Українці Сінгапуру: це місто для людей

Українці Сінгапуру: це місто для людей
Великдень разом. Українська громада у Сінгапурі
  • Країною-містом, що гарантує високий рівень життя і належні соціальні стандарти, називають Сінгапур українці, які поселилися у цій острівній республіці.
  • Наші у Сінгапурі – це передусім висококваліфіковані і творчі працівники

Приблизно 500 українців за неофіційними даними проживали у Сінгапурі станом на травень 2016 року. На консульському обліку Посольства України в Сінгапурі перебувають 278 осіб.

Сінгапур – одна з найрозвинутіших країн світу і нових індустріальних держав Азії – «Азійських тигрів». Ця республіка площею 712,4 кв. км розташована на однойменному острові та ще 57 малих островах. Населення – понад 5,1 млн осіб. І Сінгапур – не така вже й далека країна для українців. Про життя нашої громади у цій державі розмовляємо з керівником тамтешнього «Українського клубу» Віталієм Чайкою.

Відео дня

– Чи існує організоване культурне життя українців?

– Культурне життя українців в Сінгапурі стало організовуватися з появою «Українського клубу». Вже традиційно щороку відбувається дитяче свято Миколая. Намагаємося збиратись та святкувати Різдво і Великдень. А цього року відсвяткували День Вишиванки вечорницями «Вареники Party». Спільно з посольством України проводили поминальні заходи за жертвами Голодомору та Чорнобилької трагедії.

– Чому і коли більшість українців виїхали в Сінгапур?

– Більшість українців, які нині мешкають у Сінгапурі, прибули до цієї країни упродовж останніх 10 років. Здебільшого це люди 25-45 років, які мають вищу освіту та можуть розраховувати на висоокоплачувану роботу в країні-місті. Сінгапур вже давно став бізнес-хабом Азії, запропонувавши низький рівень податків, легкість ведення бізнесу та відсутність корупції і тим привабивши міжнародні компанії та банки, що розташували тут свої головні офіси.

Українці Сінгапуру – це високопрофесійні спеціалісти у таких сферах, як інформаційні технології, біотехнології, фінанси, торгівля та морська сфера, члени їхніх родин. Проте не лише місцевий бізнес потребує професіоналів з України – багато наших співвітчизників отримали запрошення на роботу в сінгапурські науково-дослідних установах, а дехто викладає у вищих навчальних закладах. Студенти й аспіранти з України теж обирають сінгапурські вузи, що мають високі рейтинги у світі. Своє місце в Сінгапурі знаходять і українські музиканти й танцюристи, які беруть участь у виставах або викладають свою майстерність місцевим учням. Українці обирають Сінгапур не лише через гідні умови праці, але й з огляду на високий рівень безпеки та зручності життя, адже цю країну можна сміливо назвати містом, збудованим для людей.

– Чи важко адаптуватися у цій країні?

– Сінгапур – країна, де усі процедури прописані. Чітко функціонують всі установи. Нема корупції та хабарів. Все за законом. Дуже багато корисної інформації є онлайн. Багато чого можна зробити онлайн, не виходячи з дому. На вулицях безпечно ходити у будь-який час. Люди доброзичливі та ввічливі.

Можу сказати, що в Сінгапурі адаптуватися не важко, незважаючи на те, що це Азія, зовсім інша культура і так далеко від України. Як кажуть, «до хорошого швидко звикаєш».

Звичайно, спочатку, коли людина тільки приїжджає до Сінгапуру, здається, що їжа не така, як вдома, доводиться звикати до клімату та місцевого акценту (незважаючи на те, що майже всі спілкуються англійською, акценти різні, бо в Сінгапурі багато різних національностей).

Допомагає і те, що в Сінгапурі є фейсбукові групи експатів - людей, які діляться своїм досвідом щодо адаптації в країні та відповідають на питання новачків із задоволенням. Велике значення в адаптації українців у Сінгапурі грає Українське Посольство. Його співробітники завжди нададуть інформаційну допомогу та не залишать наодинці з питаннями та проблемами.

В якості емоційної адаптації для українців велику роль грає «Український Клуб в Сінгапурі», де кожен українець може зустріти своїх однодумців, співвітчизників, друзів. У клубі українство Сінгапуру проводить свята, співає пісень, передає знання про традиції українського народу дітлахам.

– Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

– Про Україну тут не знали майже нічого. У кращому разі згадують ім’я Шевченка, до того ж Андрія, а не Тараса. А так при відповіді на запитання звідки ти родом, підповідь Ukraine часто інтерпритується як U.K. Тому й стереотипів про Україну практично немає.

– Що знають у Сінгапурі про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

– Не всі знають про теперішні події в Україні. Ті, хто знає, співчувають Україні.

– Чи українці, які приїхали в Сінгапур, планують там залишатися назавжди?

– Робота тут потребує конкретних дозволів, що визначає термін перебування в Сінгапурі. Місто-держава є привабливим місцем для проживання і надає прекрасну можливість праці, дуже хороший живий стиль, чудову освіту і безпеку. Тому українці часто застосовують статус постійного резидента, що забезпечує вищий рівень безпеки в разі втрати роботи. Як правило, українці прагнуть залишитися в Сінгапурі на постійній основі, як і представники інших національностей.

– У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?

– Одне з найбільших досягнень українців в Сінгапурі – це створення «Українського клубу».

– Чим особлива кухня цієї країни?

– Сінгапур багатонаціональне місто i звичайно це вплинуло на особливості місцевої кухні. Тут ви знайдете ресторани на будь-який смак. Китайські, індійські, малайські, корейські, італійські, японські, турецькі та багато інших. Головні страви Сінгапуру, які ми рекомендуємо спробувати нашим гостям, це: chili crab – краб з великою кількістю соусу з перцю чилі. Його часто замовляють з ніжними булочками. Laksa soup – це дуже популярний суп на основі кокосового молока з локшиною і морепродуктами також гострий. Satay – це дрібненькі шашлички з баранини, яловичини і курки. Подаються з арахісовим гостро-солодким соусом. Dumplings – це найніжніші пельмені з рисового борошна, які готують на парі, також їх смажать або варять з них суп.

У Сінгапурі найчастіше люди обідають в так званих фудкортах – просторих павільйонах, по периметру яких розташовано безліч маленьких кухонь зі стравами з усіх азіатських і не тільки країн. Готують дуже швидко, не більше 5 хвилин. Харчуватися в таких місцях вигідно і смачно, в середньому обід виходить порядку від 4-10 сінгапурських доларів.

– Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?

– Якщо говорити про життя в Сінгапурі і готувати домашню, звичну нам, українцям їжу, то проблем з цим немає. Практично всі продукти, необхідні для приготування наших страв, тут можна купити. Виняток – сир, але ми навчилися його готувати з йогурту і молока. І сало, проте у кожного з «наших» в морозилці можна знайти заповітний шматочок до борщу, привезений родичами або друзями.

Сінгапур місто дороге, але ціни скрізь різні. Якщо продукти купувати в супермаркеті, бувають дуже високі ціни. Наприклад цибуля органічна 1 штука – 4 SGD (сінгапурських доларів), картопля 1 штука – 1 SGD, яблука теж поштучно 2-3 SGD. Є дешевші магазини і, звичайно, ринки з демократичними цінами, де кілограм картоплі буде 3 SGD. Ціни на хліб у Сінгапурі варіюються приблизно від 2 до 7 SGD.

– Чим Сінгапур може бути цікавим українському бізнесу і українцям?

– Стратегічно розташований в центрі основних зростаючих ринків Азії Сінгапур пропонує величезні можливості для ринків, технологій, талантів і зростання бізнесу. Оснащений надійною інфраструктурою, одним з кращих бізнес-середовищ, політичною стабільністю, широкими зв'язками на ринку, мотивованою і кваліфікованою робочою силою, Сінгапур ідеальний, щоб бути воротами в Азію. Сінгапур забезпечує чудову структуру для бізнесу, які прагнуть вийти на регіональні ринки. Він посідає високе п'яте місце у світі за конкурентоспроможністю. Це також найлегше місце в світі, щоб зробити бізнес. Тут велика підтримка правил захисту інтелектуальної власності, є ряд каналів вирішення спорів. Також податкова система Сінгапуру відіграє важливу роль в залученні іноземних інвесторів до берегів Азії. Сінгапур є одним з кращих і привілейованих портів в світі. Аеропорт «Чангі», головний в Сінгапурі, вважають одним з кращих в світі. Він забезпечує легкий доступ до великих міст в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

– Якими є соціальні стандарти зарплати в Сінгапурі? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?

– Середня зарплата досягнула рівня 5483 SGD (USD 4047) у місяць в першому кварталі 2016 року. Так повідомляють статистики Сінгапуру. Зекономити не дуже виходить. Скажімо, ціна на картоплю – порядка одного сінгапурського долара за штуку (еквівалетно 0,74 доларів США), оренда житла в середньому обійдеться у 2000 сінгапурських доларів (1476 доларів США).

– Скільки коштує віза в Сінгапур і чи важко туди дістатися?

– Віза коштує не дорого, 30 SGD, і оформлюється онлайн протягом 3 днів. Процедура дуже проста. Дістатися можна різними авіакомпаніями через Туреччину наприклад або Арабські Емірати.

Коктейль «Сінгапурський слінг»

СКЛАДОВІ: джин 40 мл, вишневий лікер 20 мл, лікер Cointreau 10 мл, лікер Benedictine 10 мл, гранатовий сироп гренадин 10 мл, сік ананасовий 80 мл, лимонний сік 30 мл, бітер Angostura кілька крапель, содова за бажанням, лід за смаком, для прикрас: вишенька і скибочку ананаса.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up