За порушення на виборах каратимуть ще суворіше. Підкуп - 2 роки

За порушення на виборах каратимуть ще суворіше. Підкуп - 2 роки
23 жовтня 2014 набув чинності Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Внесені до Кримінального кодексу зміни передбачають, що перешкоджання здійснення виборчого права і права брати участь у референдумі, роботі виборчкому передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3 років.Закон посилив кримінальну відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму. Відтепер за підкуп виборців передбачено покарання у вигляді обмеженням волі на строк до 2-х років.

Умисне надання органу ведення Держреєстру виборців неправдивої інформації про виборців, несанкціоновані дії з інформацією, яка міститься в базі даних Держреєстру, карається позбавленням волі від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

Крім того, підробка, незаконне виготовлення, використання чи зберігання незаконно виготовлених виборчих документів караються позбавленням волі від 3 до 7 років.
Підкуп виборців чи учасників референдуму, а також реалізація права голосу більше одного разу каратиметься штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років
У ст. 160 КК України йдеться про те, що прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

 Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

 За перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, збільшено строк позбавлення волі з 2 до 3 років. Такий злочин класифікуватиметься як злочин середньої тяжкості. За ті ж  дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або іншою службовою особою з використанням свого службового становища, передбачається, зокрема, позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, внаслідок чого такий злочин класифікуватиметься як тяжкий.
Також, до тяжких злочинів тепер віднесено незаконну вимогу або вказівку службової особи з метою вплинути на рішення виборчої комісії (позбавлення волі на строк від 5 до 10 років).

Відтепер настає кримінальна відповідальність і за отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його отримувати (штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років). 
Нагадуємо, що органи прокуратури відповідно до законодавства, не здійснюють нагляд, представництво інтересів громадян або держави з питань дотримання виборчого законодавства. На порушення у день виборів слід скаржитись до відповідної виборчої комісії чи суду, повідомляє Оля Швець прокурор відділу 
прокуратури області. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up