Педагоги Тернопільського району сидять без грошей


Педагоги Тернопільського району сидять без грошей
Педагоги Тернопільського району зібрались у райраді 24 листопада задля роз'яснень влади щодо боргу із заробітної плати
Вчителі Тернопільського району скаржаться на затримку заробітної плати та на «плани» влади не виплачувати її до Нового року. Роз’яснення від районної влади щодо проблеми вони намагались отримати у понеділок, 24 листопада.


Так, понад сотня педагогів «завітала у гості» до голови Тернопільської райради  власне у Тернополі.  Ще близько 60 педагогів зустрічали голову райради, його заступника,  начальника відділу освіти у школі в Мишковичах,  де проводили ще одну зустріч щодо згадуваної проблеми.  

- Ми розуміємо,  війна в країні, грошей нема, - кажуть вчителі. – Але враження таке складається, що війна – тільки в Тернопільському районі. Чому повторюється ситуація минулих років, що до кінця року не вистачає грошей на зарплати?  Чому в бюджеті закладають її на 10 місяців, а не 12?

Вирішити проблему педагоги намагались не тільки на обласному рівні, але й звертались до влади у Києві.  Однак там отримали відповідь, щоби розбирались на місцях. Також, телефонуючи на гарячі лінії дізнались, що Тернопільський район  прозвітував про те, що гроші педагогам виплатили.  Тож припускають освітяни, гроші осідають десь у районі.



- Не додали нам 20% за жовтень, і листопад уже закінчується, а авансу ще не було, - каже вчитель Галина Кубів. -  А ще нам кажуть, що гроші на листопад та грудень не були закладені у бюджеті загалом. 

Подейкують серед освітян, що задля вирішення проблеми район проситиме гроші в області, які має невикористані субвенції.  І вона перекине кошти із одних статей витрат на інші  після позитивної відповіді з Києва. Одначе у  допомогу від області – слабо вірять. 


Також серед освітян поширюються чутки, щоби  задля вирішення проблеми з боргом у них можуть заднім числом від квітня відрахувати надбавку за престиж – 20 відсотків. Цю ж суму розписати як заробітну плату за останні два місяці.  Мовляв, так радило зробити в облдержадміністрації у разі браку грошей у районі, апелюючи до квітневої постанови Кабміну.

Відео дня


- Ми чули, що голова райради казав, що на таке не піде, - каже пані Галина
Підтвердив інформацію про таку «пораду»  від облдержадміністрації  й голова районної ради Василь Дідух уже  безпосередньо під час зустрічі з педагогами. Однак додав, що вважає такі дії незаконними – оскільки надбавку за престижність педагогам давав Кабмін, а не район. То хай собі і уряд знімає, а район нічого не відраховуватиме. 


- Ми домовились у районі, що заробітну плату за листопад і грудень нараховуємо із всім нарахуваннями, всім доплатами, все одно ми розрахуємось. Ми не знаємо нині, ще як, але розрахуємось, - каже Василь Дідух.

Також пан Дідух підтвердив інформацію про очікування в області на дозвіл Кабміну взяти кошти із невитрачених субвенцій. 


Як підсумок зустрічі –  педагогом запропонували, аби представники профкомів зібрались у середу, 26 листопада у райраді. Там збираються прийняти резолюцію  педагогів до обласної ради  щодо вирішення проблеми із виплатою заробітної плати, із її закладкою у бюджеті тільки на 10 місяців.  Звернення хочуть передати для розгляду на сесії облради, що відбудеться 4 грудня. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Це мабуть написав прихвостень свободівський, яому Надал і Кайда вже продав кусочок землі під зупинку чи собачу будку
  • Анонім

    Область не виконує постанови та розпорядження уряду про зняття всіх надбавок тому і  "не хватає" на зарплати. Труба перевірити всі нарахування заробітної плати і тоді виясниться, що вчителям ще й переплатили... треба буде знімати. Бюджетний Кодекс ніхто не відміняв. Халява з "надбавками" минула.

    Анонім reply Анонім

    Ви мабуть один з тих, що отримує понад 5 тис грн в місяць, або "на лапу дають" збоку, то вам ніколи не зрозуміти, що ВАЖКО і НЕМОЖЛИВО розтягнути зарплату у 1500 грн на 2 місяці, враховуючи ціни на газ, світло і просто на продукти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up