Сьогодні, 2 серпня: Міжнародний день голокосту ромів

Сьогодні, 2 серпня: Міжнародний день голокосту ромів

Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів — пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам'ять — Надія».

 

 

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. В процентному відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів. Понад 90 відсотків ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено фашистськими режимами. Під час Другої Світової війни в каральних акціях окупаційного режиму в Україні було знищено порядком 19 — 20 тис. осіб національності рома, проте немає даних про загиблих на примусових роботах, у таборах-гетто, під час рейдів проти УПА та радянських партизан тощо.

А от День аеромобільних військ (День десантника), яке раніше відзначали в Україні щорічно 2 серпня, скасоване. Святкування Дня Десантно-штурмових військ Збройних Сил України проходять у третій декаді листопада. Дата свята затверджена в 2017 році рішенням Командування і встановлена на День Архістратига Михаїла. День ДШВ відзначається 21 листопада. Раніше це був День високомобільних десантних військ Збройних сил, а колись День аеромобільних військ України.

Події


1909 — на озброєння армії США прийнятий перший військовий літак, побудований братами Райт

1914 — Німецькі війська вдерлися до Люксембурґа, розв'язується Перша світова війна.

1916 — в Москві заснований завод АМО (нинішній ЗіЛ).

1918 — Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1953 — У Києві відкрито дитячу залізницю.

1970 — в Белфасті англійська армія вперше застосувала гумові кулі проти північних ірландців.

1989 — Трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої загинуло 11 людей.

1999 — формування Басаєва і Хаттаба перейшли на територію Дагестану; початок другої чеченської війни.

Народились

Відео дня
v class="video-block">

1733 — Михайло Щербатов, князь, громадський і державний діяч, історик і публіцист. Автор 15-томної «Історії Російської від найдавніших часів» і памфлету «Про пошкодження звичаїв у Росії»

1835 — Еліша Грей, американський винахідник, що спізнився запатентувати телефон (його на декілька годин випередив Олександр Белл)

1872 — Володимир Тарновський, «батько» радянського червонця. Колишній банкір-мільйонер

1924 — Олександр Хмельницький, український живописець

1934 — Валерій Биковський, льотчик-космонавт

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Петро Черкас

    Тільки Опілля.
  • Vasily Garmatiy

    Холодне
  • Vladimir Povalyaev

    ЧТО ТО ПУТАЮТ БАНДЕРЛОГИ : СЕГОДНЯ  ПРАЗДНИК  В  Д  В ! КРАПКА !

keyboard_arrow_up