Як тернополянам утеплити житло і зекономити

Як тернополянам утеплити житло і зекономити
Від 20 до 40% грошей за енергозбереження тернополяни можуть зекономити завдяки держпрограмі. Для цього слід вибрати потрібні вам вікна, котел, радіатор, лічильник, інше та оформити кредит у одному з державних банків — «Ощадбанк», «Укрексімбанк» чи «Укргазбанк». А хто з вас уже користувався?

Схема така: кредит вам видає банк, а частину його суми компенсовує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (далі Держенергофективності — прим.ред.). Погасити кредит можна і достроково. А отримати його — раз на рік.
Окупність – два роки
За попереднім аналізом, окупність таких кредитів — два роки.Зекономите 20–30% на оплаті за опалення, повідомив в Тернополі заступник голови Комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження Костянтин Єремчук.

Якщо врахувати нові тарифи на газ та інші комунальні послуги, така інвестиція буде слушною.

— Чула на ТБ, що держава тепер компенсує гроші за вікна. Але як саме? — звернулася у редакцію тернополянка Світлана Кравець. — Планую цього літа ставити металопластикові вікна у квартирі. Минулого року друзі встановлювали в себе, пішло 6000 грн. Дорого. Але взимку у них тепер тепліше. 

Відео дня

Урядова програма Держенергоефективності діє як для рядових жителів, тобто фізосіб, так і для об’єднання громадян — співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) чи принаймні через жеки. Вигідніші кредити для об’єднань — 40% суми. Але треба згоду на роботи і кредит від більшості жителів дому тощо. 
У даній статті акцентуємо увагу саме на програмах для фізосіб.

— У Тернопільській області видали фізособам 221 кредит на негазові котли та 69 кредитів на енергоефективне обладнання та матеріали. На розгляді — кілька заявок на кредити для ОСББ. Це станом на 26 червня, — повідомляв заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра. — Тернопільщина займає сьоме місце в рейтингу областей щодо роботи з кредитування фізосіб та ОСББ в рамках реалізації Державної цільової економічної програми.
Споживання енергоресурсів на одиницю площі опалюваного приміщення в Україні в 2,5 рази перевищує такий же показник у Європі. Це через понад 30% втрати енергії на опалюваних об’єктах, кажуть в ОДА. Бо технології в домах радянські.

Умови кредитування - схожі
В «Ощадбанку» мають кредитну програму «Ощадний дім» для трьох сегментів: фізособам для купівлі котла, фізособам для утеплення, енергозбереження та інших дій і окремо для сегменту ОСББ і жеків. Компенсацію клієнт отримує протягом місяця після відкриття кредиту, пояснили журналісту в банку.

Розмір відшкодування за куплений вами котел на будь­якому паливі й енергії, окрім газу, буде 20% від суми кредиту. Максимальна сума компенсації — 5000 грн. А при купівлі енергоефективного обладнання чи матеріалів можете отримати 30% компенсації від суми кредиту, але не більше 10000 грн. До таких матеріалів для власників квартир відносять вікна з двокамерними склопакетами, радіатори опалення з терморегуляторами, лічильники для води, тепла та інші вузли обліку, тощо, пояснюють у банку.
Власники окремих будинків, окрім цього переліку, ще можуть взяти кредит для встановлення сонячних колекторів, теплових насосів, утеплення стін тощо.

Повний перелік товарів, за придбання яких можлива компенсація: 

Previous Next
Previous Next

Previous Next

Кредити тернополянам-­фізособам в «Ощадбанку» видають у гривні на суму до 50000 грн під 25% річних на термін до трьох років. Обов’язковий внесок клієнта — від 10% вартості товару. Також візьмуть разову комісію — 3% від його суми.
В «Ощадбанку» наголошують, що є певні нюанси отримання компенсації. Наприклад, вікна потрібно ставити не одно­, а двокамерні склопакети з енергозберігаючим склом. Саме такі передбачені для наших широт.В «Укрексімбанку» діє схожа кредитна програма — «Тепле житло». Її сегменти та умови дуже близькі до тих, які є в «Ощадбанку». Єдине, що кредит видають на термін до 5 років. Ставка річних — 23,8%. Разова комісія за надання кредиту — 1,2% від суми. Максимальну суму кредиту визначають, виходячи із платоспроможності позичальника. Початкового внеску не вимагають.

А в «Укргазбанку» діє кредит «Тепла оселя». Умови схожі з тими, що і в «Ощадбанку»: 25% річних, у гривні, перший внесок від 10%, разова комісія — 3%.
Для «енергозберігаючого» кредиту слід надати паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи за шість місяців, рахунок­фактуру з магазину на товар. Можуть попросити принести ще додаткові документи.
Більше інформації — на сайтах і у відділеннях банків.

Для ОСББ – свої програми
У нашому місті ОСББ наразі можуть провести енергоефективні заходи як за держпрограмою, так і за міською.
У банках за програмою спільно з Держенергофективності, передбачають компенсацію 40% від кредиту для ОСББ. Це для купівлі і встановлення вікон у місцях загального користування, утеплення стін, лічильники на будинок, енергозберігаючі лампи, автоматичні вимикачі, облаштування індивідуальних теплових пунктів тощо.

Окрім кредитів банків, ОСББ можуть також скористатися «Програмою енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя». 
– Найбільшими споживачами енергоносіїв у місті протягом останніх років є населення, бюджетні установи та тепломережі, тому питання утеплення об’єктів із переліченого списку є важливим для міста, — каже мер Сергій Надал. – У місті за цією програмою зараз утеплюють два будинки: в районі Старого парку та на «Східному». 
За нею, можна утеплити свої будівлі, оплативши 30% від вартості робіт та матеріалів. А 70% витрат у рамках програми бере на себе міський бюджет, нагадують в міськуправлінні ЖКГ, благоустрою та екології. За ці кошти можна утеплити фасад, встановити, за потребою, індивідуально-теплові пункти, теплові лічильники, ізолювати інженерні мережі.
Дізнатися більше про цю міську програму можна у секторі енергозбереження управління ЖКГ за тел. 52-58-33.

А хтось із вас уже скористався такими кредитними програмами від держави? Які у вас залишились враження? Прохання залишати ваші відповіді у коментарях до статті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Щоб цією херньою займатись ,краще тарифи людям на світло і газ зменьшіть довбо....би
  • Олег Фостяк

    А якщо державне агентство не компенсує я попаду під на кредит? І взагалі утепляти за державними нормами можна лише цілий будинок, часткове утеплення фасадів приведе до збирання конденсату по межах утеплення і як  результат появи плісняви або грибка у суміжних квартирах. Порушення норм може бути підставою для відмови в компенсації. А ще є особливі вимоги до утеплення будинків більше 5 поверхів і більше 9 поверхів. Якщо проектант заложив творчі майстерні на 10 му поверсі тоді утеплення, згідно норм, стає дуже дорогим через жадібність проектанта та забудовника.

    Олег Фостяк reply Олег Фостяк

    Зрозумійте мене правильно я не проти цієї програми але треба бути обережними.

    Анонім reply Олег Фостяк

    І треба спочатку встановити, звідкіля ноги ростуть у ідеї "загального утеплення". Коли Тягнибок програв вибори, на одному із сайтів новин була непогана аналітична стаття про бізнес одного із свободівців, який мав всеукраїнську мережу фірм з утеплення фасадів. Йшлося у ній про те, як дурили народ, замінюючи заявлений високоякісний утеплювач низькоякісним легкозаймистим і т.д.  Так що - кому бруківка, а кому - утеплення фасадів. Не ведіться, люди.
  • Andriy

    Доволі корисна стаття.

    Виходить, що за роботи по утепленню фасаду не повертають? А тільки за матеріали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up