Які зміни чекають випускників 11-х класів та абітурієнтів у 2015 році

Які зміни чекають випускників 11-х класів та абітурієнтів у 2015 році
Ряд змін, пов’язаних із ЗНО, чекають на учнів одинадцятих класів у 2015 році. Зокрема, усі вони обов’язково здаватимуть українську мову, оскільки результат тестування з цього предмету буде і оцінкою за державну атестацію з цього предмету. Також на учнів чекають дворівневі тести з двох предметів

Про ті та інші зміни розповів заступник директора з питань ЗНО та моніторингу освіти Тернопільського інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк. 
- Станом на 17 жовтня умови прийому до вищих навчальних закладів ще не оприлюднені, - каже він. -  Думаю, що їх уже  підписав міністр і подав на затвердження чи погодження у Міністерство юстиції України. Крім того, що не до кінця зрозумілим є деякі моменти щодо вступу у виші третього-четвертого  рівня акредитації випускників ВНЗ  першого-другого рівня акредитації. Тому, думаю, що ці питання у робочому порядку вирішуються.


Так, як нагадує пан Шайнюк, 15 жовтня  у Києві відбувся студентський мітинг. Між представниками протестувальників та Міносвіти  було досягнуто певних домовленостей щодо збереження старих правил вступу за спрощеною системою для випускників коледжів, технікумів. Раніше передбачалось, що вони складатимуть ЗНО і вступатимуть на перший курс університету.  


Ще нема чіткої дати проведення ЗНО
Нині уже маємо  затверджені Міносвіти програми підготовки до ЗНО і є наказ, який поки що не оприлюднений, - додає пан Шайнюк. -  Але його можна  знайти в Інтернеті -  це наказ за №1120 від 1 жовтня 2014 року «Про деякі питання проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, для осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2015 році» уже зареєстрований у Мін’юсті.

 Відповідно до цього наказу, за словами пана Шайнюка, затверджено перелік предметів, які виносяться на тестування у 2015 році. Це -  українська  мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія і іноземні мови – англійська, іспанська, німецька, російська, французька. З переліку виключили такі предмети, які були торік, – це світова література, і всесвітня історія.

-  Також цим наказам передбачено, що  ЗНО проводимуть у  квітні-липні наступного року, - додає він. – Це означає, що ще нема чіткої дати проведення тестування.  Це пов’язано насамперед з тим, що не до кінця є зрозумілим режим роботи навчальних закладів. Адже одні  ідуть на канікули у листопаді, інші – в грудні. Також невідомо, до якого числа зимові канікули триватимуть,  бо у різних регіонах -  по-різному. Крім того, ще не всі приступили або пізно приступили до навчання у певних районах Донецької і Луганської областей. Тому очевидно, що потрібно буде прийняти компромісне рішення щодо графіку проведення ЗНО у 2015.

Згадуваним наказом, за словами фахівця, також  передбачено, що кожен зареєстрований учасник може вибрати не більше, ніж чотири предмети на тестування.  Один з яких - українська мова і література,  бо  він є обов’язковий. 
- Результат зовнішнього незалежного оцінювання  з української мови і літератури, йдеться  про базовий рівень, буде зарахований як державна підсумкова атестація за курс повної середньої освіти для випускників 11-х класів у 2015 році, - каже Юрій Шайнюк. – Тож, як мінімум, українську мову і літературу  будуть здати всі випускники.    Там буде одна оцінка, яку заноситимуть  у додаток до атестата по 12-бальній шкалі, а далі будуть переводити результат  у 100 бальну шкалу для тих, хто буде вступати до ВНЗ.  

Оцінка  - склав, або не склав
Окрім того,  тести з української мови і літератури,  математики будуть двох рівнів. Базовий і поглиблений. Цю зміну ввели у зв’язку із великою кількістю побажань і абітурієнтів, батьків. Мовляв, якщо дитина хоче вступати у консерваторію, то їй не треба знати мову на такому рівні, як при  вступі на українську філологію або журналістику. Аналогічно із  математикою:  там де вона не є профільним предметом, достатньо і базового рівня. 

Є зміни, каже фахівець, і в умовах прийому до ВНЗ. Так, уже остаточно вирішили, у тому числі і під час мітингу 15 жовтня, що сертифікат буде дійсний тільки один рік. Тому тим, хто складав ЗНО торік, але хоче вступити у виш  у 2015, доведеться знову проходити тестування.

- Крім цих нововведень є ще інші – скасовані можливості складати вступні іспити для тих абітурієнтів, які закінчили школи у 2007 році і скоріше, - зазначає Юрій Шайнюк. -  Попередні  умови передбачали, що вони мають право вибору – або  складати ЗНО, або складати іспити. 

Відео дня


Змінюється у 2015 і підхід до визначення результатів тестування. Так, в Україні була гранична межа у 124 бали, так званий мінімальний бал.  Її ліквідували. Буде такий результат – або склав, або не склав. Якщо склав, то буде визначено бал (про механізми обчислення повідомлять пізніше - прим. ред.). Вищий навчальний заклад буде самостійно визначати мінімальну межу для вступу на ту чи іншу спеціальність. 

- З важливих моментів є такі – буде враховуватись  і середній бал атестата, він буде мати свій відсоток  - від нуля до десяти відсотків конкурсного бала, - говорить фахівець. – А ще,  лишаються певні пільги за тими документами, які прийняті у формі закону. Тобто пільги,  затверджені Верховною Радою. Бо є ще пільги, визначені підзаконним актами. Але переважна більшість таких будуть діяти.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up