Якими рослинами прикрашали Тернопіль століття тому

Якими рослинами прикрашали Тернопіль століття тому
Тернопільський Старий парк – місце, де уже понад 100 років тому росли драцени, юкки та інші екзоти

Екзотичні рослини, батьківщинами яких є Нова Зеландія, Південна і Північна Америка висаджували у тернопільських парках ще у 1901 році. Саджанці замовляли у Теребовлі, Сяноку, а насіння – у Саксонії.

Старі тернопільські поштівки – свідки світу, забутого тернополянами через зміну поколінь, світові війни та епоху совка й тоталітаризму. Серед зображень на листівках є барвисті. На них міське життя 100-річної давнини постає у всій його тональності: здебільшого прості, зі смаком витримані костюми, фарбовані фасади кам'яниць, розмаїття відтінків зелені... Дивишся на це, й охоплює меланхолійно-осінній настрій.

А й справді, як жаль, що ми майже не знаємо смаків їжі, запахів парфумів і квітів, кольорів тканин, які були відомі тернополянам тих часів... Приміром, що за декоративні деревця і кущі тішили око? Звідки вони? Хто і за скільки їх купив? Із поштівок цього не довідаєшся, а от документи допоможуть. Як-не-як, а у фондах Тернопільського облархіву є документація 1900-1901 років щодо озеленення Тернополя.

Відео дня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грабина, ялини, каштани

“20. ІІІ. 1901. До світлого уряду міста Теребовлі. Магістрат міста Тернополя просить світлий уряд ласкаво надіслати один вагон на 15000 кг грабини для живоплоту, а також про повідомлення суми коштів, які за це мають бути сплачені. Магістрат міста Тернополя”, – читаємо в одній із архівних справ Фонду №231. Із Теребовлі 15 травня 1901-го відписали, що за доставлені 25000 саджанців граба магістрат має заплатити 64 крони.

Уже на початку ХХ століття, як свідчать листівки у місті – на сучасному бульварі ім. Т. Шевченка висаджували каштани.

“До світлого магістрату королівського міста Тернополя. З днем 20 ... (у документі нерозбірливо написано – прим. авт.) 1901 розпочинається у “Садовому правлінні” Йосифа Мороза у Сяноку розпродаж семирічних добре розвинутих каштанів висотою 2,5 метра для озеленення та затінення міських вулиць, старанно вихованих, за знижкою із 60 до 40 крон за 100 саджанців...”, – писали до Тернополя із Сяноку.

Також повідомляли, що можлива доставка дерев до Тернополя залізницею.

Подібних листів є багато. Так, 24 квітня 1901-го магістрат повідомляв, що за статтею видатків “утримання міських парків” купили 105 ялин по 40 геллерів кожна – загалом на 42 крони. У звіті від 26 квітня того року вже йдеться про 188 ялин на 52 крони 64 геллери.

Насіння для міських зелених сон тернопільські комунальники замовляли аж на фірмі з міста Ашерслебен, що в теперішній федеральній землі Саксонія Ангальт у Німеччині.

“Касі міській у Тернополі. Доручаємо, аби виплатила до рук пана Ігнатія Ландмануса, керівника помічничих установ... 17 крон 86 геллерів за статтею поверення заплаченої Карлу Робрі з Ашлебена готівки за надіслані 25 кг насіння для міських плантацій”, – читаємо у старому документі з Тернопільського облархіву від 5 березня 1903 року.

Отож на межі ХІХ-ХХ століть Тернопільський магістрат, як показують архівні справи, серйозно переймався тим, щоб вулиці і парки виглядали гарно.

Екзоти у парках

Більше того, уже понад 100 років тому у місті активно висаджували – у грунт і як вазони – різні маловідомі у наші дні та екзотичні види рослин. Зокрема, 11 квітня 1901 року магістрат отримав прайс-аркуш від “V. Masek, Turman. Böhmen” цінник на зелень. Якщо порівняти види з цього прайс-аркуша і старі поштівки, то можна дійти висновку, що угода таки відбулася.

Серед квітів, які місто закуповувало у 1901-му, був Clematis davidiana – ломиніс борщевиколистий – багаторічна рослина з родини жовтецевих. Прикрашали газони та клумби навіть заокеанською травою gynerium argenteum, батьківщиною якої є Мексика, Південна Америка та острови Вест Індії. З досі звичних, як свідчать документи облархіву, садили багато косариків – гладіолусів.

Росли у місті також кущі, як-от buxus suffruticosa – вічнозелений самшит. Серед дерев були fagus atropurpurea – бук лісовий із пурпуровим відтінком листя, а також круглі акації. З менших та незвичніших садили caprifolium belgica, тобто жимолость – один із видів рослин із родини оливкових.

Тішили око тернополян та гостей міста у 1901-му новозеландська dracaena indivisa – один із видів драцени. У списку закуплених - yucca recurva – вид юкки, батьківщиною якої є південно-східні штати США: Вірджинія, Північна Кароліна, Флорида та Алабама.

Також із США походила висаджена у Тернополі robinia inermis – досі популярна робінія псевдоакацієва, або ж біла акація. Звісно, що масштаби тодішнього й сучасного Тернополя різні. Особливо тоді дбали про Старий парк, який у наші дні обрізаний і, за кадастровою картою, навіть не має статусу парку.

Описаних вище екзотів у 1901-му закупили на 112 крон 55 геллерів. Для порівняння, місячна платня восьми працівників міського шпиталю у 1892-му становила 52 крони.

Previous Next

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тойво

    Зараз якби посадили "заморські" то через тиждень бидло совкове би вкрало.разом з вазоном.

    Цікаво чи до зараз десь щось росте з тих рослин шо були тоді закуплені?





    Особливо тоді дбали про Старий парк, який у наші дні обрізаний і, за кадастровою картою, навіть не має статусу парку.



    опаньки..
  • Piter Savka

    і туями
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up