Тернопільська Паска за Союзу

Тернопільська Паска за Союзу
Запрошувати підпільних греко-католицьких священиків у хату і святити паски в страху, що прийде міліція, доводилося тернополянам за комуністів.

Інший вихід – іти до єдиної дозволеної церкви. Але й за це учнів лякали виключенням зі школи, а дорослих – втратою роботи.

- За Союзу ми жодного не ходили разу до церкви — усюди ходила мама. Вона ж і святила паски, - розповідає корінна тернополянка Ірина Максимів. - І тільки після того, як мама померла у 1975-му, я почала святкувати Пасху.

<

Відео дня
p> Від відзначення християнських свят, навіть Великодня, тернопільську молодь за часів радянської окупації утримував страх, кажуть очевидці тих подій.

- Наш сусід Вітя просто їхав на велосипеді біля Середньої церкви, і його зацікавив обряд свячення пасок. Він залишив велосипед батькові і пішов подивитися, - пригадує пані Максимів. - То Вітю мало зі школи не вигнали. А що вже батьки мали! Досі згадують той випадок.

У 40-50-ті роки ХХ століття дорослі тернополяни за участь у свяченні пасок чи літургії могли поплатитися роботою, каже ще одна корінна тернополянка Надія Грицина.

- До війни у місті було три церкви (Середня, Надставна і На рогатці — прим. ред.). І Паска — то було велике свято. Кожна дитина повинна була мати свій кошичок, - говорить жінка. - Польська влада не переслідувала українців, німецька — теж. Усе почалося за Союзу.

Тож пані Надія під час навчання у школі також не могла потрапити на освячення пасок і святкову літургію.

Дітей до церкви не брали

- Святкували Великдень старші люди, а дітей до церкви не вели, - згадує тернополянка Софія Борисюк. - Можливо, молодших дітей ще водили. Тільки не старших. Бо боялися.

Паски підпільно освячували удома, куди запрошували священиків. Сходилися по декілька родин.

- Якщо хтось із дорослих збирався на таке освячення — кинув паску у торбу і пішов, - продовжує Надія Грицина. - Вважали на себе і дітей.

Із підпільних священиків, які святили паски, пані Грицина пригадує отця Івана Пасіку.

- Священики заходили і пару сімей святили. Але якщо священик не приходив, люди розуміли, що проблеми, - каже вона. - Отець Пасіка — то був файний. Середнього зросту, стрійний, шатен...

Натомість у помешканні Бойцунів на вул. Болотній, теперішній Чумацькій, бували інші священики.

- Отця Пасіки в той час не було — він на засланні був. Одного священика, який святив паски у нашій хаті, я не знаю — маленька ще була. А інший — отець Коваль, - розповідає краєзнавець Любомира Бойцун.

На все місто – одна церква

Найжорсткіші переслідування релігії тривали у нас за часів Сталіна і Хрущова, розповідають сучасники тих подій. Власне, за Хрущова і підірвали Успенську церкву, що на рогатці. Відтак у місті залишився один відчинений храм — Різдва Христового.

- Багато людей ходили туди, щоб хоч там освятити паски. Але багато хто, як мої батьки, - не йшли, - коментує пані Бойцун.

До слова, коли заборонили Українську греко-католицьку церкву, деякі отці вимушено перейшли у православ'я. Серед таких був і Петро Ґерета.

- Він спершу правив у Монастирській церкві, а потім — у Середній, - каже Любомира Бойцун. - То до нього було ставлення 50 на 50. Вважали ніби своїм...

Тож великодній вибір у тернополян за часів тоталітаризму був невеликим — підпілля і штрафи або РПЦ. Та коли паски були вже освячені, а літургії відслужені — люди сідали за стіл вільніше.

На Паску давали брудну роботу

- Штрафів за святкове застілля не стягували, і вікон люди не зашторювали, - пояснює пані Бойцун. - Зрештою, і штор тоді не було. Навіть ліжка у повоєнний час — кілька збитих дошок і матрац-мішок із соломою. Отакі були часи.

Неділя була вихідним і у радянські часи. Утім, для Великодня комуністи часто робили винятки. Особливо це стосувалося молоді.

- Нам, школярам, треба було щось замітати. На Паску давали всіляку брудну роботу, - розповідає Надія Грицина. - Відповідальними за виконання цих завдань робили директорів шкіл. Але тоді всі люди були віруючими. Не було серед нас атеїстів.

Відтак і деякі директори до чи після примусових завдань влади йшли розговлятися. Складні і дивні то були часи — Паска у Тернополі за совітів, кажуть старожили.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Комуністична ідеологія сама по собі відкидає духовність так як вона визнає тільки матеріальний світ. А отже можна робити що хочеш лиш би не вміймав ОБХСС, а навіть якщо впіймав завжди можна відкупитися. Давайте я спробую свої незначні екстрасенсорні здібності і розкажу вам хто є такий Summer. Бачу його батьків. Бачу в них партійні комуністичні квитки. Вони комуністи. Працюють десь чи то в обкомі чи то в райкомі. Якщо так коротко - неплохо пристроились. Жирують. І Summer вже місце пригріли. А тут бац і СРСР капут. І тепер Summer ниє бо нема то лафи що очікувалась. І не може собі Summer приставити що не всі так добре жили за того СРСР.
  • Anonymous

    Духовність в СРСР процвітала - і значно бульше, аніж останні 20 років в Україні без СРСР. Зрештою, як і економіка. Потреби вести дискусію на ці теми не бачу, оскільки ви належите до покоління, яке почало вивчати історію в горбачовські часи, коли вищим "просвітленням" почала вважатися ненависть до всього, що було "москальсько-комуняцько-більшовицьким".На жаль, у цій своїй ненависті такі, як ви, з водою вихлюпнули немовля.
  • Anonymous

    Summer, то тільки Сталін поганий, а всі наступні комуністи - глибоко віруючі люди? І духовність в СРСР процвітала? Зрештою, як і економіка?.. Щодо куп: совіти і радянські часи - синоніми, які не я один використовую. Більшовицька окупація - стан, яким можна охарактеризувати суспільство і до 1943 (до угоди Сталіна з РПЦ), і після 1943 р. Є ще такий термін, як самоокупація. Але ви - освічена людина. Нащо мені такі речі для вас пояснювати?
  • Anonymous

    Читайте трішки уважніше написано ж - з газети "Діло" за 26 квітня 1934 р. Звичайно що радянські часи це широкий історичний період і в кожному його проміжку по різному могли повестись за релігійність. В один час могли розстріляти, а в інший, наприклад звільнити з роботи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up