28 лютого - цей день в історії України та світу

28 лютого - цей день в історії України та світу
Останній день зими видався край насиченим цікавими подями.



У цей день 1066 року відкрилося Вестмінстерське абатство.

Вестмінстерське аббатство — готична церква у Вестмінстері, (Лондон), на захід від Вестмінстерського палацу. Сьогодні знаходиться у виключній власності британської монархії. Традиційне місце коронації монархів Великобританії і захоронень монархів Англії.

В 1716 році почалася експедиція російського капітана Біловича-Черкаського на Каспій, у результаті якої було складено першу карту Каспійського моря.

Каспійське море - найбільше безстічне озеро на Землі у Євразії: його водоймище на території Росії, Казахстану, Туркменістану, Азербайджану і Ірану. Каспійське море має численні острови, близько 50 великих і середніх островів загальною площею приблизно 350 квадратних кілометрів.
Флора і фауна Каспію досить бідні по видовому складу, але значні по біомасі. У Каспії мешкає більше 500 видів рослин і 854 виду риб і тварин, різноманітних по своєму походженню.

Відео дня
> 1732 рік — у Петербурзі відкрився Кадетський корпус — перший у Росії військовий (сухопутний) навчальний заклад.

В Росії кадетський корпус вперше було засновано по ініціативі генерал-фельдмаршала Мініха в 1732 році. Він подав на затвердженння імператриці Анні Іоанновні план облаштування першого військово-навчального закладу в Росії "Корпуса кадет". Учні Кадетського корпусу, носили військову форму і проходили строєве навчання. Кілька козацьких Кадетських корпусів утримувались на кошти видані із військових капіталів; вони були доступні для дітей всіх козаків, але першість при зарахуванні надавалась дітям офіцерів, чиновників і дворян.

1940-го радянський льотчик-випробувач Володимир Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном.

В 1955-му відбулося урочисте відкриття трансконтинентальної залізниці Ханой—Пекін—Москва—Берлін.

1975 року сталася найжахливіша катастрофа в історії лондонського метро: состав із шести вагонів о 8.30 на повному ході врізався в тупик, загинуло 35 осіб.

1984-й — Майкл Джексон виграв майже всі нагороди "Греммі"— вісім, чим установив своєрідний досі неперевершений рекорд.

28 березня 2010 року закінчилася XXI Зимова Олімпіада у Ванкувері. На жаль, українські спортсмени не здобули жодної медалі.

Народилися:

У 1824-му - Чарльз Блонден, французький акробат, який 30 червня 1859 року першим у світі пройшов по тросу над Ніагарським водоспадом.

1958-го — Лілія Сандулеса, українська естрадна співачка, народна артистка України .

1972 рік —Юрій Гунько, український хокеїст.

Наразі виступає за клуб "Сокіл", капітан команди. Гравець національної збірної України, у складі якої провів 146 матчів (9 голів, 36 передач).

1979 року народився Андрій Несмачний, український футболіст, гравець клубу "Динамо" (Київ}.

У національній збірній дебютував 26 квітня 2000 року у матчі Болгарія - Україна. Один з найсильніших лівих оборонців українського футболу за всі роки. Учасник чемпіонату світу з футболу 2006-го. У березні 2009 року заявив про завершення кар'єри у національній збірній — гравець пояснив це тим, що хоче більше часу приділяти сім'ї і зосередиться на виступах за клубі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up