Тернопільський футбол і політика: новини травня 1930-х

Тернопільський футбол і політика: новини травня 1930-х
Тернопіль, новини, травень 1930, 1931
Незавершений футбольний матч і репресії проти товариства "Сокіл" у Тернополі, а також намагання змусити жителів Пронятина на польську мову навчання у місцевій школі - новини нашого міста й околиць кінця травня 1930 і 1931 років.

Тернопіль
Поділля-Єгуда ІІ 3:1. Дня 18 цего місяця на площі Ж. К. С. «Єгуда» Тернопіль відбулися змагання між Єгудою ІІ і Поділлям І. Підчас безперервного дощу з самого початку змагань показалася сильна перевага на стороні Поділля, якого напад стрілив 3 воріт. Єгуда здобула з бідою 1 ворота. Другої половини змагань не зачав суддя з тої причини, що нібито дощ перешкоджає і площа не надається до змагань... На домагання дружини Поділля аби суддя змагання закінчив, бо така сама погода і площа була в першій половині, дружина Єгуди заявила, що 4-ох її грачів уже відійшли (без дозволу судді). На тім закінчено мистецькі змагання...
«Діло», 22 травня 1930 року

Дивний приказ
Окружна команда поліції в Тернополі у порозумінні з воєвідським Виділом публічної безпеки видала до воїх повітових команд поліції приказ відібрати від українських Соколів усі членські виказки та заборонити співати сокільський гімн.
«Діло», 20 травня 1931 року

Пронятин
Дня 30 квітня цего року прийшов до села постерунковий державної поліції в Загробелі Запоточни, одначе перебраний в цивільний одяг, а враз з ним ще якийсь підпанок, який знова представився як делєгат повітового староства в Тернополі. Зайшли вони оба до громадської анцелярії, куди покликали Олексу Ваврова, заступника начальника громади, та почали його питати, чи має він дітей у шкільному віці. Коли Олекса відповів, що відсилає двоє дітей до місцевої школи, тоді постерунковий... і той «делєгат староства», від якого в міжчасі Олекса Ваврів зажадав лєгітимації, а який її не мав, предложив Ваврову деклярацію та зажадали щоби Ваврів її підписав. В деклярації було домагання впровадження польської викладової мови в місцевій школі. Олекса Ваврів відмовився рішучо підписати таку деклярацію, при чім сказав, що всі українці з Пронятина внесли вже деклярації за введенням української мови навчання в місцевій школі.
«Діло», 23 травня 1931 року

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up