Тернопільський історик запрошує на презентацію книги про монастирі

Тернопільський історик запрошує на презентацію книги про монастирі
Презентація книги "Василіянські монастирі України. Галичина і Закарпаття" відбудеться 12 вересня на Форумі видавців у Львові, початок в 11.30. Співавтором та редактором книги є тернопільський історик та журналіст Володимир Мороз.

 Разом із ним над виданням працювали викладач Львівського університету ім. І. Франка Ігор Скленар та краєзнавець із Жовкви Віктор Заславський. Цих авторів об'єднала любов до історії та рідного краю. Робота над книгою тривала з 2011 до 2015 року. 

{photo_gallery id=10888|}

- Коли в 2011 році вийшла книга "Замки і фортеці Тернопілля", у мене з'явився задум написати ще й про монастирі, - розповідає Володимир Мороз. - Адже коли я їздив замками, то цікавився і всім, що довкола них. У тій книзі навіть є розділи "Історико-архітектурне оточення". Можна сказати, що вже тоді назрівала ідея розширити написане, адже замок не стоїть сам. І от одразу спадає на думку монастир в Добромилі.  Колись я їхав туди до замку, а вийшло так, що потрапив спершу до монастиря. Подивився - і був вражений. Це монастир, де Андрей Шептицький прийняв чернечі обітниці. Зараз там руїна, адже в радянські часи історичну будівлю зумисне занедбали. Тому монахи збудували собі поруч нову, а цю хочуть відновити, але потрібно дуже багато коштів. 

Загалом у книзі йдеться про 19 історичних монастирів, продовжує Володимир Мороз. Тут описане розташування кожної обителі, її історія, умови, в яких пам'ятки перебувають тепер, розказано про людей, долі яких пов’язані з тими монастирями. Усі подані монастирі – діючі. Одні з них перебувають в дуже хорошому стані, а є такі, котрі лише відновлюють.

- Стиль книги науково-популярний, - каже співрозмовник. - Але хотілося б, щоб це був своєрідний путівник, але не такий, де купа фото і мало тексту. А для думаючих людей, які хочуть знати, де вони опиняються. Зумисне не хочу орієнтувати читачів, що це книга, з якою варто сидіти тільки вдома і читати її довгими зимовими вечорами. Я хочу, щоб людина подивилася, що таке є і захотіла туди поїхати, пізнати щось нове, ще більше полюбити Україну.

Володимир Мороз сподівається, що читачі знайдуть у новій книзі ідеї для мандрівок. Адже, наприклад, в таких монастирях як Лаврівський чи Боронявський можна зупинятися на відпочинок, там є будиночки для гостей.
- Або наприклад, Підгірці – всі їдуть туди до замку, і тільки меншість знає, що за горою трохи далі є прекрасний старовинний василіянський монастир, - каже Володимир.  

До слова, у книзі описані монастирі Галичини і Закарпаття, проте в задумах –  написання історії обителей на Волині і Великій Україні.

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up