Врятувати від шахраїв зможе «циганське радіо»


Врятувати від шахраїв зможе «циганське радіо»
Поліцейські переконані, що врятувати дітей та літніх людей від шахраїв, які планують видурити в них гроші, зможе спілкування. Треба розповідати їм про злочинні схеми та вчити, як діяти, якщо їх «обробляє» аферист

Випадків шахрайств побільшало майже в чотири рази.

Якщо у 2011 році правоохоронців зареєстрували 211 шахрайств, лише за 11 місяців 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань вже внесли 789, за якими порушені кримінальні провадження, повідомив начальник сектору комунікацій головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

Поліцейські переконані – літнім людям потрібно розповідати про злочинні схеми, аби вони не приставали на пропозиції чи загрози шахраїв. І передавати це з вуст у вуста – влаштувати так зване «циганське радіо».

Відео дня
  • Найбільше від зловмисників потерпають люди похилого віку та пенсіонери, - пояснив начальник сектору кадрового забезпечення головного управління нацполіції в області, юридичний психолог Михайло Козюк. – Випадків, коли під приводом продати чи придбати товар, шахраї обкрадали помешкання чимало. Так нещодавно невідомий злодій обікрав помешкання 78-річного тернополянина. Від рук «солодкого» злодія потерпіла й 81-річна бабуся, яка придбала дешевий мед, а втратила 5 тисяч гривень та дві золоті каблучки.

Часто пройдисвіти працюють парами. Допоки один зі зловмисників відволікає увагу, інший шукає у помешканнях цінні речі. Такий шахрайський дует, що ходив від обійстя до обійстя начебто з пропозицією купити горіхи намагався обікрасти жительку Кременецького району. Та, як з’ясувалося, незнайомки не тільки видавали себе за скупниць, а одна з них, завітавши до будинку 59-річної селянки, представилася цілителькою і запропонувала жінці позбутися недуг.

  • Потерпіла розповідає, що до кімнати, де вона перебувала, зайшла тільки одна незнайомка, - каже Сергій Крета. - Інша, як з’ясувалося, в той час нишпорила в кухні та в сусідній кімнаті. побачивши, що пенсіонерка ходить з ціпком одна з гостей стала розповідати про свої цілительські здібності. Проте попередила  - за послугу треба заплатити. Однак жінка вчасно зрозуміла, що впустила до хати шахрайок та криками і з допомогою небайдужих сусідів таки прогнала непроханих гостей.

А  65-річна мешканка села Ворвулинці Заліщицького району таки повірила незнайомці та віддала  усі сімейні заощадження, рятуючи від «прокляття» своїх рідних. Невідома прийшла на подвір’я до потерпілої  та запропонувала придбати домашні халати. Коли жінка почала розглядати товар, незнайомка схопила її за руку та запевнила господиню, що її чоловік незабаром тяжко захворіє, а донька потрапить в смертельну аварію. Шахрайка швидко переконала жінку провести ритуал очищення і наказала винести з дому усі заощадження. Перелякана господиня витягла зі сховку п’ять тисяч гривень й 500 євро та віддала ворожці. Лиходійка пошепотіла над грошима і запевнила пенсіонерку, що через три дні  вона поверне їй гроші й прокляття зникне. Жертва аферистки три дні чекала на  повернення боргу. Зрозумівши, що її ошукали, повідомила про пригоду правоохоронцям.

  • А дехто з шахраїв не гребує шахраювати на святому. З таким аферистом  74-річна тернополянка зустрілася у церкві, - розповів Сергій Крета. - Той запропонував дешево придбати свічки, призначені для потреб храму. При цьому, запевнив, що сам отець  замовлення зараз не може забрати, але пізніше обов’язково поверне гроші. Пенсіонерка запросила чоловіка додому й там віддала незнайомцеві 5600 гривень.

Не меншає на Тернопіллі і шахрайств, коли дурисвіти, вдаючи з себе різного роду благодійників, ходять по чужих домівках і видурюють гроші. Стукають у двері і псевдоволонтери, і працівники «Червоного хреста», соціальні службовці. Схема у них проста – просять розміняти гроші та дають стареньким сувенірні купюри, а дехто зі зловмисників ще й фальшиву валюту за вигідним курсом у пенсіонерів міняє.

 

Подібних злочинних схем легко уникнути. Варто лише не довіряти незнайомим людям, радять працівники поліції.

Розкажіть про елементарні правила безпеки стареньким родичам, адже люди похилого віку найчастіше стають жертвами обману та шахрайства, кажуть у поліції. Навчіть їх вимагати в офіційних осіб, що прийшли до помешкання, документи, номери робочих телефонів, по яких можна відразу передзвонити і дізнатися про мету візиту. Такі заходи безпеки, швидше за все, відлякають шахраїв, а справжній “соцпрацівник” не образиться. Також попередьте родичів  про афери з ворожками або цілительками.

І найголовніше на останок.

 

Як не стати жертвою шахраїв

  • Ніколи і ні за яких обставин не впускати до помешкання невідомих осіб.
  • Вимагайте показати документи у працівників соціальних комунальних служб, які приходять з візитом до ваших домівок.
  • Завжди перевіряйте отриману від них інформацію. Аби впевнитись у реальності пропозицій непроханих гостей, необхідно зателефонувати рідним чи знайомим та попросити їх приїхати. Зазвичай після цього аферисти покидають поріг вашого житла.
  • Не приставайте на пропозиції незнайомців вигідно придбати товар, поворожити чи зняти порчу.
  • Не слід забувати, що, відкриваючи двері вашої домівки незнайомцям, ви автоматично наражаєтесь на небезпеку стати жертвою шахраїв чи злодія.
  • Навіть якщо незнайомці, постукавши у ваші двері, просять попити води або переповити дитину, не впускайте їх, добром як правило, це все не закінчиться. Так само буде і з дешевим медом: у кращому разі ви просто купите підробку, а в гіршому — залишитесь без  грошей.
  • Якщо непрохані гості вже переступили поріг вашої оселі, намагайтеся не випускати їх з виду, не приставайте на їхні пропозиції, не показуйте, де зберігаєте заощадження.
  • Якщо на вашій вулиці з’явились невідомі люди, поведінка яких викликає у вас підозру, запам’ятайте або запишіть їхні прикмети, марку автомобіля, на якому вони приїхали, а також його колір та номерний знак. Варто телефонувати й повідомляти про  таких підозрілих осіб у поліцію.
  • Якщо ви, або хтось із ваших родичів таки став жертвою злочинця, не зволікайте зі зверненням у поліцію. Чим швидше надійде звернення на “102” про скоєння злочину, тим більше шансів затримати злочинця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up