Сучасні школярі і активні, і помічні

Сучасні школярі і активні, і помічні
Чим живуть, як навчаються та розважаються тернопільські учні з'ясовували в школі № 28. Заклад обрали не випадково – похвалу в адресу школи почули від волонтерських організацій міста: школярі ліплять вареники, пишуть бійцям листи, плетуть маскувальні сітки, проводять тематичні зустрічі.

Активні без примусу

В школі цікавились не лише громадською активністю дітей, а й шкільним життям.

- Спочатку ми публічно звітували про участь школи, школярів і батьків в різних заходах на пітримку армії, - говорить директор Лілія Вавринів. - Потім прийняли рішення, що краще без розголосу. Це дітей привчає до того, що щось хороше варто робити безкорисно, а не заради похвали.

Відео дня

Долучатися до підтримки бійців школа спочатку долучалась матеріально.

- Центр загальноміської шкільної допомогти сформований на базі четвертої школи, - розповідає жінка. - Якісь кошти батьки давали дітям, гроші й працівники приносили. Потім почали збирати теплий одяг, речі, продукти. Дітям сподобалось брати в таких заходах участь. Взялись писати бійцям листи, вірші на тему АТО та патріотизму. Вірші, до речі, надзвичайно глибокі і усвідомлені. Нещодавно долучились до акції тернопільських господинь, які ліплять вареники. Але в школі того не робили бо умови не ті. Нам дали смалець, борошно, а решту самі докупили. Все розібрали по домівках учні та вчителі, аби більше зліпити.

За пеший "захід" зробили близько чотирьох тисяч вареників, наступного разу наліпили три тисячі. Крім вареників діти і вчителі принесли речі, продукти. Згодом надійшла пропозиція від логістичного складу плести сітки, бо ж школярі вже мали такий досвід.

- Загалом виготовили сім маскувальних сіток, - говорить пані Лілія. - Були проблеми з матеріалами, бо ж сітки – браконєрське знаряддя і їх просто так не купити. Діти з величезним інтузіазмом працювали. Плануємо ще плести, бо такі маскувальні засоби там дуже необхідні. Багато заходів школярі розплановують і реалізовують за власною ініціативою. Приміром провожали чи зустрічали учасників АТО, провели в школі зустріч з бійцем. Ведуть сайт школи, групи в соцмережах.

В процес включились всі школярі.

- Я прийшла в 28 школу нещодавно з іншого закладу, - каже учениця 9-го класу Каріна Гнатів. - Спочатку подумала, що часті заходи робить керівництво школи, а діти приходять добровільно-примусово... Але пішла раз, другий. Це класно! В школі популярно бути активним.

Школярі беруть участь в різних конкурсах і не лише навчальних. Минулоріч діти створили відеоролик проти куріння в якому перевіряли реакцію дорослих на дітей з цигарками. Реакції, до речі, було не багато – діти з цигарками в руках на театралці чи "перекур" неповнолітніх біля Катедри – дорослих не болить.

В школі - нічні перегони

В школі діє учнівське самоврядування.

- Серед школярів є оргкомітет, але стараємось, щоб всі учні самі проявляли різні ініціативи, розповідає голова самоврядування, учениця 10-го класу Тетяна Шило. - Крім того є постійні заходи, наприклад "міс і містер школи", "день учня" – коли діти ведуть уроки замість вчителів, а вчителі в ролі і навіть формі учнів, "день Валентина". Окрема теама – квести: "вечірні перегони" по школі, "Форт Буаяр", "економічний квест", креативні завдання за межами школи. По якій ще школі можна побігати до одинадцятої години вечора (посміхається – авт.).

Попри ситуацію в країні і думку в окремих людей, що ані свят ані конкурсів не повинно бути в дні війни, в школі вони потрібні.

- Все ж можна реалізовувати, зважаючи на ситуацію, - каже директор школи. - Приміром до того ж дня Валентина, на вході до школи стояли дітки вдягнені як ангелики. Роздавали паперові сердечка з висловами відомих людей про любов до батьківщини. Це також патріотично виховує дітей. А щодо квестів, то вони розвивають і дають нові знання. Наприклад одне з завдань квесту, який проводили, завданням було зателефонувати з чужого телефону директору. Тобто дітям треба було і мій номер знайти і в когось телефон попросити. Це вчить креативно мислити, швидко приймати рішення, розвиває комунікабельність.

Одне з завдань шкільної освіти, переконана директор, підготовка дітей до дорослого життя.

- більшість учнів, - говорить Лілія Вавринів, - навряд чи згадають теорему Піфагора в якійсь складній ситуації. Проте точно використають ті навики і вміння, які здобули. Навчання, виховання та розвиток повинні йти поряд.

ДОВІДКА

В школі № 28 навчається 820 дітей. Персонал навчального закладу 120 чоловік з яких 67 вчителі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонімчик)

    28 тепер стала навіть краще за 29
  • Анонім

    Зміна директора змінила школу накраще.Якщо це дійсно так, то молодці! Здорова конкуренція між 28 та 29 школами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up