Як правильно вибрати вишиванку

Як правильно вибрати вишиванку
В Тернополі вишиванки коштують в середньому від кількох сотень до кількох тисяч гривень
Жіноча сорочка має бути багато вишита на руках і грудях, а чоловіча – біля шиї, на зап’ясті й на грудях. Кольорова вишиванка краще за білу вбереже від поганої енергетики

Жінка завжди має вибір – вишити сорочку самотужки, замовити у майстрині чи купити готову. Кожне з рішень має право на життя і кожен з варіантів – свої плюси і мінуси.

Вишити власноруч

Тернополянка Галина торік вишивала собі сорочку. За 1,5 м полотна заплатила 150 грн, за крій і пошиття – 160 грн, 20 мотків ниток ДМС по 5,5 грн кожен обійшлися тоді у 110 грн. Загалом витратила 420 грн. Вишивала, не поспішаючи, займаючись й іншими справами, тож на виготовлення обновки пішло дев’ять місяців. На схему не витрачалася – взяла в Інтернеті.

Відео дня

Тепер полотно коштує від 120 грн за метр, нитки ДМС у середньому обійдуться в 15 грн за моток, робота кравчинь теж трохи подорожчала. Тож тепер сорочка, вишита власноруч, обійдеться щонайменше у 700 грн. Мінус – тривалий процес.

Однак у тому, щоб власноруч вишити сорочку, перевага не лише матеріальна, каже майстер декоративно-прикладного мистецтва вишивальниця Євгенія Возна.

- Колись казали, що коли жінка сама вишиває сорочку чоловікові, то «пришиває» його до себе, - пояснює майстриня.

Вишиваючи сорочку для себе, варто пам’ятати, що слід дотримуватися певних правил.

- У жіночій вишиванці багато вишивки має бути на плечах, - продовжує пані Возна. – Мають бути вишиті рукави, бо сила жінки – в руках. Також має бути багато вишивки на грудях, бо це оберіг. Обереги – це й вишивка на зап’ястях і навколо шиї. Горловину можна обробити гачком, а можна і вишивати. Чоловіча вишиванка повинна мати вишивку на грудях, зап’ястях і навколо шиї – це також обереги. Адже ви вкладаєте свою енергетику у сорочку.

Жінка тримає голку тими ж пальцями, якими кладе знак хреста при молитві, тому вишиванка має сильну енергетику, зазначає майстриня.

Щодо технічного боку процесу, то майстриня каже: якщо вишиванка одного кольору, повинна бути одна голка від початку роботи до кінця, а коли вишиваєте кількома кольорами, то кожен колір варто вишивати іншою голкою, щоб постійно не «переодягати» голку – це економить час.

Замовити у майстрині

Скільки коштуватиме вишиванка від знаної майстрині, залежить від того, наскільки дрібна робота, простіше кажучи, скільки хрестиків вишиває майстриня, скільки коштує тканина, скільки ниток пішло на виріб.

- Нещодавно я вишивала чоловічу сорочку на замовлення, то вона коштувала замовниці 2800 гривень, - розповідає майстер декоративно-прикладного мистецтва вишивальниця Євгенія Возна. - Орнамент був досить широкий - 28 см завширшки, майже на всі груди. Рахуйте по 5 копійок за хрестик, а один моток – це 2380 хрестиків. 14 мотків ниток пішло по 15 грн за моток. Замовниця хотіла дороге полотно і вставки з мережки. А от вишиванка для хлопчика-школярика може коштувати від 450 грн.

Переважно тернополяни вибирають вишиванку, не вникаючи у значення певних елементів чи кольорів, говорять тернопільські майстрині-вишивальниці. І хоча кожен регіон має свої традиції кольорів та елементів, візерунки вже настільки перемішані, що вже неможливо, як колись, дізнатись, з якого регіону походить власниця вишиванки. Люди більше керуються категоріями – подобається геометричний орнамент чи квітковий, а також щоби колір був до обличчя. Проте до вибору кольору варто ставитися серйозніше, якщо хочете, щоб вишиванка була не лише для краси, а й оберегом.

- Кажуть, що вишивка білим по білому є більшим оберегом. А я вважаю, що краще вибирати для себе кольорову вишиванку, - каже тернопільська вишивальниця Світлана Галущак. – Така сорочка не лише більше прикрашає людину, а й служить кращим оберегом. Адже колір швидше приверне увагу довколишніх і відверне увагу від обличчя власника вишиванки. Таким чином сорочка відверне погану енергетику і слугуватиме справжнім оберегом.

Купити сорочку

Вибір вишиванок у торговій мережі надзвичайно великий.

- Хтось хоче на полотні, хтось на льоні, а хтось - просто дешеву, - каже продавець Галина Мартинчук. – Вишиванку можна знайти на будь-який смак і гаманець.

Та все ж таки майстрині радять звертати увагу на акуратність роботи купованого виробу.

- Вишита річ не повинна мати вузликів, - пояснює Євгенія Возна. – Той бік, що до тіла, - для Бога, а зовнішній – для людей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up