Зарплати цього року зросли на 344 гривні

Зарплати цього року зросли на 344 гривні
Доходи тернополян у цьому році зросли на 16% - рівно настільки, наскільки, за офіційними даними, зросла інфляція. Проте зазвичай офіційні статистичні дані про індекс інфляції є нижчими від реального росту цін

З початку року середньомісячна зарплата у Тернопільській області зросла на 344 гривні – від 2182 грн у січні до 2526 грн у серпні. За вісім місяців цього року зростання зарплати - приблизно на 16%.
Можна було б втішатися, якби не зростання цін. Відтак ріст зарплат – це в основному індексація, яку, згідно з чинним законодавством, нараховують на зарплату бюджетників у зв'язку з інфляцією. У приватному секторі у більшості галузей зарплати впродовж цього року не змінювалися. А якщо подекуди і зафіксоване зростання, то здебільшого за рахунок виведення зарплат із тіні.

За офіційними даними, за дев'ять місяців цього року індекс інфляції становить 116,2%. За нижній поріг беруть 100%. Тобто зростання цін станом на кінець вересня відбулося на 16,2%, порівняно з початком року. Таким чином, рівень зростання середньомісячної зарплати у Тернопільській області дорівнює рівню інфляції в Україні.
Проте зазвичай офіційні статистичні дані про індекс інфляції є нижчими від реального росту цін. А це означає, що наші зарплати знову не встигають за цінами.

Previous Next

Окрім того, за підсумками серпня (статистичних даних за вересень поки іще немає), найменша середньомісячна зарплата зафіксована у Тернопільській області — 2526 гривень. Це приблизно на 800 гривень менше від середньостатистичного показника в Україні.
Найбільша середньомісячна зарплата у Києві – 5327 гривень. А це вдвічі більше, ніж у Тернопільській області.

- Звісна річ, що життя у столиці значно дорожче, ніж у Тернополі, але ж не вдвічі, - говорить тернополянка Олена Семчук. - Якщо хліб у нашому місті коштує 5 гривень, то в Києві він 10 гривень точно не коштує – 5,50 чи 6,00. Те ж саме стосується і решти продуктів.
Різницю зарплат у регіонах експерти пояснюють різницею зарплат у галузях. Наприклад, у металургійній чи вугледобувній галузі оплата праці завжди була вищою, ніж, скажімо, в аграрному секторі. Тому й виходить, що у Запорізькій, Дніпропетровській чи Донецькій області середньомісячна зарплата завжди вища, ніж у Тернопільській.
Однак розрив - мінус 800 гривень від середньостатичного показника – це все ж таки для Тернопільщини занадто забагато.

Загалом же по Україні цього року в усіх регіонах відбулося зростання заробітних плат. Їхній рівень приблизно дорівнює індексу інфляції. Спад у зарплатах зафіксований тільки у регіонах, де тривають бойові дії, тобто у Донецькій та Луганській областях. У січні цього року середьомісячна зарплата у Донецькій області становила 3674 гривні. Це був другий показник після Києва. За підсумками серпня, Донецька область уже пленталася всередині “турнірної” таблиці – середньомісячна зарплата там становила 2964 гривні. Падіння зарплат відбулося і на Луганщині – із 3295 у січні до 2797 гривень у серпні.

Довідка
Із 1 січня 2014 року мінімальна зарплата в Україні становить 1218 гривень. Упродовж року мінімальна зарплата у країні не змінювалася. Так само не змінювався прожитковий мінімум –він становить 1176 грн. За дев'ять місяців цього року індекс інфляції - 116,2%. За нижній поріг беруть 100%.
Найбільше зросли в ціні пально-мастильні матеріали. Індекс інфляції у ції категорії товару – 159%. Індекс інфляції у купівлі транспортних засобів – 143,2%, у транспортних послугах – 119,5%, у комунальних послугах – 124,3%, у продовольчих товарах – 115,5%, побутова техніка – 117,5%.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • igor golovko

    Шо за брєд? І в кого конкретно в Терноплі та зарплата виросла? Якщо в чинуш та іншої " шушари" - вірю ну а ще в кого?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up