Крим у 2014 році залишиться без овочів і картоплі

Крим у 2014 році залишиться без овочів і картоплі
Посівна кампанія 2014 року стала однією з найбільш складних для фермерів АР Крим. Зараз відомо точно - в сезоні-2014/15 овочі та картопля в Криму будуть привізними, а значить - дуже дорогими.

На сьогодні в Криму існують проблеми з водою, електропостачанням, розрахунками за продукцію і можливостями її реалізації, проблеми із закупівлями засобів захисту рослин, пише "АПК-Інформ".
Найбільше на етапі посіву овочів фермерів цікавило питання водопостачання, тому що без зрошення в Криму виростити продукцію практично нереально. Поки зрошувальні канали порожні, аграрії змушені буквально черпати воду відрами з найближчих джерел (якщо такі є), щоб врятувати хоч частину сходів.
Як повідомляють кримські фермери, посівну кампанію ранніми і середніми овочами вони починали на свій страх і ризик, сподіваючись, що до того моменту, коли з'являться сходи, проблема з подачею води через Північно-Кримський канал вирішиться. У результаті через нестачу зрошення схожість цих культур виявилася вкрай низькою, а перспективи одержання врожаю - досить туманними. Тому охочих посіяти пізні овочеві культури в Криму практично немає.
«Зараз у відкритому грунті сходів немає взагалі, - коментує ситуацію кримський виробник овочів, - Розсаду з теплиць вже потрібно висаджувати у відкритий ґрунт, але без води це неможливо. У результаті цю розсаду лишається просто викинути.
Єдиним виходом для аграріїв Криму на сьогодні є буріння свердловин. Однак ті фермери, які вже мають свердловини, скаржаться на високі витрати на електроенергію. Тим, хто тільки планує обзавестися цим джерелом води, доведеться викласти близько за кожну свердловину від 45 тис. грн і більше. При цьому відкритим залишається питання енергопостачання півострова, що може зробити свердловини марними. І навіть при наявності енергопостачання, далеко не до всіх полів підведені лінії електропередач, а їх підводка може коштувати в багато разів дорожче, ніж свердловина.
Крім того, свердловина може бути виходом для тих фермерів, які вирощують овочі на невеликій площі або в парниках і теплицях. Для тих, хто має від 5 га овочів і більше, зрошення з свердловин навряд чи врятує ситуацію.
Навіть у разі, якщо виробник змирився з такими витратами, поливати з нового джерела він зможе в кращому разі через місяць, оскільки чергу на буріння свердловин розписана на кілька тижнів вперед. При цьому експерти кажуть, що є ризик, що хімічний склад води в свердловині може бути в принципі непридатним для зрошення. Тому гроші можуть бути витрачені даремно.
Тим часом, російські та самопроголошені кримські чиновники старанно «вирішують» проблеми водопостачання Криму, проводячи наради, даючи обіцянки і звинувачуючи у всьому українських «колег». Однак коли ця бурхлива діяльність зміниться реальними діями - на жаль, поки що нікому не відомо.
Зараз точно відомо лише одне - в сезоні-2014/15 овочі та картоплю в Криму будуть привізними, а значить - дуже дорогими. Ціни на овочі в Росії вище, ніж в Україні, логістика до Криму, м'яко кажучи, дуже недешева. Тому жителям Криму слід приготуватися платити за овочі та картоплю в 2-3 рази дорожче, ніж зазвичай вже починаючи з червня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    так ім треба хочуть росіі
  • Anonymous

    Та що ви все за Крим хвилюєтесь? За Тернопіль переживайте, ціни ростуть як на дріжджях
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up