Тернопіль: хтось бере виборців етнікою, хтось - правильними кольорами

Тернопіль: хтось бере виборців етнікою, хтось - правильними кольорами
Одні політики мають дуже вдалу агітаційну кампанію, інші – викидають гроші на вітер. Такі висновки зробила психолог Наталія Гаєвська.

- Кожен колір і символ, використаний у передвиборчій агітації, несе певне повідомлення, - каже Наталія Гаєвська. - Часто виборці сприймають усі ці фактори підсвідомо, не замислюючись над їхнім змістом.

Утім, людям, які виготовляють агітацію, про ці речі варто знати. Інакше вся передвиборча кампанія кандидата чи партії може бути провальною. Вкладені гроші підуть на вітер, вважає кандидат психологічних наук, бо не матимуть впливу на аудиторію. Пані Гаєвська також розповіла, як впливають на свідомість кольори та гасла, які помилки кандидати та партії допускають під час виборів і про те, чи переконливою для виборця є політична реклама.

Одні – успішні, інші – у програші

- Найуспішнішою, на мою думку, є виборча кампанія партії "УДАР", - розповідає фахівець. - Вона відзначається цілісністю і гармонійністю. Допомагає у цьому використання червоного кольору у поєднанні з сірим. Доволі вдалою є агітація Об'єднаної опозиції "Батьківщина". Адже політики вдало використали харизму Юлії Тимошенко, щоб отримати додаткові бали. Втім, псує картину значна кількість білого кольору в агітації.

Марною тратою грошей психолог вважає передвиборчу кампанію партії Наталії Королевської "Україна - вперед". У ній, як каже фахівець, немає цілісності образів, гасел, ідеології. До того ж, стартувала ця агітація ранувато, а тому дратує виборців.

- Серед мажоритарників чи не найуспішніше агітацію веде Володимир Клименко, - стверджує психолог. - Колористика його агітпродукції дуже вдала, оскільки зелений — колір гармонії, врівноваженості, спокою та поступу. Жовтий символізує надійність, нескінченність. До того ж, кандидат вдало використовує символи - квадрат і трикутник.

Перша геометрична фігура, як пояснює фахівець, свідчить про стабільність, упевненість, а друга - закликає до дії.

- Натомість Іван Чайківський у рекламній продукції використовує пастельний зелений, а цей відтінок кольору не є таким дієвим, - додає фахівець. - Однак цей політик почав свою кампанію завчасно. Тож йому на руку те, що люди до нього звикли.

Не всі кольори в агітації доречні

Наталія Гаєвська відзначила вдалу рекламну продукцію Юрія Олійника - за її цілісність. Мовляв, поєднання кольорів на біг-бордах і сам образ людини на них - дуже спокійний, врівноважений і впевнений.

- Складається враження, що все спокійно, все добре, - описує вона відчуття людини. - Тут ми маємо хороше потрапляння в образ.

Політична реклама Тараса Пастуха, на думку експерта, - також правильна, а тому також веде, до успіху. Адже вона спонукає людей повернутися до коріння, до етніки, відчуття себе українцем. Натомість Олексій Кайда як кандидат насамперед асоціюється з партією "Свобода". Тож, зважаючи на рекламну продукцію, сказати щось про особистість – складно. Психолог вважає, що людина в такому контексті губиться.

- Віталій Максимов також сприймається в контексті своєї партії, - додає жінка. – Можу сказати, що він дуже вдало обрав політичну силу... 

Натомість рекламна продукція Михайла Ратушняка є дуже нейтральною.

- Це не перші передвиборчі перегони, в яких він бере участь, - нагадує психолог. – В агітаційній продукції немає жодних радикальних моментів. Немає і таких, що могли б запам'ятатися. Тобто все дуже стабільно, нейтрально. Так наче - що є, що немає...

Можливо, припускає психолог, ці вибори стануть для країни таким собі рубежем: не в плані, чи ми проголосуємо і за кого проголосуєм. Вочевидь, у суспільства мають бути нові цінності, які допоможуть громаді вийти на інший рівень.

 

Відео дня
Коментарі (2)
  • Anonymous

    "Марною тратою грошей психолог вважає передвиборчу кампанію партії Наталії Королевської "Україна - вперед". У ній, як каже фахівець, немає цілісності образів, гасел, ідеології. До того ж, стартувала ця агітація ранувато, а тому дратує виборців." " Однак цей політик почав свою кампанію завчасно. Тож йому на руку те, що люди до нього звикли." Зарано - погано, зарано - добре. Логіка де?

    Anonymous reply Anonymous

    Сенс є, бо це - різні моменти впливу. До того ж, Чайківський - "свій", а Королевська - "чужа". І рекламується переважно на телебаченні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень для техніки школярам 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up