів.  

Вже з 1 січня 2015 року в Україні запрацює відкритий онлайн-реєстр речових прав на нерухоме майно. Відтак чиновники, судді, прокурори Тернопільщини не зможуть приховати інформацію про свої будинки та маєтки. Учасники ініціативи «Реанімаційного пакету реформ» як активні розробники антикорупційної стратегії переконані, що відкритість і прозорість – ефективні кроки на шляху до подолання корупції.
- Завдяки доступному реєстру нерухомості кожен українець зможе перевірити, кому належить та чи інша будівля, - говорить Віталій Шабунін. - Це допоможе оперативніше виявляти місцеві межигір’я та вбереже звичайних громадян від афер при купівлі нерухомості.
Також у січні повинна завершитися процедура призначення голови Національного антикорупційного бюро. Новостворений орган займатиметься виключно корупційними правопорушеннями. Під пильне око його фахівців потраплятимуть вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: міністри, народні депутати, судді, прокурори, голови ОДА, керівники великих державних підприємств та ін.
Бюро займатиметься також справами, рівень шкоди від яких суспільству становить більше півмільйона гривень, навіть якщо там не фігуруватимуть високопосадовці.

У структуру бюро увійдуть сім територіальних управлінь (Львів, Хмельницький, Миколаїв, Мелітополь, Полтава, Донецьк, Київ). Львівське територіальне управління Національного антикорупційного бюро України матиме повноваження розслідувати справи з корупційною складовою у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській областях.
Антикорупційним пакетом законів передбачено, що декларації високопосадовців перевірятимуть на відповідність стилю їхнього життя, а зміни до Кримінального кодексу України, ініційовані учасниками РПР, спрощуватимуть процедуру пред’явлення звинувачення.
- Раніше чиновника із зарплатнею 1500 гривень, який володів нерухомістю на мільйон, не вважали порушником законодавства, - пояснює Віталій Шабунін. - Для того, щоб відкрити кримінальне провадження, необхідно було довести, що гроші на будинок він украв, тобто довести реальний факт крадіжки. Відповідно до нового законодавства, державна сторона обвинувачення тепер повинна буде просто довести, що чиновник звів маєток не за власні кошти. Тобто треба буде додати всі задекларовані доходи підозрюваного у хабарництві.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up