Від початку року у Тернополі "почистили" 133 квартири. Поради: як не втрапити в біду

Від початку року у Тернополі "почистили" 133 квартири. Поради: як не втрапити в біду

Небезпека. Навіть півгодини вистачає злодіям, аби влізти в квартиру та винести цінні речі. Не зупиняють їх ані міцні двері, ані дорогі замки. Влітку, в період відпусток, небезпека найбільша.

- Я лише на півгодини вийшла в магазин, а коли повернулась, то побачила, що в квартиру хтось вліз, - пригадує тернополянка Ірина. - Залізли через балкон, - ми на другому поверсі живемо, в Центрі. Винесли гроші, золото, дрібну техніку і навіть паспорти. Злодіїв так і не знайшли.

Подібних історій пограбувань серед наших читачів - чимало. З’ясувалося, що проникнення в квартиру «за півгодинки», поки мешканців нема, — не рідкість.
 - Певно, стежили за квартирами звечора, а вночі в тих помешканнях, де не було руху, просто каменюкою розбивали вікно і влазили, - розповідає тернополянин Сергій. - То на Злуки було. Розбили і мені вікно, залазити пробували, але спрацювала внутрішня сигналізація, а вона дуже гучна. Злякались і втекли. 

Проте в більшості випадків квартирні крадіжки все ж трапляються не спонтанно, а добре сплановано, в час, коли господарі залишають помешкання надовго. 
 - Нас два дні не було вдома на "Дружбі", тоді й пограбували, зламали замок у вхідних дверях - розповідає тернополянин Богдан. - Але цінного вдома нічого не було, бо ж ми знаємо що в довгі поїздки гроші і цінні речі варто чи з собою брати, чи рідним віддавати на зберігання. Тому злодії перерили речі і взяли лише мій робочий ноутбук.

Як не втрапити в біду
За даними поліції, станом на 1 липня 2016 в місті обікрали 133 квартири. Правоохоронці встановили лише 18 осіб причетних до злочинів. Викрадень автомобілів було 12 (6 винуватців встановлено), а грабежів 52 (19 винуватців встановили). Окрім статистики злочинів ми отримали від правоохоронців й дані про вулиці й мікрорайони, де злочинів було найбільше (див. інфографіку). 

- Може в попередні роки не помічав, але в Тернополі страшенно обкрадають квартири, - каже тернополянин Сергій Білик, який звернувся до редакції. - Вже від декількох знайомих почув, що обікрали їхні квартири. Це не жарт. Людям треба знати про загрозу, тоді будуть уважніші.

Правоохоронці визнають, що злочинів в останні роки побільшало, але разом з тим ситуація цьогоріч краща, аніж минулого. 

- Безпека громадян та їхнього майна однозначно залежить від роботи правоохоронців, але потрібно розуміти, що і самі люди повинні прикладати зусиль, - коментують в секторі комунікації головного управління Національної поліції в Тернопільській області. - Квартирні крадіжки найчастіше трапляються в період відпусток чи святкові дні. А тому людям, котрі залишають свої помешкання на декілька днів, варто встановити сигналізацію. Також дієвим є нагляд сусідів. Цінні речі з помешкання, яке залишаєте, краще віддати на зберігання рідним чи залишити в депозитній скринці банку. Проте найкращим засобом є сигналізація, бо ж ані міцні двері, ані дорогі замки сучасних злодіїв не стримують.
Якщо ж говорити про збереження авто, то на ніч, а саме тоді в основному відбуваються крадіжки, транспорт краще залишати на облаштованих стоянках чи в місцях, де є камери відеоспостереження.

 - Ще один з популярних злочинів — викрадення майна з автомобіля, - наголошують в  в секторі комунікації. – Приміром, часто водії залишають відеореєстратор чи гаманець чи якусь барсетку. Все це приваблює зловмисників.

Грабежів на вулиці можна уникнути, якщо минати в нічний час малоосвітлені та малолюдні частини міста, не прогулюватися вночі в стані алкогольного сп’яніння. Загалом в питанні подолання злочинності в місті потрібна участь громади і не лише в питанні збереження їх майна.

- Коли бачите підозрілих осіб в будинку чи біля нього, немає нічого поганого аби про ті підозри повідомити на «102», - коментують правоохоронці.
Злочинність - дзеркало держави
В основному рівень злочинності прямо пов’язаний з ситуацією в країні, кажуть фахівці.

– Причин зростання злочинності є дві: економічна та психологічна, - коментує практичний психолог Наталія Гаєвська. - На економічній зупинятися не буду, бо не фахівець. Щодо психологічної, то необхідно враховувати той факт, що поведінка окремої людини є тісно пов'язаною з соціальними процесами. Тобто, якщо людина перебуває в "хворобливому" оточенні, де є маса прикладів зловживання владою, корупції, насильства, відвертого лицемірства, то це розв'язує їй руки: "іншим можна, особливо владі, отже, можна і мені".

Якщо говорити про збільшення рівня злочинності в 2014-му та 2015-му, то тут найперше, вважає пані Наталія, необхідно відмітити зростання рівня тривоги всередині суспільства, а також зростання нетерпимості. 

- Це пов'язано з подіями на Сході та реакцією людей на ці події, - каже психолог. - Відсутність необхідних реформ, невизначеність майбутнього курсу країни розхитують не лише суспільство, а й кожну окрему людину, створює відчуття, що "живемо останні дні". Через війну пройдено символічний поріг насильства. Люди більше схильні до насильницької поведінки ніж, скажімо, кілька років тому. Вирішення цієї проблеми таки є. На рівні владних структур необхідно починати із впровадження чітких правил поведінки: законодавчих, правових, економічних, будь-яких для всіх без винятку. Тоді не буде негативного прикладу. І, звичайно, необхідно пам'ятати, що злочини легше попередити, ніж мати справу з наслідками.

Лізуть в квартири навіть в присутності господарів

Іноді крадії починають зламувати замок, коли в квартирі є господарі. Як поводитись в такому випадку, радять в поліції.
Днями тернополянці Любі зламали замок у вхідних дверях. Як розповідає жінка, копирсалися  в ньому упродовж півгодини, на які відлучилася з дому.  

- Вкрасти нічого не встигли та й, мабуть, я своїм приходом злякала злодюг, - каже тернополянка. 
А на Бережанщині трапився інший випадок - не зовсім вдалий для горе-злодіїв. 
 - Крадії зламали замок, коли вдома були господарі, - розповідає тернополянка Ірина. - Тож ті їх і "пов'язали".

 Про останній інцидент в Нацполіції нічого не знають, однак підказують, як поводитись, якщо ви чуєте, що хтось добирається до вашої квартири. Поради насамперед стосуються жінок або дітей, які в цей момент самі в домі.  

- Варто не панікувати, а одразу ж телефонувати на «102», щоб під'їхали патрульні, - коментує начальник сектору комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. - Наступний крок: наберіть когось із сусідів, нехай, якщо можуть, виглянуть у вічко, щоб в разі чого змогли описати крадія. Або нехай навіть вийдуть в коридор. Якщо сусідів немає, то можна відчинити вікно і погукати на допомогу когось у дворі, або просто, щоб привернути увагу крадіїв на те, що вдома хтось є.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up