Реформа у початкових класах: без читання на швидкість і нормативів на фізкультурі

Реформа у початкових класах: без читання на швидкість і нормативів на фізкультурі

Оцінок червоною ручкою не буде, на фізкультурі заборонили «муштру» рівняйсь-струнко, з програми зняли дублювання тем. Першачки писатимуть олівцем, а зубріння таблиці множення – у минулому.

13 оновлених та “розвантажених”   навчальних  програми для 1-4 класів затвердила 4 серпня колегія МОН України.

За ними діти навчатимуться вже з 1 вересня, повідомила Надія Гордіюк, методист з початкового навчання Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу.

Стосуватимуться зміни всіх учнів початкової школи, а не лише тих, хто прийшов у перший клас.

Відео дня

Читайте також: Повний перелік ключових змін до програм початкової школи

Проект розвантаження та оновлення програм початкової школи – крок до повного оновлення стандартів середньої освіти, які будуть запроваджені з 2018 року, каже педагог. - Передумовами проекту стали скарги вчителів, батьків та дітей на перевантаженість програм початкової школи, - розповіла Надія Гордіюк. – Йдеться про невідповідність навчальних програм віковим особливостям дітей, застарілість інформації та підходів її викладання. Під час реалізації проекту у стислі терміни (червень-липень 2016 р.) опрацьовано 8236 коментарів від 4015 учасників. Більшість коментарів, які були викладені  на соціальній он-лайн платформі  ЕдЕра, – слушні конструктивні пропозиції саме від вчителів-практиків.

  • Ключовими змінами оновлених програм є те, що процес навчання приведено у відповідність до вікових можливостей молодших школярів, а термінологію програм  уніфіковано, - пояснила п. Гордіюк. - Кардинально змінені цілі, які ми ставимо в навчанні наших дітей. Перша – дати творчу свободу вчителю. Друга та головна – у кожній дитині потрібно бачити особистість. Про це підкреслив заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Спільна зміна для всіх програм — забраний обов’язковий розподіл годин за темами. Раніше було чітко передбачено, скільки годин на яку тему відводиться. І якщо діти не встигали зрозуміти певну тему, ніхто не зупинявся для пояснень, тому що за розподілом годин потрібно було переходити на іншу. Відтепер вчитель, виходячи з того, які перед ним діти за рівнем розвитку, сам визначатиме кількість годин для певної теми.

Ні - червоній ручці!

МОН готує нові вимоги і до оцінювання досягнень учнів. Ці зміни міститимуть виконання завдань простим олівцем для молодших класів - 1 класу. Вчителі не перевірятимуть червоною ручкою, а система оцінювання молодших учнів враховуватиме вікові особливості дітей, запевняють у міністерстві.

Для уроків української мови скасували такі складні для учнів теми, як "Умовне позначення слів", "Спосіб умовного позначення речень", "Складання речень за поданою графічною схемою", які батьки називали «азбука Морзе». Акцент буде на розвитку усного мовлення.

Також змінили тематику слів, які вивчають у початкових класах, словниковий перелік зробили більш сучасним. Замість слів - комбайнер, фартух, фанера, будуть слова - радісний, милосердний, співчуття.

У 3-му класі введуть жанр есе, щоби стимулювати дітей вільно висловлювати свою думку. У старші класи перенесли текст-роздум, текст-міркування, текст-розповідь.

Нова математика: без зубріння таблиць

Таблицю множення тепер не потрібно механічно зазубрювати, головне, щоб було розуміння сутності множення. У програмах 1-2  класів знято вимоги щодо знання напам’ять таблиць додавання та віднімання в межах 10 та 20, таблиць множення та ділення. Але це не означає, що  не треба знати таблицю множення.

  • Дитина має володіти обчислювальною навичкою множення, і це значно важливіше, каже п. Надія. - Практично весь другий клас діти опрацьовуватимуть на прикладах сутність множення.Також вчителі зможуть самостійно збільшувати кількість годин на вивчення складних тем.

Як йдеться у програмі, в математиці "зміщено акценти із знаннєвих результатів на діяльнісні".

Література: менше радянських авторів

Одне з основних нововведень у літературі – відтепер не буде кількісного показника темпу читання - на швидкість за хвилину, що є великим стресом для дітей.

  • У всіх дітей різний темп мовлення, деякі читають повільно, але це не означає, що вони не розуміють тексту, - каже пані Надія. - Тому ця вимога знята, зате розширені вимоги до якісного читання. Вчитель має стежити, щоб діти читали виразно, правильно, з інтонацією, щоб розуміли прочитане.

З кола читання вилучили неактуальних радянських авторів і додали сучасних. До програми залучать таких авторів - Іван Андрусяк, Катерина Бабкіна, Галина Вдовиченко, Зірка Мензатюк, Лариса Денисенко, Василь Голобородько, Ігор Січовик, Мар’яна Прохасько та Тарас Прохасько, Ірен Роздобудько, Марина та Сергій Дяченки, Юрко Бедрик та багато інших.

Заплановано видання хрестоматії для учнів початкових класів із серії "Шкільна бібліотека".

Відтепер на уроках літератури будуть оцінювати не героя - позитивний-негативний, а вчинки. Дитину стимулюватимуть висловлювати свої емоції від прочитаного, розвивати задоволення від читання, а не вимагати виконання інструкцій.

Іноземна по-іншому і декомунізована музика

У першому класі буде менше письма і більше усної іноземної мови, щоб розвивати у дітей здатність вести прості діалоги.

  • Замість письма «слів, словосполучень і речень» – усний курс у 1 класі – розвиток мовлення, - каже Надія Гордіюк. - Письмо вводиться лише в 2 семестрі 1 класу, лише букви і прості слова. Додано сучасні теми, цікаві дітям молодшого віку.

З музики вилучили пісні "Вниз по матушке, по Волге", "Священная война", додали сучасних авторів, збільшили час на рухову активність і творчість.

З фізкультури прибрали "психологічно шкідливі ігри", скасували муштру "рівняйсь-струнко" і нормативи. На уроках буде більше сучасних активних ігор на співпрацю і взаємодопомогу.

Крім того, з програми зняли дублювання тем з таких предметів, як "Основи здоров'я", "Я у світі" та "Природознавство".

Читайте також: Дванадцять правил безболісного повернення до школи після канікул

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • анонім

    все добре

    Анонім reply анонім

  • анонім

    а я вважаю нічого страшного в цих змінах немає

    Анонім reply анонім

    Молодець!
  • Анонім

    Сьогодні слухав радіо на тему реформ в освіті ,то  там таки є багато доцільних речей . Тепер оцінки не будуть оголошувати публічно. Ніхто не буде примахуватися до відступів клітинок ,ніхто не буде примахуватися до підписання зошитів ,тепер учні зможуть самі обирати предмети , саме цікаво ,що тепер домашне завдання не будуть робити в суботу і неділю .

    Анонім reply Анонім

    А ви не думали, що оте "примахування" до клітинок і відступів розвивало в дитини уважнсть і відповідальність? А неоголошування оцінок виховує байдужість до якості зробленого завдання? Дітей перетворюють на сіру масу...

    Анонім reply Анонім

    А ви не думали ,що то примахування до відступів у клітинках херить здатність дітей до самостійного прийняття рішень. А щодо байдужості до якості зробленого завдання , то не всі можуть виконати те чи інше завдання оскільки всі люди різні, і якщо людина в чомусь не розуміється це не означає ,що вона взагалі в усьому круглий 0 . Є діти котрим всі ті гуманітарні предмети до одного місця ,бо їх більше цікавить технічні предмети і повірте із таких виростають спеціалісти в технічних галузях .
  • Мари Тол

    Залишили звуковий аналіз простих слів. Тоді нехай розкажуть як навчити читати з буквами я, ю, є, Ї , ь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up