Витрачати на 10-20% менше, ніж заробляти

Витрачати на 10-20% менше, ніж заробляти
Жити потрібно не в кредит, а тільки на зароблені гроші. Причому на власні потреби потрібно витрачати на 10-20% менше, ніж заробляєш. Хороший спосіб для економії – ведення журналу доходів і витрат

Доходи більшості українців невеликі, а тому вислів “від зарплати до зарплати” доволі поширений і знайомий багатьом. Проте є й такі, що нібито і заробляють непогано, а все одно їм постійно не вистачає грошей. Або почали більше заробляти, а коштів і далі бракує. Ну, не тримаються гроші хати, і все.

Фінансисти кажуть, що зарадити цьому допоможе ефективне планування сімейного бюджету. Не обов'язково збільшувати обсяг доходів, адже це не завжди можливо. Та обов'язково потрібно чітко планувати статті доходів і витрат.

Гроші люблять рахунок

Відео дня

- Найефективніший спосіб економії – це вести журнал витрат, - розповідає тернополянин, фінансист Володимир Литвинчук. - Для цього достатньо щодня ввечері сісти на 5-10 хвилин і підбити свої витрати за день. Фактично ніхто такого не робить, оскільки це видається глупістю, але це дуже ефективно. Особисто я перевірив цей спосіб на практиці і за короткий проміжок часу відчув, що у мене залишається більше грошей, ніж раніше. Хоча заробляти більше не почав.

Пан Володимир пояснює, що при веденні такого журналу відразу ж видно усі зайві витрати. Тож за кілька днів це стає стримуючим фактором для людини. Вона купує лише те, що справді необхідне.

Економіст і фінансовий експерт Ігор Качмарський радить іще один хороший спосіб економії – складати список покупок на тиждень.

- Відвідувати супермаркет чи базар потрібно тільки з цим списком, - каже Ігор Качмарський. - Не брати нічого, що не планували, без крайньої необхідності. Також не треба скуповувати крупи та цукор мішками. Це забирає значні кошти, які можуть згодитися на щось інше.

На депозит або у валюту

З кожної отриманої зарплати експерти радять відкладати частину грошей.

- На початку це можуть бути невеликі суми – 50 чи 100 гривень, - каже Володимир Литвинчук. – Інколи може не вдаватися зберегти відкладені кошти. Та, скориставшись заначкою, можна буде хоча б до наступної зарплати дотягнути. Згодом цю “заначку” буде вдаватися зберігати і навіть збільшувати щомісячні відкладені суми. Найкраще щомісяця відкладати 10-20% від зарплати. Тобто жити потрібно не в кредит. На власні потреби слід витрачати на 10-20% менше, ніж заробляєш.

Згодом, якщо виникнуть непередбачувані витрати, можна скористатися цими грішми. А якщо ні, то ще краще, - тоді можна зробити якусь велику покупку.

- Відкладати кошти у гривнях в умовах нестабільності цін і курсу валют, як на мене, немає змісту, - вважає Ігор Качмарський. - Краще покласти на депозит або купити валюту.

На кредити - табу

Загалом же експерти радять утримуватися від кредитів. Вдаватися до позик тільки в тих випадках, коли є гарантія, що їх швидко і без ризику можна буде повернути.

З приводу грошей у людей є чимало прикмет. Більшість із них викликають іронічні посмішки. Тим паче, що сучасні люди - не надто забобонні. Однак у деяких прикмет є раціональне зерно.

Наприклад, зарплата має переночувати в хаті – більшість людей цю пораду сприймають просто як прикмету. Однак чимало фахівців на повному серйозі стверджують, що отримані гроші не варто витрачати у перший же день. Усі зароблені гроші потрібно принести додому і витратити їх лише наступного дня. Аргументація — суто психологічна і жодного стосунку до забобонів не має.

- Просто коли людина отримує велику суму грошей, їй здається, що вона може дозволити собі купити ту чи іншу річ, - пояснює Володимир Литвинчук. - Людина робить дорогі або необов'язкові покупки, а потім виявляється, що майже півзарплати немає. Далі ідуть обов’язкові витрати, і до кінця місяця грошей не залишається. Тому й радять принести зарплату додому, щоб гроші переночували в хаті. А наступного дня людина діє більш осмислено і купує тільки те, що справді необхідно.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up