Грандіозну міжнародну аферу викрили в Тернополі

Грандіозну міжнародну аферу викрили в Тернополі
Шахраї за допомогою Green Card ошукували українців, які хотіли легально поїхати у США і працювати там. Потерпілі не тільки платили чималі суми зловмисникам, а й потрапляли у трудове рабство за кордоном.

Схема афери з американськими візами була добре продуманою. Учасники групи, ретельно завуальовуючи свою діяльність, взяли під свій контроль програму диверсифійкаційної візової лотереї Diversity Visa та видурювали в українців гроші, втягували у фінансову кабалу, а інколи й у трудове рабство за кордоном, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України.
Тривале документування діяльності угруповання здійснювалось одночасно правоохоронцями двох країн. В Україні цим займалися працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю разом зі своїми колегами з УБОЗ УМВС України в Тернопільській області, адже головний офіс зловмисників перебував саме у Тернополі.
Центром злочинної схеми є комерційна структура "Гермес", яка мала б надавати туристичні послуги, та усю свою рекламну політику будувала на сприянні в еміграції до США.
Зловмисники нелегально збирали установчі дані громадян України без їх відома. Особисту інформацію з фотографіями десятків тисяч українців зловмисники купували або викрадали з різних закладів та установ. У подальшому від імен всіх цих людей спільники заповнювали заявки на участь в лотереї. При цьому потерпілі про це навіть не підозрювали.
Щороку, отримуючи імена переможців, шахраї просто продавали їх виграшний код. При цьому ціна різнилася від 4,5 тисяч доларів до 12, в залежності від платоспроможності людини. Це у той час, коли участь у лотереї є абсолютно безкоштовною, а Уряд США не уповноважував будь-яке підприємство на Україні бути посередником.
Люди, які марили отримати можливість спробувати свої сили за кордоном, були вимушені погоджуватися на вимоги шантажистів.
У разі, якщо особа була не спроможна сплатити такі кошти, їй пропонувалося оформити кредит у спеціально створеній кредитній спілці. А в якості гарантій виплати боргу складалися угоди про заставу нерухомого майна.
Після того, як людина виїжджала за кордон, група спеціально підібраних адвокатів через корумповані зв’язки в правоохоронних органах та судах відбирали все майно потерпілих.
В цілому слово «Гермес» стало брендом не лише на Тернопільщині, а й у інших містах України, де працювали їх філіали. Були люди, які й самі зверталися до товариства за допомогою у виїзді до Америки. Тоді правопорушники самостійно заповнювали необхідні анкети від імені клієнтів та відправляли електронною поштою заявку на участь у лотереї, зазначаючи свої контактні дані та електронні адреси, куди в подальшому надходитимуть коди-підтвердження. Вони навіть не здогадувалися, що за відповідний код їм знову доведеться заплатити суму в розмірі десятків тисяч доларів. Тож у будь-якому випадку зловмисники своїх жертв затягували у фінансову залежність.
Вже на території США інші спільники зустрічали українців, де забирали їх міграційні документи та влаштовували на низькооплачувані роботи. Так люди ставали трудовими рабами.
Якщо потерпілі чи їх родичі звертались до правоохоронців, їм одразу погрожували розправою. Щоб не привертати до себе зайвої уваги правоохоронних органів зловмисники називали свої філіали "Даспора".
 За словами заступника начальника ГУБОЗ МВС Віталія Стрижака, працівники міліції вже провели 25 обшуків і вилучили чимало доказів незаконної діяльності угруповання, зокрема бухгалтерські документи, штампи та печатки фіктивних підприємств, банківські картки, анкети з персональними даними, боргові розписки, тощо.
Також вилучили документи на право власності на нерухомість як на території України, так і за кордоном, державні акти на земельні ділянки на території різних регіонів нашої країни та півмільйона гривень.
Наразі розслідують низку кримінальних проваджень, розпочатих за статтею 190 (Шахрайство), статтею 205 (Фіктивне підприємництво) та статтею 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України. До речі, Державна служба фінмоніторингу вже підтвердила "відмивання" доходів угрупованням на суму більше, ніж 2 мільйони гривень.
На території нашої країни у шахрайській схемі задіяні близько 10 осіб. Двом учасникам вже повідомили про підозру, незабаром така ж участь чекає й їх спільників на території США. Адже там розслідують кейсову справу стосовно візового шахрайства.
- Наразі планують підписання міжнародно-правового доручення, в рамках якого проводитиметься подальша спільна робота правоохоронців двох країни з розслідування цієї резонансної справи, встановлення всіх потерпілих, повернення їх грошей та притягнення до відповідальності всіх учасників транснаціональної групи, - зазначив Віталій Стрижак.
Встановили майже 200 потерпілих, які зараз перебувають в США, їхні дані передали американським колегам. Разом з тим вилучені під час обшуку документи свідчать, що через шахрайську оборудку угруповання пройшли тисячі людей.
Міліціонери звертаються до всіх, хто мав нещастя потрапити в тенета шахраїв, у кого пройдисвіти видурили гроші за легальну еміграцію в Сполучені Штати Америки в рамках Green Card Lottery, не зволікаючи звертатися до правоохоронних органів. Телефони чергової частини управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Тернопільській області: (0352) 27-12-15, 096-430-40-44 або Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України: (044) 461-16-27.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Мирослав

    В память про сьогоднішю війну за незалежність України, Матір Божа запрошує вас до Годинника прозріння, що поруч співочого поля. Не під залізобетонними склепіннями Церков, а тут, просто неба Пречиста побачить вас, застереже від напасті, добавить мудрості та сил. Богородиця чекає вас, як рідна мати, цілодобово та безкоштовно. Благословення Господнє на вас. Пророк:Мирослав Копак
  • Юрій

    Працівники Головного управління Пенсійного фонду в області протестують проти свого керівництва. Заяву із підписами кілька місяців тому приносили до штабу Самооборони майдану Тернопільщини, що знаходиться в  приміщенні облради.



    Трудовий колектив просить звільнити керівника Ларису Хому, яку Хоптян призначив начальником головного управління Пенсійного фонду в області ще у 2011 році.



    Хома Л.З. є організатором “антимайдану” та членом “Партії Регіонів”. Вона неодноразово погрожувала звільненням працівників, принижувала їх та писала догани. Вона є наближеною особою до родини тепер уже колишнього голови ОДА (Хоптяна).



    Під час її керівництва вона проявила низький психологічний та управлінський рівень, створюючи в управлінні нестерпну та нервову обстановку, що суттєво заважає виконанню завдань.



    Підписали заяву близько 20 працівників, які просять звільнити керівника. Проте Хома і далі на свої посаді, завдяки свої зв"язкам. Чи знайдеться на неї управа?!
  • микола

    Я буду їздити на car’і по highway’ю

    В McDonalds’і сосіску буду їсти я

    І с файною girl’ою я сі познайомлю

    І може честь мені віддасть поліціянт
  • igor golovko

    Довго телились наші правоохоронці. Ця богадєльня вже більше десяти років розсилає свої рекламки в поштові скриньки. Можливо стільки ж і намахує.

    Юра Селюков reply igor golovko

    більше 15, сам свідок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up