Бракує держпідтримки та дешевих кредитів

Бракує держпідтримки та дешевих кредитів

З кожною новою владою з часів 90-х держпідтримка через Держфонд – бідніє і зменшується, кажуть підприємці. Це та інше може призвести до зменшення кількості фермерських господарств.

Читайте також: Фермери нарікають на владу: пільги скасували, підтримки не дають


Найефективніше Фонд, кажуть підприємці, працював саме у 1990-х.
– Фонд держпідтримки фермерських господарств працював дуже ефективно, – каже підприємець, що у 2015 скористався держпідтримкою, член комісії Фонду в регіоні Володимир Фостій. – Держава наповнювала цей фонд і коштами розпоряджались безпосередньо комісії, які складались з фермерів. Тоді дуже багато фермерів піднялись за рахунок фонду та підтримки держави. Далі, за Ющенка, Фонд почав втрачати своє значення.

Так, за словами пана Фостія, до 2005 року поворотні кошти, тобто ті, які повертав фермер, йшли назад у Фонд. Окрім того, ще робила вливання у нього держава. Але після 2005 року зменшились і вливання, і з’явилась постанова, якою поворотні кошти, повернуті фермером, почали іти назад в держбюджет.

– Останні більш-менш нормальні наповнення цього фонду були за Юлії Тимошенко, – додає підприємець. – А за Януковича підтримка від держави за допомогою Фонду – ще зменшилась. Такі справи – і зараз. За минулий рік Фонд отримав на всю Україну 15,8 млн грн. На цей рік заплановано те саме. Хоча Тарас Кутовий голосно заявляв навесні, що через фонд дадуть майже 400 млн підтримки. Ми всі втішились, думали, що нарешті держава повертається обличчям. А коли ж прийшлось до конкретної цифри, то виділили тих самих 15 млн.

Торік на Тернопільщину, за словами пана Фостія, виділили 630 тис. грн. Це, у фермерських мірках, вистачає на півтора трактора. На мільйонну область – цього замало.


– Чому сьогодні наші працівники ідуть безпосередньо до фермера у Польщу. Тому, що Польща взяла курс на цивілізований фермерський устрій безпеки своєї держави, – каже він. – Там нема холдингів, феодалів, магнатів. Середнє господарство – 28 га. Тому там розвинуте овочівництво, садівництво і продукти дешевші, ніж у нас.

Фермерський устрій передбачає конкуренцію. Уявіть, скільки родин, стільки й фермерів. А завдяки нашому президенту курс держави продовольчої безпеки йде на утворення холдингів і феодалів. Фермерам тут виживати нереально.

Відео дня


Тому і успішним фермер, тим більше молодий, бути тут не може. У нас успішні ті, каже підприємець, які з’явились в 1990-ті, які уже мають техніку.

– Я вже 10 років б’юсь як риба об лід, взяв допомоги на поворотній основі 100 тисяч, додає він. – На ті гроші не можна взяти ні однієї одиниці техніки, ні щось збудувати. Це майже 3500 доларів. Але вигідно брати цю допомогу, бо це обігові кошти. Окрім тієї допомоги, я взяв ще 100 тисяч в держбанку. Голих відсотків – 23,5 на рік. Процент комісії – це вже 24. Оформлення обійшлось у майже 7000, причому за оформлення треба заплатити наперед.

В оформлення, за словами підприємця, входить оцінка заставного майна, технічно-інформаційні довідки і нотаріальна послуга по заставі. Тобто, кредит вилазить далеченько  за 30%.

– У сільському господарстві виходить, що якщо ти береш кредит – це вже кабала, ти залазиш У систему перекредитування, – додає пан Фостій. – Бо кредити в нас короткі – одно або трирічні. Тож, виходить, ти взяв кредит під якісь відсотки, виконуєш завдання, на яке брав гроші, відсотки ростуть, підходить кінець кредиту, ти береш інший і так далі. Тому в нас допомога Фонду – єдиний доступ до фінансів на прийнятних умовах, але фонд дуже бідний. Тому для нормального функціонування потрібні дешеві кредити.

Окрім того, сьогодні фермер не може бути успішним і через умови, які йому створює держава. Так, на думку підприємця, в Україні відбувається тотальне захоплення землі. Тож наразі фермери тільки й тим займаються, що відбивають в чужих свої землі.

– Приміром, у Хмельницькій області всі повстали проти Гереги («Епіцентр») – людини, яка жодного стосунку не має до землі, – говорить пан Фостій. – Він захоплює землю напередодні запровадження дозволу на продаж під будь-який соусом. Керівництво Тернопільської обладміністрації також сприяє утворенню феодалів, просуванню їхніх інтересів. Тільки в Борщівському районі голова хоче віддати одному підприємцю біля 1000 га землі, прикриваючись тютюновою галуззю.

В обладміністрації подібних заяв про підтримку «феодалів» не розуміють. Кажуть, що навпаки намагаються підтримувати місцеві господарства і ті напрямки господарювання, які створюють додаткові робочі місця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up