Випускниця педуніверситету має повернути державі 80 700 грн

Випускниця педуніверситету має повернути державі 80 700 грн
Випускниця Тернопільського національного педагогічного університету не відпрацювала на державу три роки, тому відшкодує витрачені на навчання кошти у сумі 80 700 грн. Так вирішив суд.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області задовольнила апеляційну скаргу прокурора на рішення Гусятинського районного суду та зобов'язала Мар'яну Ф. сплатити 80 700 грн за навчання.

21 червня 2013 року Мар'яна Ф. із відзнакою закінчила ТНПУ ім. В. Гнатюка. Їй було видано диплом та присвоєно кваліфікацію “Філолог, вчитель німецької та англійської мов і зарубіжної літератури”.

Тиждень потому випускниця підписала направлення на роботу в школу с. Оленівка Гусятинського р-ну. Однак у призначений строк - до 15 серпня 2013 року - у школу не приїхала. Відповідно за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Таким чином, вона не виконала свої обов'язки, визначені тристоронньою угодою, укладеною між Мар'яною Ф., ТНПУ та відділом освіти Гусятинської райдержадімністрації у вересні 2009 р., та п.8 “Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за держзамовленням”. Відповідно дівчина зобов'язана відшкодувати державі майже 80 тис. 700 грн, витрачених на її навчання, з яких більше половини суми становить вартість навчання, решта — виплачена їй стипендія.

Відео дня

Колегія суддів не прийняла посилання представника Мар'яни Ф. на те, ніби роботодавець не дотримався порядку працевлаштування випускників, які навчались за державним замовленням, та направив на роботу в початкову школу І ступеня с. Оленівка, а не у загальноосвітню І-ІІІ ступенів с. Коцюбинці Гусятинського району, як передбачено у направленні на навчання. Мовляв, у загальноосвітній школі не було і не має вакансій, відтак роботодавець зі своєї сторони не забезпечив виконання умов угоди, що, на її думку, є підставою для розірвання згаданої 3-сторонньої угоди.

Проте Мар'яна не ставила питання про розірвання угоди і жодних претензій з цього приводу не висувала. Натомість у визначений термін — до 15 серпня 2013 року до роботодавця не з'явилась і за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Зважаючи на обставини, молода спеціаліст зобов'язана повернути кошти за навчання, повідомляє прес-служба апеляційного суду Тернопільської області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • маруся

    а якщо людина хоче працювати по спеціальності і немае де .... то що????
  • тризуб в груди

    Теж мені сенсація ... вчився безкоштовно, отримував стипендію, отримав диплом, направлення на роботу у свій район ... а натомість виїхав закордон .... висновки робимо самі
  • Марія

    В моєї дочки теж була така ситуація, не захотіли взяти в школу, з якої вона мала  цільове направлення, говорили, що в них є вчитель. Вона пішла до директора і сказала, якщо Ви не візьмете мене на роботу, то будете самі повертати університету 100 тис.грн., а я на вас подам в прокуратуру. Також звернулася у відділ освіти та району держадміністрацію. Це було в 2012, дочка працює і до сьогоднішнього дня на посаді вчителя в цій школі.

    тризуб в груди reply Марія

    Правильно, тільки так, а то чекали хабаря чи ще якоїсь "подяки"
  • Trance Armania

    Згідно із ЗУ Про вищу освіту: Стаття 64. Працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

    1. Держава у співпраці з роботодавцями забезпечує створення умов для реалізації випускниками вищих навчальних закладів права на працю, гарантує створення рівних можливостей для вибору місця роботи, виду трудової діяльності з урахуванням здобутої вищої освіти та суспільних потреб.

    2. Випускники вищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання), військових інститутів як підрозділів вищих навчальних закладів з числа військовослужбовців (осіб начальницького складу) направляються для подальшого проходження служби відповідно до законодавства.



    Про обов'язковість відпрацювання нічого не вказано..

    тризуб в груди reply Trance Armania

    Маховик правди 25.09.2014 19:16

    http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/992-96-п .

    Читаємо уважно, постанова діє на основі закону "про освіту" а ви процитували закон про "Вищу освіту"

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up