«А чому в нас риби нема?»

«А чому в нас риби нема?»
Рибалки виявили поблизу бази УТМР браконьєрську сітку, довжиною понад 200 метрів. Як припускають вони, поставити її могли самі працівники бази, тобто ті, хто мав би боротись з браконьєрством. В УТМР кажуть, що то було не на території бази, а простежити за всіма - складно

- Я випадково сітку побачив, - каже підводний мисливець Володимир Марків. - Але чи не означає це того, що сітки стоять там постійно?  І у нерестовий період - коли території закрита для сторонніх? Потім  постає питання, а чому в нас риби нема?  І ще нарікають на підводників, мовляв, то ми сильно вже вибиваємо. А це брехня!

Так, чимало рибалок чи організацій, дотичних до рибальства, по різному ставляться до підводного полювання. Утім, як пояснюють в Тернопільрибоохороні, підводне полювання у нас незаборонене. Регулюється воно «Правилами любительського і спортивного рибальства». Тож для підводних мисливців діють ті самі норми, що й для рибалок з вудочкою – і місця вилову, і норми.  Однак за умови  - має бути посвідчення підводного мисливця. А от хто страшенно не любить підводних мисливців, так це  самі браконьєри – ті майже завжди знищують їхні сітки.

- Вночі з 18 на 19 червня я плавав в селі Малашівці, на Івачівському водосховищі, - розповідає пан Володимир. – Спершу підплили до мене двоє рибоохоронців. Перевірили норму вилову, документи, і на тому сталось. Я поплив в іншу сторону.
Так як вночі важко орієнтуватись, навіть з підводним ліхтарем, каже чоловік, то трохи заблукав. Коли ж зорієнтувався, то побачив, що за метрів 150 – база УТМР. В тому напрямку, у просіці серед водоростей, наткнувся на сітку.

«Її щурі не вигризли»
- Мені вночі видалось, що її там з півкілометра. Почав йти біля неї. І тут підпливає до мене чоловік на камуфльованому човні. Мовляв, ти хто такий і що тут робиш. Я питаю «а ти хто?». Каже – рибоохорона. Я кажу: «Добре, показуй посвідчення». Той – на весла і втік. 

У те, що його перевіряє знову рибоохорона, чоловік не повірив. Адже, по-перше, уже мав одну перевірку, а по-друге «рибоохоронець» з’явився, як тільки чоловік натрапив на сітку. Тож виглядало швидше, що «власник» приїхав захищати свою сітку. Човен же його – ідентичний тим, що стоять на базі товариства мисливців та рибалок.


- Виліз з води і зателефонував на гарячу лінію рибоохорони, - додає він. – Приїхав Андрій Об’єщик. Телефонував на керівника товариства, щоби відкрили склади і дали човна. Не дали. Знайшли самі якийсь човен, що був неналежно прилаштований з іншої сторони. Витягнули сітку ручної роботи, довжиною понад 200 метрів. 


Рибу, що була живою, вкинули у воду. Сітку ж пан Володимир забрав і знищив, оскільки та не підійшла для плетення з неї маскувальної. 

- Просіку, у якій була сітку,  навіть через Google видно добре, - додає він. -  Тобто, ту сітку ставлять не ті, хто там просто приїхав і кинув, там треба було постаратись, щоби розчистити від водоростей таку територію. Її щурі не вигризли, і риба також.

Відео дня


«Сплітають вже, що хочуть»
Слова пана Марківа підтверджує й начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області Андрій Об'єщик.

- Ми якраз їхали із Бучача, робили чергову ходку за  мальком  для зариблення Тернопільського ставу,  - каже він. –  Коли  отримав повідомлення, що підводник наткнувся на сітку, поїхав. Дзвонив керівнику товариства Каліновському, щоби відкрили нам склад і дали човна. Однак марно. Його відкрили аж вранці.

Очільник же товариства взагалі дивується, як претензії щодо браконьєрських сіток  можуть стосуватись його і товариства. Каже, що сітка була не на території бази і якщо на місці були рибоохоронці, то нехай і займаються цією проблемою.

- Це поблизу, це як мається на увазі, це було 200 метрів від бази? То причому тут база, - каже  голова Тернопільської міськрайорганізації УТМР Григорій Каліновський. -  Сплітають вже, що хочуть…наші помічники  депутатів (раніше пан Володимир був помічником Михайла Головка).


Пан Каліновський стверджує, що взагалі не у курсі ситуації. І все, що знає, то почув уже наступного дня вранці. 


- Я поняття не маю, - продовжує він. – Що я чув на другий день: якийсь там помічник народного депутата полював незаконно вночі. І там рибінспекція виїхала і його там  витягували. Він щось там посилав всіх…і рибінспекцію.  Потім почав, що «Я за свої проступки відповім. А от чого там сітка в корчах стоїть?». І все змололося на сітці. А тре змолотись на тому, чого він туди поліз? Що він там полював, вночі, з приладами нічного бачення. Таке полювання – неможливе. Треба  з того починати. Так, знайшов сітку, а хто його знає, хто її там поставив і коли.

За словами голови, члени товариства з браконьєрами борються регулярно. Однак, зважаючи на наявність майже 400 га водного плеса, за всіма просто не встежиш. 

- Так що пояснення просте – ми там ні причому, і взагалі хай рибінспекція дає пояснення, як і що то було. І по друге – сітки ніхто не оформляв, сітки не знищили, - додає він. - Той, що знайшов, сам собі забрав. Це взагалі порушення! Повинні були зробити опис і здати, якщо вона там була. То, може то його сітка?   А просто  його зловила рибінспекція, і не мав на кого сперти. То такий варіант може бути.

Натомість, як пояснили у рибінспекції, претензій до пана Марківа не виникало. З нормою вилову та з документами – все гаразд. Чому ж голова товариства стверджує, що дізнався про сітку аж наступного дня, незрозуміло як для пана Марківа, так і для рибоохорони.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Yuriy Pokora

    на свої очи бачив як підводні охотники вибавають 10 килограмових щук та коропів в Івачові, і доречі раніше було заборонено підводне полування в Івачові. Ті підводні охитники ні чим не гірше браконєрів з УТМР. Так само вибивають усю рибу без розбору.

    п.с. беріть усі приклад з спіннігістів які ловлят та відпускають назад майже всю рибу.

    Marjana Strembistka reply Yuriy Pokora

    Без знань людина перетворюється на неандертальця!Коропа вагою за 8кг вибраковують при риборозведенні,так як його ікра стає незадовільної якості,щука 10кг харчується рибою 2-4кг,з плідністю ікри та сама проблема."ПРИРОДОЛЮБИ"-неуки,далекі від реалі мелять що попало,бються з браками на дивані,всі їм винні,а самі що реально зробили?Скільки риби врятували?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up