Сьогодні, 27 лютого: відбувся руйнівний землетрус у Чилі силою 8,8 бала за шкалою Ріхтера

Сьогодні, 27 лютого: відбувся руйнівний землетрус у Чилі силою 8,8 бала за шкалою Ріхтера

Землетру́с у Чи́лі 2010 року — руйнівний землетрус, що відбувся біля узбережжя Регіону Мауле в Чилі 27 лютого 2010 о 03:34 за місцевим часом. Кількість жертв потужного землетрусу в Чилі перевищила 300 людей. Загалом через удар стихії постраждали два мільйони мешканців країни.
 

Після першого, основного поштовху силою 8,8 бала за шкалою Ріхтера і тривалістю близько трьох хвилин послідували ще два поштовхи силою 5,5 і 6,9 балів. Епіцентр землетрусу знаходився у Тихому океані за 8 км на захід від містечка Кураніпе та за 115 кілометрів на північ від другого за населенням міста країни Консепсьйона (населення агломерації 1,3 млн осіб).

Президент Мішель Бачелет оголосила в шести регіонах країни надзвичайний стан. 

Землетрус відчувався у столиці країни Сантьяго, де було зруйновано чимало будівель, перервано телефонний зв'язок і припинено подачу електроенергії. Підземні поштовхи були відчутні і в Аргентині. Крім того, землетрус викликав цунамі, котре загрожує Чилі, Перу та іншим тихоокеанським країнам, зокрема Південної і Центральної Америки. Уряд США попередив про загрозу усі країни Центральної Америки, а також Французьку Полінезію.

Відео дня

Також, цього дня сталась низка важливих події:

1900 рік - у Мюнхені засновано футбольний клуб "Баварія"; один з найвідоміших і найсильніших клубів Німеччини та світу.


В цей день члени футбольної секції гімнастичного союзу "MTV 1879 München" вирішили відділитись від союзу і створити власну, суто футбольну команду. Її назвали "Bayern" (німецька назва землі Баварія, столицею якої є Мюнхен). Клуб став одним з найсильніших і найпопулярніших команд міста (тоді й почалася принципова ворожнеча з іншим серйозним мюнхенським колективом — "Мюнхеном-1860").

У 1963 році уряд Італії оголосив конкурс на вирішення питання збереження Пізанської башти від падіння.

Верхня частина 60-метрової споруди за вісім століть відхилилась майже на 5 метрів від вертикалі і продовжувала падати. За прогнозами фахівців Пізанська вежа - одна з найзнаментиших будівель Італії - могла зазнати повного руйнування від невеликого землетрусу або штормового вітру. Пропозиції щодо порятунку Пізанської вежі надійшли з усього світу, але лише в 1990 році почалися фундаментальні аварійні роботи, які закінчились в кінці 2000-го. Башту вдалось "повернути" до нахилу, який вона мала в 1838 році. За розрахунками в нинішньому стані (відхилення у верхній точці становить 4,5 метри) Пізанська вежа не впаде протягом принаймні наступних 300-т років. З кінця 2001 року знаменита башта знову була відкрита для відвідування туристами.

1965 року відбувся політ першого у світі широкофюзеляжного транспортного літака Ан-22 ("Антей"); створеного в КБ О.К.Антонова (Київ).

В 1991-му президент США Джордж Буш-старший оголосив про закінчення операції "Буря в пустелі" та звільнення Кувейту.

27 лютого 2010 року стався потужний землетрус у Центральному Чилі силою 8,8 бала, загинуло понад 800 осіб.

Народилися:

У 1873-му - Енріко Карузо, італійський оперний співак, тенор.

1932 року народилася Елізабет Тейлор, американська актриса англійського походження, лауреат премії "Оскар".

Відома своєю акторською майстерністю, ефектною зовнішністю й стилем життя (була одружена 8 разів). Вважається однією з найбільших зірок Голлівуду усіх часів. Відзначена двома преміями Оскар, БАФТА, Золотий глобус, "Срібним ведмедем" Берлінського кінофестивалю; кавалер Ордена Британської імперії.

1978 рік - Каха Каладзе, грузинський футболіст ("Динамо" Київ, "Мілан").

Універсальний захисник італійського клубу "Мілан" і національної збірної Грузії. Єдиний грузинський футболіст, якому вдалося виграти Лігу чемпіонів УЄФА, причому двічі.

У 2009 році в матчі Грузія-Італія забив 2 голи у свої ворота, що дозволило виграти Італії з рахунком 2:0. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up