Як краще приготувати чай радять у тернопільських закладах

Як краще приготувати чай радять у тернопільських закладах
Бариста Юрій Березовський каже, що після того, як чайне листя запарили, заварку з напою потрібно вийняти, аби він не набрав неприємної гіркоти

У чайнику, французькому пресі, гарбузі і навіть у кавовому апараті можна приготувати чай. Але, як зазначають у тернопільських кафе, з чаєм так експериментувати, як з кавою, не вдасться

Найпоширеніший спосіб приготування чаю у тернопільських закладах – у заварочному чайнику. Різниця полягає лише в сортах чаю і часі настоювання.

Для переважної більшості споживачів принциповим моментом є лише сорт чаю – зелений, чорний чи з трав і фруктів. Щодо посуду, в якому його запарюють, це справа смаку, але фахівці радять готувати чай у скляному, фарфоровому чи керамічному посуді. Як порадила консультант крамниці "Світ чаю" пані Марія, краще вибирати чашку з ситом чи чайник з ісінської глини. Вона вбирає аромат першого приготованого чаю і цей аромат буде триматися дуже довго. Коштують такі аксесуари для чайної церемонії 55-200 грн.

До речі, і чайник, і горнятко мають бути прогрітими.

Відео дня

- Найкраще готувати чай у фарфоровому чайнику, - розповідає бариста Scorini Юрій Березовський. – Гірше, коли чай готують у металевому чайнику. Тоді напій швидше охолоджується. Але вибір чайника- ще не найбільша проблема. Найгрубша помилка, коли в чайнику роблять міцну заварку. А потім розбавляють її у горнятках окропом. Це вже не чай.

Заварку потрібно виймати

Також поширена помилка, коли залишають заварку в чайнику впродовж усього часу, поки люди спілкуються і п’ють чай. Тоді смак чаю суттєво змінюється. Особливо це стосується зеленого і чорного чаїв. У приготуванні фруктових чи травяних чаїв є свої особливості.

- Зелений чай треба настоювати найменше часу – це 2-3 хвилини, і заварку потрібно відразу вийняти з чайника - тоді ви отримуєте справжній смак чаю. Бо якщо його перетримати, то замість м’якого смаку отримаєте неприємну гіркоту, - наголошує Юрій. – Вийняти фільтр із заваркою - це не проблема навіть у кафе. Чорний чай запарюють трохи довше – до 5 хвилин, а найдовше настоюють фруктові і трав’яні чаї. Адже в таких сумішах переважно немає листя, там більше пагонів, квітів, навіть корінців, частинок фруктів чи ягід, тому їх треба запарювати навіть до 12 хвилин. Температура води має бути найвищою – краще окріп.

Кожен вид чаю вимагає певної температури води для запарювання.

- Зелені чаї не люблять високої температури, - продовжує бариста Scorini Роман Прокопів. - Особливість зелених чаїв – низький ступінь ферментації. Ці чаї просушують відразу після збирання, тому чай зберігає усі властивості свіжого листя. Гаряча вода вбиває як смак цих чаїв, так і їхні корисні властивості. Найкращою є температура води в межах 70-75 градусів – не перекип’яченої і охолодженої, а нагрітої до такої температури. Чорний чай заливають водою вищої температури – 80-90 градусів.

Чай слід помити

Обполіскування чайного листя - дуже важлива і необхідна дія. Адже чай – сільськогосподарський продукт. Так само, як перед споживанням ви миєте яблука, огірки або помідори, так і листя чаю перед запарювання слід помити.

- Чай треба облити гарячою водою, - зазначає Юрій Березовський. -  Насамперед з гігієнічних міркувань, адже коли його зберігають чи фасують, є пилюка чи інший бруд. Особливо це актуально для чаю пуер. Його пресують у брикети чи таблетки і зберігають деякий час у землі. Тому зрозуміло, що його треба промити. Крім того, промивання чаю потрібне, щоб «розбудити» напій.

Мате – лише через трубочку

У любителів мате (напою, який готують із листя і пагонів парагвайського падуба) мають бути інші аксесуари для чайної церемонії. Особливість такого чаю – його п’ють із того ж посуду, в якому готують. Такий чай запарюють у спеціальному посуді - калабасі. Різні джерела називають його каламбас, калабас, калебас (залежно від особливостей перекладу). Це округла ємність із завуженим отвором, який часто має металеву окантовку, без кришки. П’ють такий чай за допомогою спеціальної металевої трубки з ситечком на кінці – бомбільї.

- У нашому закладі раніше були дерев’яні калабаси, хоча традиційно в Південній Америці їх виготовляють з особливого сорту гарбузів, - розповів бармен бару «Коза» Роман Качур. – Але зараз їх немає, не знаю, може «розійшлися» на пам’ять як сувеніри. У такий спосіб  готують чай не лише в кафе, його можна так запарити і вдома. Калабас коштує орієнтовно 100-120 грн, трубка обійдеться у суму до 100 грн. Запарюють його, як і зелений чай, - гарячою водою, але не окропом. Цей напій дуже тонізуючий, має більше, ніж інші чаї, вітамінів і мікроелементів, особливо багато заліза.

Щодо трубки, то є твердження – що вона потрібна, аби не пошкоджувалася зубна емаль. Однак більшість джерел пояснює пиття через трубку зручністю, аби не пити чай з травою.

Також удома можна приготувати чай у кавовому апараті. Але такий спосіб застосовують лише для чаю ройбуш. У нього - специфічні листочки, скручені в трубочки. Він дуже дрібний, інколи його пресують у формі таблеток, пояснює Роман Кучер.

- Приготування чаю схоже на приготування еспресо, - додає Роман. - Таблетку кладете в холдер, вставляєте в апарат, там під тиском через листя за короткий час проходить вода. Проте слід пам’ятати, що в такому разі для чаю повинен бути окремий холдер.

Крім того, важливо пам'ятати, що чай після покупки потрібно правильно зберігати. Як розповіла пані Марія, чайний лист не любить вологи, світла, холоду. Після покупки з пакета його треба пересипати в коробку. Їхня вартість - 15-50 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up